Mielenosoittajia Lontoon Westminsterissä.
Uuden kansanäänestyksen kannattajat protestoivat näkyvästi. Maaliskuussa miljoona brittiä vaati mielenosoituksessa brexitin perumista. Hieman alle kuusi miljoonaa brittiä on allekirjoittanut vetoomuksen brexitiä vastaan.
Britanniassa eletään jännittäviä aikoja. Valtio on irtautumassa Euroopan unionista, vaikkei parlamentti ole onnistunut hyväksymään minkäänlaista erosopimusta.
People’s Vote -kampanja haluaa uuden kansanäänestyksen brexitistä. Oletus on, että jos ihmiset saavat äänestää uudestaan, he vastustavat EU-eroa.
Kampanjan järjestämään mielenosoitukseen osallistui 23.3. yli miljoona brittiä.
Uuden kansanäänestyksen järjestäminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista. EU:n sanelemat säännöt ja aikataulu brexitille sekä toukokuun lähestyvät EU-vaalit aiheuttavat ongelmia.
EU-eron viivästyttäminen uudelle vaalikaudelle vaatisi Britannian ja EU-maiden sopivan sekä lykkäämisestä että siitä, kuinka Britannia osallistuisi päätöksentekoon ylimenokauden aikana.
Vaikeat yksityiskohdat eivät kuitenkaan lannista People’s Vote -ryhmää, jonka mukaan ”laillista estettä EU:ssa pysymiselle ei ole”. Toisin sanoen, kampanjan mielestä eroilmoitusta ei tarvitsisi jättää.
”Ei kukaan tunnu tajuavan, mitä brexit tarkoittaa”, kertoo People’s Vote -kampanjan koordinaattori Thomas Cole tuskaisena. Hän ei osaa ennustaa Britannian tulevaisuutta EU:n ulkopuolella:
”Jotkut puhuvat, että erottuaan Britannia alkaisi ottaa mallia Euroopan unioniin kuulumattomista Euroopan maista, kuten Sveitsistä tai Norjasta ja jotkut sanovat, että esikuvana on Kanada. People’s Vote -kampanjan mielestä olisi helpompaa, jos Britannia vain pysyisi Euroopan unionin jäsenenä.”
People’s Vote -kampanjan toimisto on lähellä Westminsteriä, jossa Britannian parlamentti istuu. Kampanjoitsijat lobbaavat ahkerasti parlamentaarikkoja.
Cole on tarkka siitä, etteivät päinvastoin ajattelevat koe, että heitä pidettäisiin tyhminä:
”Heillä on varmasti ollut hyviä syitä mielipiteeseensä, siis brexitin kannattamiseen. Mutta nyt asiasta on ilmennyt paljon uutta tietoa, ja sen valossa mielipidettä voi vaihtaa.”
Thomas Cole pelkää tulevaisuutta: ”Britannia on heikompi pelaaja kansainvälisessä politiikassa, jos se on EU:n ulkopuolella.”
Vuoden 2016 kansanäänestyksessä eroa EU:sta kannatti vain 51,9 prosenttia äänestäneistä.
Miksi enemmistö briteistä halusi erota EU.sta?
Cole asettelee sanansa tarkkaan: ”Me [brexitiä vastustaneet] emme vaan tehneet tarpeeksi hyvää kampanjaa.”
Yhdysvaltalainen toimittaja ja tietokirjailija Anne Applebaum kirjoitti Washington Postiin hiljattain kolumnin, joka sai aikaan valtavan kuohunnan muun muassa twitterissä.
”Mitä enemmän perehdymme brexitiin, sitä kierommalta se vaikuttaa”, Applebaum otsikoi.
Applebaum epäilee brexitin puolestapuhujien saaneen miljoonia puntia rahoitusta kansanäänestyksen alla järjestämiinsä kampanjoihinsa miljardööreiltä, jotka vastustavat EU:n finanssilaitosten kontrollia ja rahamarkkinoiden sääntelyä. Applebaumin mukaan Lontoosta on jo tullut valtava veroparatiisi, ja eroaminen EU:sta vain kiihdyttää rahanpesua ja helpottaa suurten rahansiirtojen kätkemistä.