Lukuaika: 2 minuuttia

Rakenteellinen rasismi on ongelma myös Euroopassa

Rasismia vastustavat mielenosoitukset ovat levinneet Yhdysvalloista ympäri Eurooppaa Suomeen asti ja nostavat esiin paljolti piiloon jääneen rakenteellisen rasismin. Tuore yhdenvertaisuusvaltuutetun selvitys osoittaa, että rasismi on arkipäivää myös Suomessa.

George Floyd, Breonna Taylor, Trayvon Martin, Eric Garner, Michael Brown, Tamir Rice, Walter Scott, Tony McDade. Heidän kohtalonsa ovat todisteita syvälle juurtuneesta rakenteellisesta rasismista ja syrjinnästä, jota Yhdysvallat ei ole onnistunut ratkaisemaan.

Kun ongelmat sulautuvat yksityisiin ja julkisiin rakenteisiin, pahimmillaan lainvalvonta saattaa pahentaa ongelmaa lievittämisen sijaan.

Brysseliläisen kaupan näyteikkunassa esitellään lapsipalvelijan hahmoja.

Rasismin rinnalla on nyt alettu vaatia äänekkäästi tilintekoa kolonialismista, joka edelleen vaikuttaa monissa maissa. Lähellä Brysselin asuntoani on kauppa, jossa voi ostaa pieniä figuriinejä, esimerkiksi mustan lapsipalvelijan tarjoilemassa herkkuja. On aikakin kaataa siirtomaiden valloittajien patsaita.

Minä ja 120 muuta meppikollegaa pyysimme äskettäin komissiota ryhtymään toimiin  rasismin  ja poliisin väkivallan kitkemiseksi, jotta voidaan kehittää  toimintamalleja etnisten vähemmistöjen sosiaalisen osallisuuden lisäämiseksi. On tärkeää kerätä tasa-arvotietoja eriteltynä etnisen alkuperän perusteella, jotta rasismi ja syrjintä saadaan tilastoissa näkyville.

Ehdotimme myös, että asialle annetaan korkein mahdollinen painoarvo  kutsumalla koolle eurooppalainen rasisminvastainen huippukokous.

Valitettavasti useat EU-maat ovat jo muutaman vuoden ajan estäneet laaja-alaisen syrjinnän vastaisen  direktiivin hyväksymisen. Tanskassa käyttöönotettu eriarvoinen kohtelu etnisesti profiloituvilla asuinalueilla ei voine olla tuon direktiivin perusteella laillista. Direktiivillä laajennettaisiin suojaa koko Euroopan unionissa ikään, vammaisuuteen, uskontoon tai vakaumukseen ja sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvalta syrjinnältä sosiaalisen suojelun, terveydenhuollon, koulutuksen, asumisen sekä tavaroiden ja palvelujen saatavuuden aloilla. Tällä hetkellä syrjintään voidaan puuttua vain työelämässä ja koulutuksessa, mutta muut elämänalueet ovat lainsäädännön ulkopuolella.

Euroopan unionin perusoikeusvirasto julkaisi vuonna 2018 selvityksen, jossa kartoitettiin afrikkalaistaustaisten asukkaiden kokemuksia eri Euroopan maissa. Tutkimuksen mukaan afrikkalaistaustaiset kokevat Suomessa enemmän rasismia kuin selvityksen kahdessatoista muussa maassa. Tämä on todellinen häpeäpilkku.

Samaa kieltä puhuu myös yhdenvertaisuusvaltuutetun tuore selvitys, jonka vastaajista valtaosa kertoi kohtaavansa syrjintää jopa päivittäin. Rasistista syrjintää ja häirintää kohdataan selvityksen mukaan erityisesti julkisilla paikoilla, työelämässä ja työnhaussa sekä koulutuksessa. Syrjintä on ongelma myös julkisissa palveluissa, kuten sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Mikään maa ei ole rasismista vapaa. On aika kuulla vähemmistöjä, ottaa opiksi ja tehdä rakenteellisia muutoksia. Ne jotka katsovat pois, kun aikuinen purkaa vihaa pienen värillisen lapsen päälle, ovat osa ongelmaa. Rasismiin on aina puututtava!

www.heidihautala.fi

  • 12.6.2020