Hevosvaljakoin on kilpailtu jo ennen ajanlaskun alkua, ja muinoin laji on ollut vaarallinen niin ohjastajille kuin hevosillekin. Nykyään vaaratilanteet ovat vähäisempiä, mutta silti hevoset kärsivät kilpailuissa usein. Kilpahevosten suuvaurioita tutkinut Kati Tuomola väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2022. Reilusti yli puolelta hänen tutkimista kilpahevosista löytyi suuvaurioita alueelta, jossa kuolain on ollut. Monien ravurien suusta löytyi mustelmien ja haavojen ohella myös vakavia, syviä haavoja. Eläinoikeusjärjestö Animalian Laura Uotilan mukaan ”ala myöntää osin ongelmat, mutta niille ei ole tehty oikeastaan mitään.”
Ravikilpailussa hevosia ohjataan kuolaimiin kiinnitettyjen ohjasten avulla. Hevosta voi ohjata ja kirittää myös ajovitsan, eli piiskan avulla. ”Kilpailussa saa lyödä piiskalla noin viisi kertaa. Mikäli menee sen yli, voi tulla sakkoja. Usein arvioidaan sitä, onko käytöstä jäänyt havaittavia jälkiä. Pitää kuitenkin lyödä todella kovaa, jotta hevosen nahkaan jäisi jälki”, Uotila toteaa.
Uusi eläinlaki on pettymys
Vuosikausia valmistelussa ollut, helmikuussa hyväksytty uusi eläinlaki ei tuonut merkittäviä parannuksia kilpahevosten asemaan. ”Uudessa laissa ei puututa esimerkiksi kuolaimiin. Siinä ainoastaan todetaan, että asiasta voidaan säätää asetuksilla. Asetukset valmistellaan maa- ja metsätalousministeriössä, jossa jännitetään jo nyt, miten resurssit tulevat tähän riittämään.”
Laki jopa mahdollisesti heikensi kilpahevosten asemaa. ”Aikaisemmin kilpailun eläinlääkäri arvioi hevosten kunnon ja päätti, mikäli hevonen pitää sulkea kilpailusta. Nyt kilpailun järjestäjä päättää kilpailusta sulkemisesta ja kilpailun eläinlääkäri voi vain suositella sitä. Muutoksen takana saattaa olla se, että kaikissa kilpailuissa ei eläinlääkäriä ole paikalla, mutta on myös riski, että muutos vähentää kipeiden hevosten sulkemista kilpailusta.”
Huonokuntoisenkin hevosen osallistuminen saattaa olla kilpailun järjestäjän etujen mukaista.
Uotila huomauttaa, että huonokuntoisenkin hevosen osallistuminen saattaa olla kilpailun järjestäjän etujen mukaista. Eturistiriidan mahdollisuus on ilmeinen. ”Mikäli järjestäjä ei sulje hevosta kilpailusta eläinlääkärin neuvon mukaisesti, voi eläinlääkäri tehdä ilmoituksen aluehallintovirastoon, kunnaneläinlääkärille tai poliisille.” Eläinsuojelurikkomuksia ja -rikoksia kuitenkin tutkitaan melko laiskasti.
Animalian mukaan ravit pitäisi kieltää kokonaan, mutta aloittaa voisi piiskan käytön ja ongelmaillisimmiksi tiedettyjen kuolainten käytön kiellosta. Myös sitä, miten hevosia saa ohjastaa pitäisi määritellä tarkemmin ja niin, että hevosten hyvinvointi huomioidaan.
Erityinen rahoitusasema
Pitkään hevosalan toimintaa rahoitettiin Hippos oy:n ja sittemmin sen omistama Fintoto oy:n järjestämän hevosvedonlyönnin tuotoilla. Vuonna 2017 Fintoto kuitenkin yhdistettiin Veikkaukseen, jonka tuotot tilitetään valtiolle. Tuolloin alalle luvattiin kiinteä, 40 miljoonan euron vuotuinen tuki, jonka maksaa maa- ja metsätalousministeriö. Pääosin urheilun rahoitus hoidetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta.
Rahapelejä Helsingin yliopistolla tutkiva Janne Nikkinen toteaa, että raviurheilun pelituotot ovat romahtaneet viime vuosina, mutta kiinteän rahoituksen on sovittu jatkuvan vuoteen 2026 saakka. ”Vuosittainen 40 miljoonaan euroa on hirveän suuri siivu yhteisestä kakusta. Ja samalla kaikille muille jaetaan niukkuutta.”
Kesäkuussa 2022 maa- ja metsätalousministeriön työryhmä julkaisi Vastuullista ja elinvoimaista raviurheilua ja hevoskasvatusta Suomessa -raportin, jossa todetaan, että alan rahoituspohjaan liittyy ongelmia ja että edessä on muutoksia. ”Raportissa tulee esiin se, että läpinäkyvyys rahoituksessa on heikkoa. Ongelmallista on myös se, että ministeriössä myös aika pitkälti vaan hyväksytään Hippoksen esitykset rahoituksesta.”
Nikkinen huomauttaakin, että käytännössä rahan jakamisesta on päättämässä pitkälti samat tahot, jotka ottavat myönnetyn rahoituksen vastaan. Nikkisen mielestä koko järjestelmä pitäisikin muuttaa. Muutosta saattaa vauhdittaa myös se, että monien mielestä uhkapelien lisensoiminen olisi nykyistä Veikkauksen pelimonopolia järkevämpi tapa järjestää ja valvoa rahapelejä. ”Minun mielestä tarvittaisiin uusi organisaatio Hippoksen tilalle. Ei voi olle niin, että samat henkilöt päättävät tuista ja ottavat tukia vastaan. Jo 2017 nähtiin, että tämä uusi järjestely ei johda mihinkään hyvään, mutta siitä lähtien tölkkiä on vain potkittu pidemmälle.”