KirjallisuusKirjoittanut Mika Pekkola

Tommi Kinnusen ja Minna Rytisalon kirjeet koulumaailmasta tarjoavat yhteiskuntakriittisen näkökulman kilpailukykyä ja tehokkuutta korostavaan nyky-yhteiskuntaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Tommi Kinnusen ja Minna Rytisalon kirjeet koulumaailmasta tarjoavat yhteiskuntakriittisen näkökulman kilpailukykyä ja tehokkuutta korostavaan nyky-yhteiskuntaan

Huokauksia luokasta on todistusvoimainen puheenvuoro opettajan työn kuormittavuudesta. Kirjailijat ja äidinkielen opettajat Minna Rytisalo ja Tommi Kinnunen pohtivat toisilleen lähettämissään kirjeissä työuupumuksensa syitä sekä kouluelämän rakenteellisia ongelmia. Rytisalo ja Kinnunen kertovat opettajille kasautuvista arviointi-, kirjaamis- ja raportointitöistä, Opetushallituksen vaatimuksista, uudistuksista ja koulutuksista, oppimistulosten heikkenemisestä sekä nuorten mielenterveysongelmista.

Uusliberalistisessa yhteiskunnassa rakenteelliset ongelmat kääntyvät yksilöllisiksi elämänhallintaprojekteiksi, ja opetustyön arki kuvastaa tilanteen kestämättömyyttä. Huokauksia luokasta avaakin koulumaailman yksityiskohtaisella tarkastelulla laajemman yhteiskuntakriittisen näkökulman yksilöllistä menestystä, kilpailukykyä ja tehokkuutta korostavaan nyky-yhteiskuntaan sekä vaatii työelämän rauhoittamista selviytymispakolta. Kirjan sanoma kiteytyy Kinnusen toteamukseen: ”Jos työtä ei pysty tekemään ilman, että rikkoo psyykettään tai toimii vastoin moraaliaan, täytyy työskentely lopettaa.”

Rytisalo ja Kinnunen kirjoittavat taitavasti, mutta moneen suuntaan rönsyilevä, lähes viisisataasivuinen teos olisi kaivannut tiivistämistä. Olennaiset huomiot työuupumuksesta ja koulumaailman rakenteellisista ongelmista esitetään ensimmäisten sadan sivun aikana.

Kirjan lopussa Kinnunen kiteyttää koulumaailman ongelmat teeseihinsä ja esittää niihin konkreettisia ratkaisuehdotuksia.

Minna Rytisalo  & Tommi Kinnunen: Huokauksia luokasta
WSOY 2023, 480 s.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.