TaideKirjoittanut Anu Harju

30 sekunnissa Marsiin

Lukuaika: 2 minuuttia

30 sekunnissa Marsiin

Teksti Anu Harju

30 Seconds To Mars esiintyi Tallinnan Laululavalla, vaikka laulaja Jared Letolla ei ääntä ollutkaan. Kaappihipiksi itseään kutsuva Leto vetosi ja valloitti.

Tallinnan Laululavalla on harrastettu yhteislaulua kaupungin maineikkaiden laulujuhlien muodossa vuodesta 1959 lähtien, ja siellä laulettiin alkuun vallankumous 1980-luvun lopussa.

Tiistaina 21.6. yhteislaulua Laululavalla tarjoili yhdysvaltalainen 30 Seconds To Mars johtajanaan Jared Leto.

Näyttelijänäkin kehuja kerännyt Leto oli joutunut luopumaan äänestään edellislauantain keikalla Roomassa. Bändin aloitusbiisi tiistaina oli A Beautiful Lie, ja heti Leton avattua suunsa kävi selväksi, että hänen äänensä ei ollut tullut samalla lennolla Tallinnaan. Joulukuussa 40 vuotta täyttävä laulaja kertoi pelänneensä, että keikka jouduttaisiin perumaan, mutta että yleisön into oli parantanut hänen oloaan huomattavasti.

Väkkäränä lavalla ja yleisön keskelle rakennetulla ulokkeella pyörinyt Jared johti yhteislaulua uskomattomalla energialla. Miehen lähes materiaksi muuttunut karisma salli sen, että hän tosiasiallisesti lauloi biiseistä noin neljänneksen ja vain yhden kokonaan. “100 Suns” kuultiin koskettavan säröisenä akustisesti alusta loppuun, aivan kuten bändin uusimmalla This Is War -levyllä. Muut biisit Leto aloitti, antoi yleisön jatkaa ja osallistui kertosäkeisiin jos voi.

Miltä tahansa bändiltä tämä ei olisi onnistunut – Tallinnan-keikka vältti floppauksen kahdesta syystä: innokas yleisö osasi biisien sanat kohtuullisen hyvin ja oli enemmän kuin valmis kannattelemaan sairasta Letoa.

Merkittävin tekijä oli kuitenkin Leto itse.

Mutta jos on maksanut 35 euroa plus erinäisiä matkakuluja kuullakseen 30 Seconds To Marsia livenä, eikö illasta väistämättä muodostunut pettymys?

No kun ei. Showmies Jared koukutti yleisönsä näyttelijän varmuudellaan, huumorillaan ja itseironiallaan. Hän hyppyytti, käskytti ja käänsi fanien satunnaisen sanojen osaamattomuuden nauruksi – “What the FUCK was THAT?!” kuultiin lavalta, kun laulu ei oikein väkijoukolta sujunut. Hän puhua pulputti, nauratti, flirttaili molemmille sukupuolille ja sai jopa allekirjoittaneen pomppaamaan puoli metriä ilmaan ja mahdollisesti jopa vienosti kiljahtamaan tiedustellessaan, oliko paikalla paljonkin väkeä Suomesta. (Meitä siis oli varsin paljon.)

Jared Leton itsensä kannalta päätös esiintyä Tallinnassa ei ehkä ollut terveellinen.

Sosiaalinen media on paukkunut fanien huolesta, Leto kun ei kulemma malta levätä vaikka oma terveys olisi vaakalaudalla. Mies itse kiitteli Twitterissä lauantaista Rooman-yleisöä hänen puolestaan laulamisesta. Mutta kiertue jatkuu ja ääni on poissa.

Taloudelliset realiteetit ovat luonnollisesti olemassa. Supersuositun bändin joutuessa perumaan loppuunmyytyjä keikkoja menetykset ovat suuret. Silti hippi minussa uskoo ainakin hiukan siihen, että Leto kumppaneineen ei halunnut tuottaa pettymystä laajalle fanijoukolle ja bändin puolesta vaivaa näkevälle Echelonille, 30 Seconds To Marsin niin sanotulle street teamille.

30 Seconds To Mars on kasvanut jossain määrin kantaaottavaksi bändiksi. Biisinsä A Beautiful Lie -videolla ryhmä on halunnut lisätä ihmisten tietoisuutta ilmastonmuutoksesta. Video on kokonaisuudessaan kuvattu Grönlannissa 200 mailin päässä napapiiriltä.

Eräässä haastattelussa Jared Leto on nauraen määritellyt itsensä “kaappihipiksi”. Twitterissä hän on tviitannut esimerkiksi amurintiikerien kaventuvasta pesimäalueesta, Amazonin sademetsien tuhoamisesta ja muista Greenpeacen kampanjoista. Hän on myös ilmaissut vastustavansa geenimanipulointia.

Mitä tulee “vahvasti sodanvastaiseksi” kuvattuun This Is War -albumiin, sen nimikkobiisin video on outo sekoitus estetisoitua sodankäyntiä ja blansseja tunnettujen rauhanmiesten ajatuksista. Video päättyy naiivin oloiseen ratkaisuun: taivaalla roikkuu “triadi”, pyramidi, joka magneetin tavoin kerää itseensä amerikkalaissotilaiden tankit, konekiväärit ja muut sotavermeet.

Meneillään olevalla Closer To The Edge -kiertueella kantaaottavuus ei näy muuten kuin lavan takana pyörivissä videoissa. Rauhanaktivisti antaa tämän kuitenkin anteeksi, saahan Leto esimerkiksi Twitterin kautta levitettyä yhteiskunnallisia kantojaan tehokkaasti.

Tallinnan-keikalla 30 Seconds To Marsin kaksi muuta vakijäsentä, rumpali Shannon Leto (Jaredin veli) ja kitaristi Tomo Milicevic, jäivät auttamatta statisteiksi The Jared Show’ssa.

Niin vahva on miehen vetovoima, että ääni maassakin hän varastaa huomion muilta. Satunnaisen keikallakävijän mielessä alkoi tosin kehkeytyä hullu suunnitelma matkustaa marraskuussa Baltiaan bändin tuleville keikoille.

Jospa 30 sekunnin etäisyys Marsiin olisi silloin todennettavissa Jared Leton koko äänialaa käyttäen.