Lukuaika: < 1 minuutti

Opiskelijavaihdon suosion heikentyminen on iso menetys

Ville Niinistö

Instagram: @villeniinisto

Facebook: @niinistoville

Twitter: @VilleNiinisto

villeniinisto.fi

Poliitikoilla on peiliinkatsomisen paikka kansain­välisen vaihto-opiskelun suosion putoamisessa. Vaihtoon Suomesta ulkomaille lähtevien opiskelijoiden määrä on romahtanut. Määrä kääntyi laskuun jo ennen korona­pandemiaa. Tämä on iso menetys sekä opiskelijoille itselleen että koko yhteiskunnalle. On Suomen talouden ja kansain­välisen vuorovaikutuksen etu, että Erasmus- ja muu vaihto-­opiskelu olisi suomalaisten suosiossa. Itsekin olin aikoinaan Lontoossa Erasmus-vaihdossa.

Vaihtoonlähtijöiden määrän tippumisen taustalla on monia syitä. Se nyt ainakin on selvää, että vaihtoon on vaikeaa lähteä, jos rahasta on tiukkaa. Oikeistohallitukset ovat toistuvasti romuttaneet opiskelijoiden toimeentuloa ja kasvattaneet opiskelijoiden lainataakkaa. Vuonna 2016 Juha Sipilän (kesk) hallitus leikkasi opintotukea ja rajoitti tukiaikaa tuntuvasti. Nyt myös ­Petteri Orpon (kok) hallitus jatkaa leikkauspolitiikkaa jäädyttämällä opintotuen indeksin ja heikentämällä asumistukea, joka sekin on monille opiskelijoille tärkeä. Koulutuksen tasa-arvo on tärkeä osa suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuutta. Kaikilla nuorilla on oltava yhtäläiset mahdollisuudet hyvän koulutukseen ja tästä lupauksesta on pidettävä kiinni.

Toimeentulon lisäksi opiskelijoiden paine valmistua tiukassa määräajassa nostaa kynnystä suunnata ulkomaille, varsinkin kun kaikkia ulkomailla suoritettuja opintoja ei saa helposti osaksi ­tutkintoa, jolloin vaihtojaksosta ei ole niin paljoa hyötyä opinnoille. Opiskelijoiden taloudellisen aseman ja opintoputken jatkuva tiukentaminen ei tue sitä, miten arvokasta kansainvälinen kokemus globaalissa maailmassa on niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.

Erasmus on yksi pidetyimmistä EU:n ohjelmista. Monelle meistä, itselleni myös vaihto-opiskelujakso on ollut elämää ja uraa mullistava kokemus, joka on madaltanut kynnystä lähteä maailmalle myöhemmin. Yksityisellä sektorilla harva yritys toimii täysin Suomen rajojen sisällä. Täällä Brysselissä puhutaan jatkuvasti, miten tärkeää olisi saada suomalaisia rekrytoitua EU-virkoihin. Suunta, jossa Suomi sulkeutuu, vaikka kansainvälistymisestä olisi valtavasti hyötyä, on surullinen. Opiskelijoille pitää antaa mahdollisuuksia jatkuvan kurittamisen sijaan.

  • 15.4.2024
  • Kirjoittanut voima