Lukuaika: < 1 minuutti

Terve koira räksyttää

Silvia Modig

Instagram: @silviamodig

Facebook: @silviamodig

Twitter: @silviamodig

silviamodig.fi

Vapaa ja moniääninen media on toimivan demokratian edellytys. Meillä Suomessa media on yksittäisten poliitikkojen virhearvioita lukuun ottamatta saanut toimia vapaasti. Se ei tietenkään tarkoita, että mediakenttämme olisi täydellinen: omistus on liian keskittynyt isoihin konserneihin, mikä voi olla riski moniarvoisuudelle ja -äänisyydelle.

Sitäkin enemmän olen huolissani siitä, että johtavat poliitikot ovat viime aikoina muuttaneet tapaansa kommentoida mediaa, esimerkiksi Yleä.

Muutos muistuttaa Trumpiltakin tutuksi tullutta tapaa väittää mediaa puolueelliseksi. Näin poliitikko pyrkii heikentämään yleistä luottamusta ja istuttamaan kansalaiseen epäilyn siemenen. Toisaalta kyse on myös tietoisesta pyrkimyksestä vaikuttaa journalistisiin sisältöihin itseään miellyttävällä tavalla.

Molemmat ovat valtava uhka demokratialle.

Tietyt eurooppalaiset valtiot, kuten Puola ja Unkari, ovat liikkuneet poispäin demokratian ihanteista ja oikeusvaltiokehityksestä. Näille maille on tyypillistä, että vallanpitäjät puuttuvat median toimintaan. EU on reagoinut huolestuttavaan kehitykseen uudella medianvapauslailla.

Lopulta vapaata mediaa voikin parhaiten tukea äänestämällä vapaata mediaa arvostavia poliitikkoja.

Jokaisella poliitikolla on tietenkin oikeus omaan näkemykseensä siitä, mikä on paras tapa käyttää valtion varoja. He voivat vaatia Ylen rahoituksen leikkaamista, kuten jotkut ovat nyt tehneet. Mutta jos leikkausuhkailuja perustellaan Ylen journalistisella sisällöllä, kyse on pyrkimyksestä vaientaa media, koska sen sisältö ei miellytä vallanpitäjiä. Tämä on vaarallinen tie.

On tärkeää tunnistaa pyrkimykset kaventaa median vapauksia, jotta media kykenee toimimaan tehtävänsä mukaisesti vallan vahtikoirana. Jos haluamme ylläpitää luottamusta ja ehkäistä korruptiota, tarvitsemme vallan vahtikoiraa läpivalaisemaan päätöksiä ja laittamaan poliitikot tilille puheistaan.

Vallan vahtikoira ei ole kritiikin tai virheiden yläpuolella. Mutta hiljentää koiraa ei saa, vaan sen pitää aina antaa räksyttää. Näin suojelemme vapauttamme ja demokratiaamme.

  • 6.2.2024
  • Kirjoittanut voima