Kongressin presidentiksi nostaman Manuel Merinon vastaisessa mielenosoituksessa osa protestoijista vaati myös perustuslain uudistamista. Kuva: Johnattan Rupire

AktivismiKirjoittanut Kukka-Maria Ahokas

Z-sukupolven aktivistit kaatoivat hallituksen järjestäytymällä TikTokissa

Latinalaisen Amerikan kansalaisaktivistit kampanjoivat TikTokissa ja kaduilla. Z-sukupolven aktivismi kaataa hallituksia ja valistaa epäkohdista. Tässä on viisi tärkeintä korona-ajan TikTok-ilmiötä Latinalaisessa Amerikassa.

Lukuaika: 3 minuuttia

Z-sukupolven aktivistit kaatoivat hallituksen järjestäytymällä TikTokissa

Kongressin presidentiksi nostaman Manuel Merinon vastaisessa mielenosoituksessa osa protestoijista vaati myös perustuslain uudistamista. Kuva: Johnattan Rupire

1. Vallankaappaus

Näin neutraloit poliisin heittämän kyynelkaasupommin: ”Sekoita isossa muovipullossa vettä ja ruokasoodaa. Upota pommi liuokseen.” Perulaiset mielenosoittajat jakoivat reseptiä TikTokissa viime vuonna. Nuoret tulistuivat, kun kongressi syrjäytti presidentti Martín Vizcarran ja nosti tilalle Manuel Merinon. Tätä pidettiin korruptoituneena vallankaappausyrityksenä.

”Te vittuilette väärälle sukupolvelle” -meemi on noussut viraaliksi TikTokissa. ”Te” viittaa paitsi korruptoituneeseen hallitukseen, myös vanhempiin, valtaa pitäviin ikäluokkiin. Etenkin 1990-luvun lopulla ja 2000-luvuilla syntyneet eli Z-sukupolveen kuuluvat organisoituivat TikTokissa ja lähtivät suurmielenosoituksiin. 

Perun hallitus yritti kontrolloida mielenosoituksia väkivallalla: lyijyluodeilla, kyynelkaasupommeilla ja vesitykeillä (joita kutsutaan lempinimellä pinochet). Mielenosoittajat kuitenkin sammuttivat kyynelkaasupommit TikTokissa jaetun reseptin avulla, jakoivat kuvia poliisiväkivallasta, ilmoittivat kadonneista ja kuolleista mielenosoittajista sekä vaativat presidentin eroa. Protestilla oli vaikutusta: presidentti erosi ehdittyään olla virassa vain kuusi päivää.

2. Abortti

@mafduran_ osallistuu #NiUnaMenos kampanjaan sukupuoleen liittyvää väkivaltaa vastaan. Hashtag vetoaa, ettei enää yhtään naista enempää tapettaisi.

Vihreä huivi nousi tunnetuksi symboliksi, kun Argentiinan feministinen, vuosikymmeniä kestänyt kampanja abortin laillistamiseksi levittäytyi kaduille ja TikTokiin. Aktivistit vetosivat naisen oikeuteen päättää omasta kehostaan. Hashtagin #AbortoLegalYa ympärille kerääntyneet aktivistit levittivät vaatimusta ympäri espanjankielistä Amerikkaa. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Samanaikaisesti Tiktokissa kiersi vaaleansininen #provida-kampanja. Abortin vastustajat pukeutuivat vaaleansiniseen huiviin ja vetosivat kristillisiin arvoihin, joiden mukaan sikiöllä on oikeus elämään. 

Vihreähuiviset voittivat täpärästi. Historiallisen lakimuutoksen myötä Argentiina on nyt yksi harvoista Latinalaisen Amerikan maista, joissa abortti on laillinen. Laillisesti abortin saa myös Kuubassa, Uruguayssa, Ranskan Guyanassa, Yhdysvalloille kuuluvassa Puerto Ricossa sekä Meksikon pääkaupunki Méxicossa. 

3. Sukupuolittunut väkivalta

Nuori nainen laulaa videolla ja imitoi meikkitutoriaalia. Hän levittää ensin ripsiväriä, sitten huulipunaa, sen jälkeen maalaa silmänsä sinimustaksi ja esittelee meikattuja ruhjeitaan. Toisella videolla tyttö kaivaa glitterlompakosta esille taittoveitsen, jonka hän on saanut lahjaksi itsepuolustusta varten. Kolmannella videolla tyttö esittelee avaimenperäänsä. Siinä on kissanmuotoinen, pinkki nyrkkirauta.

Koronapandemia lisäsi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kodeissa. Väkivaltaongelma korostui eristyksen myötä. Meksikolaisen laulajan Vivir Quintanan säveltämä Pelottomien laulu meni espanjankielisessä TikTokissa viraaliksi. ”Huudamme jokaisen kadonneen perään, haluamme nähdä siskomme elossa”, laulu muistuttaa. Meemi on vaikutusvaltainen siksi, että sitä levittävät paitsi kansalaisaktivistit, myös epäpoliittisten käyttäjien tilit. Osa heistä jakaa tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta vuorotellen leivontavideoiden kanssa.

@chocokathe1 jakaa tietoa ”niille, jotka ihmettelevät”.

4. Black Lives Matter

Yhdysvaltojen Black Lives Matterin tapahtumat näkyivät espanjankielisessä ja Brasilian portugalinkielisessä TikTokissa meemeinä, joissa muistutettiin siirtomaavallan valtasuhteiden purkamisesta eli dekolonisaatiosta. Eurooppalaiset valloittajat toivat mukanaan ihonväriin perustuvan, syrjivän poliittisen järjestelmän, joka näkyy yhteiskunnassa edelleen. 

Hashtag #lasvidasnegrasimportan toi esille rakenteellisen rasismin ongelmia Latinalaisessa Amerikassa, jossa on 133-miljoonainen afroväestö. Chileen Kolumbiasta muuttaneella @chohokathe1:lla on 476 000 seuraajaa. Hän jakaa heille sisältöä, jossa etuoikeudet puretaan atomeiksi: ”Minäpä kerron teille, mitä ongelmallista on argumentissa ’All lives matter’.”

5. Etäkoulu

Latinalaisamerikkalaiset kansalaisaktivistit ja opettajat näkivät alustan hyödyt kun koronapandemia alkoi, koulut suljettiin ja lapset joutuivat opiskelemaan kotona. Yksityiset koulut pystyvät järjestämään etäopetusta, mutta julkisissa kouluissa se on harvinaisempaa. Kaikissa kodeissa ei ole myöskään netti-yhteyttä.

Aktivistit ja opettajat ottivat TikTokin tehokäyttöön: he julkaisivat askarteluvideoita, tiedetemppuja ja teatteriesityksiä. He myös referoivat viranomaisten tiedotteita seuraajilleen: ”Presidentti määräsi, että nyt on ulkonaliikkumiskielto. Pysy siis kotona ja muista pestä kädet. Äläkä soittele pilapuheluita hätänumeroon”, perulainen kansalaisaktivisti @apuwiracocha eli Eddy Martínez kehotti lapsia.