Lukuaika: 2 minuuttia

Tein virheen

On lokakuu 2019. Donald Trump on juuri vetänyt amerikkalaisjoukot Syyriasta, mikä johtaa viikon sisällä Turkin hyökkäykseen Syyriaan ja useiden siviilien kuolemaan. Pidän Trumpin päätöstä vahingollisena ja vastuuttomana. Olen päättänyt kantani.

Törmään Twitterissä videoon, jossa Las Vegasin Trump Towerin katolta lasketaan Greenpeace-tyyliin alas banderolli. Siinä tuomitaan Trumpin päätös. Linkistä ovat tykänneet tuntemani vastuulliset ihmiset, se näyttää aidolta ja tukee mielipidettäni.

Jaan linkin 17 000 seuraajalleni.

Hetken päästä saan Twitterissä vastauksen, jossa kerrotaan videon olevan väärennös. Olen jakanut valeuutisen.

Tutkimusten mukaan olemme alttiimpia sellaisille valheille, jotka tukevat mielipidettämme, sillä niihin suhtaudumme vähemmän kriittisesti.

Juuri niin minulle kävi.

Koska olen poliitikko, oli virhe mielestäni erityisen paha. Poliitikolla on erityinen vastuu siitä, että hänen jakamansa uutiset ovat totta.

Miten erottaa valhe totuudesta somen ja median täyttämässä maailmassa? Kun uutiset vilisevät silmissä ja tietoähky uhkaa? Vastaus saattaa yllättää. Yksi vaihtoehto on mennä kirjastoon.

Julkisin varoin rahoitetut ja kaikille avoimet kirjastot ovat

tärkeä osa demokratiaa. Ne eivät pelkästään tarjoa tietoa mitä lukuisimmista aiheista. Ne myös edistävät monipuolista lukutaitoa, yhteisöllisyyttä, moniarvoisuutta ja sananvapautta.

Helsingin keskustakirjasto Oodi on tästä hyvä esimerkki. Kirjaston kaupunkiverstaassa voi kuka tahansa tulostaa 3D-tulostimella. Sen tiloissa voi järjestää oman tapahtuman, sieltä voi vuokrata musiikkistudion. Teoksia löytyy lähes 20 kielellä.

Tiesitkö, että pääkaupunkiseudun kirjastoverkko Helmetin kautta saatavillasi on yli kolme miljoonaa teosta?

Nykykirjastojen tehtävänä on auttaa meitä digimaailman sokkeloissa. Kirjastoista saa maksutta esimerkiksi henkilökohtaista opastusta älylaitteiden tai sovellusten käyttöön. Kun etsit tietoa oikeastaan mistä tahansa aiheesta, voit astella informaatikon luo ja kysyä apua.

Toimin europarlamenttikauteni ohessa Suomen Kirjastoseuran hallituksen puheenjohtajana. On ollut mieletöntä seurata, miten kirjastojen palveluita uudistetaan ja miten hyvällä meiningillä niitä halutaan kehittää.

Kaikki nämä palvelut ovat meitä varten!

Olisiko vierailu kirjastossa estänyt minua jakamasta valevideota Trump Towerista? Ei välttämättä. Mutta asia on varsin yksinkertainen. Valheita vastaan auttaa ainoastaan tieto.

Ja sitä kirjasto on täynnä.

www.silviamodig.fi

  • 7.2.2020