Lukuaika: 2 minuuttia

Koronatuet pois verovälttelijöiltä

Ensin hyvät uutiset.

Tanska ilmoitti huhtikuussa, ettei se myönnä koronatukia veroparatiiseihin rekisteröidyille yrityksille. Samalla tukia saavien yritysten edellytetään maksavan veronsa Tanskaan. Isoja tukia saavilta yrityksiltä kielletään osingonmaksu tänä vuonna ja vuonna 2021.

Hieno juttu. Näin pitäisi toimia kaikissa EU-maissa. Vastaavia suunnitelmia on jo Puolassa, Ranskassa ja esimerkiksi Italiassa.

EU:ssa verovuodot eivät ole mikään ihan pikkujuttu. Jäsenmaat menettävät vuosittain useita miljardeja euroja verotuloja aggressiivisen verosuunnittelun ja verovälttelyn seurauksena. Kansalaisjärjestö Finnwatch arvioi vuonna 2016, että Suomi menettää yhteisöverotuloja vuosittain 430–1400 miljoonaa euroa.

On varmaan sanomattakin selvää, että näille rahoille olisi koronakriisin ja sitä seuraavan talouskriisin keskellä käyttöä jäsenvaltioissa.

Varsinkin, kun päättäjät alkavat väläytellä leikkauslistoja tavallisille kansalaisille. Verovuotojen muodossa menetetyt verotulot ovat suoraan pois terveyspalveluista, koulutuksesta ja sosiaaliturvan parantamisesta.

Finnwatchia lainatakseni, yhtään leikkauslistaa ei saa kaivaa esiin, ennen kuin veropohjan aukot ja porsaanreiät on tukittu.

Pelastamme yrityksiä julkisilla varoilla, joten meillä on oikeus vaatia avointa ja läpinäkyvää veronmaksua. Koronatukia ei saa valua veroparatiiseihin tai omistajien voittoihin.

Huonot uutiset?

EU-tasolla verovuotojen tilkitseminen on monimutkaista. Jo siitä syystä, että veroparatiiseja sijaitsee unionin omalla alueella.

Otetaan esimerkiksi Tanskan tuore linjaus. Maa määrittelee veroparatiisit Euroopan komission mustan listan mukaan. Tällä listalla ei ole yhtään EU:n omaa isoa veroparatiisia, kuten Luxemburgia tai Maltaa.

Verotuksen oikeudenmukaisuutta edistävän Tax Justice Networkin mukaan EU-maat, Italia ja Espanja etunenässä, menettävät vuosittain 10 miljardia euroa verotuloja, kun niiden yritykset käyttävät hyväkseen yksistään Hollannin löysää yritysverotusta.

Euroopan komissio on jopa kiirehtinyt linjaamaan, etteivät jäsenvaltiot saa evätä koronatukia yrityksiltä, jotka sijaitsevat EU:n sisäisissä veroparatiiseissa.

Tällaisten linjausten sijaan EU:n on viimeistään nyt sovittava yhteisestä minimistä yhteisöverolle, jotta epäterve kilpailu kohti pohjaa loppuu.

Nyt tarvitaan vastuullisuutta, niin EU-päättäjiltä kuin aggressiivista verosuunnittelua harjoittavilta yrityksiltäkin.

Jokainen euro lasketaan.

www.silviamodig.fi

  • 18.5.2020