Aktivisti stetsonissa

Teksti Kaisu Tervonen

Dallas Buyers Club on elokuva aidsista, mutta esittelee erilaisen päähahmon kuin 20 vuotta sitten ilmestynyt Philadelphia. Teksasilainen sähkömies Ron Woodroof (Matthew McCounaughey) on kokaiinia, naisia ja rodeota rakastavan punaniskan.

20 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen ison rahan Hollywood-elokuva, joka käsitteli aidsia. Draamassa Philadelphia tautiin kuihtui sivistynyt, homoseksuaali lakimies. Dallas Buyers Club esittelee erilaisen päähahmon: kokaiinia, naisia ja rodeota rakastavan punaniskan.

Elokuvia yhdistää kuitenkin paitsi tauti, myös niiden kuvaamien yhteisöjen reaktiot elokuviin. Teksasilainen sähkömies Ron Woodroof (Matthew McCounaughey) savustetaan lakimiehen tavoin ulos työstään ja myös ryyppyretkueestaan.

Dallas Buyers Clubissa eletään 1980-lukua. Aids-lääkkeitä vasta kehitellään. Sairauskertomuksen lisäksi draama tuleekin hiukan osoitellen kertoneeksi lääkebisneksen kiireestä saada ulos rohto, jolla vallata markkinajohtajan paikka. Itsepintaisesta Woodroofista tulee vaihtoehtoisen lääkinnän guru.

Todelliseen henkilöön pohjaavasta roolistaan jo Golden Globella palkittu McCounaughey kanavoi keskisormiaan heiluttelevan äijän energian komeasti. Hän on vaihtanut lihaksensakin tikku-ukon profiiliin. Yhtä laiha on transsukupuolinen Rayon (Jared Leto), jolla tuntuu tosin olevan lähinnä välinearvoa. Hänen kauttaan näytetään homofobisen Woodroofin muutos sekä monen aids-potilaan surullinen kohtalo.

Suoraviivainen draama tekee Woodroofista yksinäisen sankarin kertomatta laajemmin 1980-luvun aids-aktivismista. Mutta sen sankaritarina on innostava.

Jean-Marc Vallée: Dallas Buyers Club. Ensi-ilta 31.1.

Neljä tähteä.

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Nauti tyhjyydestä