Auschwitzin keskitysleirille kokoontuu vuosittain joukko ihmisiä käsittelemään anteeksiantoa. Eri kansalaisuuksista, uskonnoista ja kulttuureista muodostuva ryhmä istuu retriitin päivät hiljaisessa meditaatiossa Birkenaun valintalaiturilla. He lukevat siellä murhattujen nimilistoja ääneen ja osallistuvat eri uskontokuntien seremonioihin. Aamuisin he vaihtavat tuntemuksiaan pienryhmissä.
Retriitin järjestävä Zen Peacemakers International (ZPI) on zen-opettaja ja kansalaisaktivisti Bernie Glassmanin (1939–2018) vuonna 1996 perustama kansainvälinen rauhanjärjestö. Glassmanin tavoitteena oli kannustaa ihmisiä käsittelemään anteeksiantoa, ja sitä kuinka me kohtelemme toisiamme. Siinä missä natsien tehtävänä oli hävittää erilaisuus, on ZPI:n päämääränä ollut oppia kunnioittamaan erilaisuutta ja katsoa eri näkökulmien lävitse.
ZPI järjestää moniuskontoisia ja monikulttuurisia retriittejä Puolan Auschwitzin lisäksi muun muassa Ruandassa, Bosniassa ja Pohjois-Amerikan alkuperäisväestön keskuudessa. ZPI:n kanssa yhteistyössä toimiva paikallisjärjestö Peacemakers Finland järjesti kesällä 2018 retriitin, joka vei ryhmän kansainvälisiä osallistujia vuoden 1918 sisällissodan vankileireille Suomenlinnaan, Tammisaareen ja Lahteen. Retriitti paljasti kuinka syvällä sisällissodan kahtiajako elää edelleen. Osallistujia ihmetytti, että Euroopan ensimmäiset keskitysleirit olivat Suomessa, joka nykyisin tunnetaan kansainvälisistä rauhanneuvottelijoistaan.
Anteeksianto ei ole helppoa. Natsien metsästäjänä tunnetun Simon Wiesenthalin anteeksiannon mahdollisuuksia ja rajoitteita käsittelevä kirja The Sunflower alkaa kertomuksella saksalaisten keskitysleiriltä. Wiesenthal kutsuttiin keskitysleirillä ollessaan tapaamaan kuolevaa SS-sotilasta, joka pyysi anteeksiantoa rikoksistaan juutalaisia kohtaan. Wiesenthal kuvailee epävarmuuttaan pyynnön äärellä, ja pyytää kirjan muilta kirjoittajilta vastauksia siihen, kuinka tällainen anteeksianto voisi edes olla mahdollista.
Peacemakers Finland järjestää avoimia meditaatioita Helsingin Kurvissa, organisoi retriittejä ja työpajoja, tekee yhteistyötä Pelastusarmeijan, Terhokodin ja Veripalvelun kanssa ja tukee helsinkiläisiä asunnottomia palvelevia organisaatioita.
Suomen sisällissodan vankileireille suuntautuva Bearing Witness to the Prison Camps of the Finnish Civil War of 1918 -retriitti järjestetään toisen kerran 2.–5.7. 2019.
Lisätietoa Peacemakers Finlandin toiminnasta: www.peacemakersfinland.org. Lisätietoa ZPI:stä: www.zenpeacemakers.org
Kirjoittaja Mikko Ijäs on Helsingissä asuva taiteen tohtori, kuvataiteilija ja ihmisen evoluutiobiologian tutkija Harvardin yliopistossa. Ijäs on osa ZPI:n Auschwitz-retriitin henkilökuntaa.