Yhteiskunta

Jalkapallon julmempi puoli

Lukuaika: 2 minuuttia

Jalkapallon julmempi puoli

Teksti Elisa Kissa-Öberg

Sen jälkeen kun Ukraina julistettiin EM-jalkapalloturnauksen 2012 isäntämaaksi Puolan ohella, Ukrainan kaupunkien paikallishallinnot ovat alkaneet siivota katuja kulkukoirista. Kisat käydään kesä-heinäkuussa 2012.

Sekä kulku- että lemmikkikoiria tapetaan Ukrainan kaupunkien kaduille kylvetyillä myrkytetyillä leivänpaloilla. Asiasta on raportoitu ainakin Kievistä, Lvivista, Donetskista ja Kharkovista. Silti Ukrainan kaupunginvaltuustot väittävät että eivät ole vastuussa asiasta.

Raporttien mukaan yhtään eläintä ei ole sterilisoitu Kharkovissa puoleentoista vuoteen, sen sijaan niitä katoaa katukuvasta. Donetskissa kaupungin palkkaama yritys Animals in the city on ollut vastuussa kaupungin kulkukoirista kolmen vuoden ajan. Viralliset tilastot vahvistavat, että kahden viime kuukauden aikana yrityksen eläinsuojassa on tapettu 900 kulkukoiraa. Loput ovat kuolleet nälkään, tappeluissa muiden koirien kanssa tai sairauksiin.

Lokakuussa 2010 julkistettiin lasku, joka todistaa, että Borodyankaan koiratarhaan tilattiin ja toimitettiin 1 500 kilon myrkkyerä.

Lycyschanskin kaupungissa itäisessä Ukrainassa eläimiä ammutaan ja poltetaan elävältä. Viranomaiset ovat hankkineet siirrettävän krematorion hävittämään kodittomia eläimiä. Krematoriota hoitaa kuljettaja sekä työntekijä, jotka on ”aseistettu” kaasupistoolein. He ruiskuttavat eläimiä niin että nämä halvaantuvat ja heittävät ne säiliöön. Kun elävää lihaa on koossa 40 kiloa, he polttavat eläimet 900-asteisessa uunissa. Krematoriota lainataan myös alueen toisiin kaupunkeihin.

Lukuisista ja pitkäaikaisista kansainvälisistä vetoomuksista huolimatta Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš ei ole puuttunut asiaan.

SOS animals society of Kiev levittää kampanjaa saadakseen jalkapallofanit boikotoimaan EM-turnausta, jos eläinsuojelulakia ei aleta noudattaa Ukrainan kodittomien eläinten kohtelussa. Liikkeen julistuksen on allekirjoittanut jo muun muassa ohjaaja-näyttelijä George Clooney ja nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari Vitali Klytško.

Naturewatch-järjestö painottaa, että seuraavan kolmen kuukauden aikana on tärkeä tilaisuus painostaa Ukrainaa lopettamaan kodittomien eläinten häpeällinen kohtelu. Ukraina yrittää Puolan (EU-puheenjohtajamaa 2011) avustuksella viisumivapaata matkustamista EU:n sisällä ja merkittäviä helpotuksia kauppaan.

Naturewatch kannustaa ihmisiä osallistumaan kahdella tavalla: ottamalla yhteyttä omaan Euroopan parlamentin edustajaansa ja/tai lähettämällä kirjeen Bernard Vallatille, Maailman eläintautijärjestön (OiE) johtajalle ja pyytämään kirjeessä välittömiä toimia Ukrainan suhteen. Naturewatchin nettisivuilla on sekä meppien yhteystiedot ja valmis kirjepohja.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on tietoinen asiasta. Toiminnanjohtaja Martin Kallen on julkisesti todennut, että ei hyväksy julmia menetelmiä eläinten lukumäärän säätelyssä. UEFA:n puheenjohtaja Platini on kuitenkin viimeksi 28. syyskuuta 2011 todennut, että on tyytyväinen Ukrainan valmistautumiseen Eurofoot 2012 -turnaukseen.

Suomessa Koirapakolaiset ry päätti lähestyä Suomen Palloliittoa, joka on Uefan jäsen. Palloliiton puheenjohtaja on Sauli Niinistö, joka on myös Fifan reilun pelin ja sosiaalisen vastuunkomiteassa. Niinistölle osoitetussa adressissa vaaditaan Palloliittoa ottamaan kantaa asiaan.

Pyydettäessä Niinistö ei ehtinyt kommentoimaan Ukrainan raakoja kulkukoirapuhdistuksia.

Myöskään kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ei kommentoinut asiaa.

Esimerkkikirje lähetettäväksi europarlamentaarikolle & Naturewatchin sivut.

Kirjoittaja on laatinut myös Koirapakolaisten adressin aiheesta.

  • 13.10.2011