Lukuaika: < 1 minuutti

Unkari polkee demokratiaa, vaikka kansalaiset ansaitsevat parempaa

EU:ssa on maa, jota ei voi enää kutsua demokraattiseksi. Unkaria on hallinnut 14 vuotta pääministeri Orban. Hän ja Fidesz-puolue ovat romuttaneet maan demokratian, oikeusjärjestelmän ja kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuudet.

Unkarin yleisradio on muutettu hallituksen propagandavälineeksi. Tutkimusten mukaan Fidesz-puolueen määräysvallassa on jopa 80 prosenttia maan mediasta. Viime vaaleissa oppositiopuolueet eivät voineet ostaa mainoksia tv-kanavilta tai sanomalehdistä. Samalla nämä kanavat kehuivat Orbanin puheita ilman kritiikkiä.

Myös Unkarin ihmisoikeustilanne on heikentynyt nopeasti esimerkiksi sateenkaarioikeuksien osalta. Maan parlamentti kielsi vuonna 2021 “homoseksuaalisuuden markkinoimisen” alaikäisille. Tämä tarkoittaa, että sateenkaarivähemmistöt on piilotettava televisiosta, mainoksista ja oppimateriaaleista.

EU on reagoinut tapahtumiin jäädyttämällä Unkarille meneviä EU-tukia. Mielestäni on myös aika viedä Unkarin äänivalta neuvostossa, kunnes maa suostuu noudattamaan Euroopan unionin yhteisiä sääntöjä. Unkarin ei pidä voida yksipuolisesti määräillä EU:n päätöksentekoa.

EU:ssa yksittäiset jäsenmaat voivat estää päätöksiä veto-oikeudella. Joulukuussa Orban avoimesti kertoi käyttävänsä Ukrainan tukemista kiristysvälineenä. Tämä näyttää onnistuneen, sillä parlamentin vastustuksesta huolimatta Unkari sai 10 miljardia jäädytettyjä varoja takaisin.

Valitettavasti Unkarin ja Orbanin politiikalle löytyy tukijoita, erityisesti konservatiivien ja äärioikeiston joukosta. Tästä huolimatta vihan nousu ja demokratian kuolema ei ole väistämätöntä. Viime syksynä Puolassa äärioikeisto, joka oli hallinnut maata kahdeksan vuotta, hävisi vaalit kaikista ennusteista poiketen. Etenkin naisten ja nuorten ennätyksellinen äänestysaktiivisuus ja valtava työ, jota lukemattomat puolalaiset tekivät ennen vaaleja, auttoi kääntämään maan suunnan.

Me tarvitsemme sellaisen Euroopan, joka kykenee toimimaan yhdessä ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion puolesta. Tarvitsemme yhteistyötä taistelussa valtavia maailman ongelmia, kuten ilmastokriisiä vastaan. Tällainen Eurooppa on mahdollinen, jos pidämme kiinni arvoistamme. Ei anneta äärioikeiston retoriikan muuttua Euroopan ääneksi.

  • 6.2.2024
  • Kirjoittanut voima