Lukuaika: < 1 minuutti

Gazan hädälle ei voi kääntää selkää

Gazan alueen 2,4 miljoonaa asukasta on akuutissa vaarassa: puhtaan veden, ruuan, lääkkeiden ja sähkön saannin puutteet sekä varsinainen nälänhätä uhkaavat isoa osaa alueen väestöstä jo yli kolme kuukautta jatkuneen Israelin hyökkäyksen ja saarron seurauksena. Humanitaarinen apu ei pääosin pääse perillä hätää kärsiville ihmisille. Valtaosa alueen asukkaista on joutunut pakenemaan kodistaan eikä valtaosa ole saanut ruokaa päivittäin. Yli 25 000 siviiliä on kuollut, ja näistä lapsia on yli 10 000. Yli 60 prosenttia iskuista Gazaan on kohdistunut YK:n arvion mukaan siviileihin. Suomen ja Euroopan unionin ihmis­oikeuslinjan uskottavuutta mitataan Gazassa joka päivä: emme voi kääntää Gazan siviilien hädälle selkäämme.

Orpon hallitus ja ulkoministeri Elina Valtonen (kok) päättivät äänestää YK:n ensimmäisessä vetoomuksessa tulitauon aikaansaamiseksi tyhjää. Samalla he korostivat sitä että Gazan siviilien hädän ratkaisemiseksi ei voi toimia jollei samassa päätös­lauselmassa tuomita Hamasin terroristisia tekoja. Itse asiassa kyseinen YK:n vetoomus tuomitsi kaikki terroriteot, mutta tämä ei Suomen hallitukselle riittänyt.

Samalla kun liian moni länsimaissa, EU:ssa ja Suomessa vetoaa yhä Israelin oikeuteen puolustaa itseään, hyväksikäyttää Israelin laitaoikeistolainen Netanjahun hallitus tätä kansainvälistä hiljaisuutta Gazan siviilien moukaroimiseen. Kun jopa hallitustasolta israelilaiset ministerit ovat vihjanneet tavoitteen olevan työntää palestiinalaiset Egyptin puolelle, ja kun iso osa iskuista on kohdistunut siviileihin myös näille osoitetuilla “turvallisilla siirtymäreiteillä” Gazan eteläosiin, on hyvin perusteltua tukea Etelä-Afrikan kansainväliselle tuomioistuimelle jättämän kanteen käsittelyä kansanmurhan kaltaisesta toiminnasta.

Saivartelu siitä kenen syytä Lähi-idän konfliktin pitkä historia on ei auta pelastamaan yhtään ihmishenkeä tänä päivänä. Suomen ja EU:n on toimittava kaikkien siviilien henkien ja rauhan puolesta niin palestiinalaisalueilla kuin Israelissakin – joka päivä. Pysyvä tulitauko on saatava aikaan välittömästi, ja sotarikokset on tutkittava riippumatta epäillystä tekijästä, jotta tie kohti kestävää rauhaa voi alkaa.

  • 6.2.2024
  • Kirjoittanut voima