Teksti Kaisu Suopanki
Palestiinalainen elokuvaohjaaja Emad Burnat perheineen otettiin Yhdysvalloissa kiinni heidän saapuessaan eilen Los Angelesin LAX-lentokentälle. Ensi sunnuntain Oscar-gaalan vuoksi maahan matkustaneen Burnatin elokuva 5 Broken Cameras on ehdolla parhaaksi dokumentiksi.
Burnatia, hänen vaimoaan ja 8-vuotiasta poikaansa ei päästetty maahan vaan he joutuivat kiinniotetuksi ja kuulusteluihin. Käännytyksellä useaan otteeseen uhkailleet maahantuloviranomaiset eivät uskoneet Burnatin Oscar-ehdokkuuteen, vaikka hän näytti puhelimestaan gaalakutsunsa. Viranomaiset vaativat ”virallista kutsua paperilla”, vaikka kutsut oli lähetetty sähköisessä muodossa.
”Ilmeisesti maahantulo- ja tulliviranomaiset eivät voineet käsittää, kuinka palestiinalainen voisi olla Oscar-ehdokas. Eikö heillä ole käytössään Googlea?” dokumenttiohjaaja Michael Moore kommentoi asiaa. Burnat lähetti Moorelle avunpyyntötekstiviestin kentältä. Moore välitti tietoa Burnatin tilanteesta Twitterin ja oman bloginsa kautta.
”He sanovat laittavansa meidät seuraavalla koneella takaisin Ammaniin”, kertoi Burnat viestissään Moorelle.
Burnat perheineen vapautettiin Mooren otettua yhteyttä Yhdysvaltain elokuva-akatemian johtoon ja asianajajiin, jotka alkoivat selvittää juttua.
”Vaikka kokemus oli epämiellyttävä, vastaavat tapahtumat ovat arkipäivää palestiinalaisille läpi Länsirannan. Yksikään meistä ei ole säästynyt tällaisilta kokemuksilta maassamme, jossa on yli 500 Israelin tarkastuspistettä, tiesulkuja ja muita liikkumisen esteitä. Meidän kokemuksemme oli erittäin kevyt esimerkki siitä, mitä kansani kohtaa joka päivä”, Burnat lausui vapauduttuaan.
5 Broken Cameras on ensimmäinen palestiinalainen elokuva, joka on koskaan ehdolla Oscareissa. Burnat kuvasi useiden vuosien ajan kotikylänsä väkivallattomia protesteja Länsirannan miehitystä ja israelilaissotilaita vastaan. Elokuvan ”viisi hajonnutta kameraa” joko ammutaan tai muuten tuhotaan kuvausten aikana. Ihmishenkien menetyksiltäkään ei säästytä.
Elokuva on palkittu muun muassa Sundancen elokuvafestivaaleilla sekä maailman tärkeimmällä dokumenttielokuvan festivaalilla IDFAssa.
Yhdysvaltain maahantulokäytännöt olivat viimeksi keskustelussa elokuvamaailmassa vuonna 2002, kun New Yorkin filmifestivaalille sekä Harvardiin puhumaan kutsuttu iranilainen ohjaaja Abbas Kiarostami ei saanut viisumia.
Tuolloin Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat tarvitsevansa vähintään 90 päivää palkitun ohjaajan taustojen tutkimiseen, siitä huolimatta että hän oli vieraillut maassa useita kertoja aiemminkin.
Aki Kaurismäki boikotoi tapahtuman johdosta festivaalia, jonne hänet oli kutsuttu Mies vailla menneisyyttä -elokuvansa näytökseen.