Kuvituksessa kruunupäinen hahmo leikkii linnalla ja tinasotilaalla.

Hämärää historiaaKirjoittanut voimaKuvat Ninni Kairisalo

Sateenkaariväen turvasatama ja uusi Rooman valtakunta

Mikrovaltiot ovat itse julistettuja valtakuntia, joita mikään valtio ei tunnusta. Niitä perustetaan huumorimielessä, aktivismina tai taideperformanssina. Niillä on oma maa-alueensa tai niitä hallitaan netissä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Sateenkaariväen turvasatama ja uusi Rooman valtakunta

Performanssitaide, poliittinen aktivismi ja huumori ammentavat paljon arvokkaasta ja konservatiivisesta valtiollisesta kuvastosta. Mikrovaltion (engl. micronation) avulla voi tehdä tunnetuksi monenlaisia kantaaottavia projekteja.

Vatikaanivaltio tai Monaco ovat muiden maiden tunnustamia kääpiövaltioita eivätkä tietenkään performansseja. Näiden rinnalla on sellaisia mikrovaltioita, jotka ovat lyhytaikaisia projekteja ja joilla on erikoisia satiirisia tai parodisia piirteitä. 

Valtioilla on tietysti omat tunnuksensa. Useimmille mikrovaltioille suunnitellaan jopa passeja, postimerkkejä ja lippuja. Joskus perustajat haluavat oman alueensa talousrikosten tehtailuun. Toiset käyttävät mikrovaltiota asumattomien alueiden vaatimiseen, ja esimerkiksi Celestia-mikrovaltio vaati vuonna 1949 alueita avaruudesta.

Yksi tunnetuimmista mikrovaltioista on Jugoslavian romahtamisen jälkeen vuonna 1992 itsenäiseksi julistautunut Neue Slowenische Kunst, NSK. Ennen mikrovaltioksi julistautumista ryhmittymä kampanjoi 1980-luvulla Jugoslavian piilofasismia vastaan. NSK:n piirissä toimii eri taiteilijaryhmiä, joista tunnetuin on Laibach-bändi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Keisarillinen Venäjä on kiehtonut menneen maailman haikailijoiden mieltä. Venäläinen liikemies Anton Bakov etsi 2010-luvulla maa-aluetta Romanovien uudelle keisarikunnalle. Bakov halusi nostaa Romanovien perillisen valtakunnan tsaariksi. Bakovista itsestään olisi tullut hallituksen puhemies. Bakov kumppaneineen etsi aluetta uudelle keisarikunnalle Albaniasta, Kiribatista ja Gambiasta. Aluehankinnat epäonnistuivat. Bakov on tehnyt tiliä keisarikunnan vaiheista teoksessaan The state is you! (2019).

Suomen mikrovaltioista tunnetuin oli kulttuuripersoona Ari “Paska” Peltosen perustama Valtio. Sillä oli oma lippu ja kansallishymni. Sen hallintomuoto oli yksinvaltius. 

Valtio sijaitsi Posiolla. Ruotuväki-lehti valtasi alueen takaisin Suomelle vuonna 2007, mutta Peltonen ei tunnustanut valtausta ja piti valtakuntansa itsenäisyysjuhlat Helsingin Kaapelitehtaalla vuonna 2008. 

Australialaiset homoaktivistit perustivat Korallimeren saarten homojen ja lesbojen kuningaskunnan (Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands). Mikrovaltion hallitusmuoto oli perustuslaillinen monarkia. Liike syntyi protestina Australian parlamentin haluttomuudelle laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot. 

Aktivistit, joukossaan uuden mikrovaltion keisari Dale Parker Anderson, pystyttivät sateenkaarilipun kesäkuussa 2004 Australian Korallimeren Cato-saarelle. Aktivistien vaatima maa-alue oli hyvin karu, eikä siellä ollut kertoman mukaan esimerkiksi juomakelpoista vettä. Saarella ei ollut pysyvää asutusta.

Mikrovaltio vaikutti Australian tasa-arvopolitiikkaan kampanjalla, jonka tarkoituksena oli saada ihmiset ilmoittamaan mielipidekyselyssä kannattavansa avioliittoja saman sukupuolen edustajien välillä. Samaan aikaan maailmalla vaikutti muitakin sateenkaariaktivistien tee se itse -valtakuntia. 

Korallimeren saarten homojen ja lesbojen kuningaskunta purettiin vuonna 2017 Australian hyväksyttyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. 

Nova Roma -mikrovaltion perustajat kannattavat antiikin roomalaista elämäntapaa. Internetissä vuonna 1998 organisoitu liike on “hengellinen kansakunta ja symbolinen valtio”, ja sen tarkoituksena on elvyttää Rooman valtakunnan kulttuuria. 

Nova Romalla ei ole omaa maa-aluetta, mutta sillä on oma hallinto, perustuslaki ja lainsäädäntö. Raja internetissä organisoidun mikrovaltion, yhteisöpalvelun ja roolipelin välillä on häilyvä. 

Muinaisesta Roomasta intoilevat aktivistit elvyttävät valtakuntaa opintomateriaalien, latinan opiskelun ja näytösluontoisten tapahtumien avulla. Nova Roman kotisivuilta löytyy ohjeita antiikin Rooman ruokakulttuuriin, juhlapäivien viettämiseen, peleihin ja leikkeihin.

Nova Roman tapahtumissa gladiaattorit kamppailevat keskenään ja tooga-asuiset papit uhraavat jumalille. Uskontoa voi harjoittaa virtuaalisissa temppeleissä, joissa on tietoa jumalista ja näille osoitettuja rukouksia. 

Historian harrastamisen lisäksi Nova Romassa on yhteiskunnallinen ulottuvuus. Projekti korostaa antiikin roomalaisia hyveitä, kuten ihmisten ja yhteiskunnan rauhallisuutta ja arvokkuutta. Kaikkien taustalla lienee kuitenkin ihmisten halu muuttaa maailmaa.

Jotkut mikrovaltiot ovat sosiaalisen oikeudenmukaisuuden performansseja. Osa on keksitty lähinnä viihdekäyttöön. Kaikkien taustalla lienee kuitenkin ihmisten halu muuttaa maailmaa.

  • 18.3.2021
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Ninni Kairisalo