Suomen Sisu, trollattuna

Kansallismielisellä fantasialla ratsastava järjestö tilasi taiteilijalta historiikkivideon. SS sai hieman enemmän kuin osasi odottaakaan ja Häiriköt-päämaja hurrasi katsomossa. KATSO KOHUVIDEO!

Tilaajan kannattaa olla varuillaan, kun tilaa teoksia taiteilijoilta. Varsinkin, jos toivoo saavansa toimivaa propagandaa joka tukee omaa ideologiaa. Ja erityisesti, jos ei tule varmistaneeksi että jakaako taiteilija saman ideologian.

Kansallismielisestä vouhaamisesta tutuksi tullut, kansanedustaja Olli Immosen puheenjohtama, Suomen Sisu päätyi tilaamaan hyvinkin kokeellisia – jopa häröjä – artsuvideoita tuottaneelta HYPERREAALIYAH-ryhmältä videomuotoisen historiikin. Menihän se  hieman puihin. Tänään 19.9. Suomen Sisu pönöttää syysseminaariaan Hämeenlinnassa ja Suolen Sisu historiikki -video saa maailmanensi-iltansa Youtubessa.

Tässä se nyt on. On Finlandiaa, on twerkkausta, on 612-marssia, on natsipornoa ja zombinatseja. On kuulkaat vaikka mitä. Tietenkin myös Pekka Siitoin.

Paitsi että eihän taiteilija ole täysin hylännyt saamaansa käsikirjoitusrunkoa. SS:n esittämät teemat on säilytetty, mutta niiden taustalle on vaan kasattu ehkä hieman odottamatonta kuvakollaasia ja äänimaailmaa. Videon synty oli nopea, jopa räjähtävä prosessi. Tilauksen vastaanottanut taiteilija otti yhteyttä Häiriköt-päämajaan julkaisuviikon tiistaina ja kertoi käsillä olevan kiinnostava tapaus.

Erinäisten sattumusten kautta Suomen Sisu on todella tiukalla aikataululla pyytänyt minua toteuttamaan vuosijuhliinsa historiikkivideon. Kun multa kysyttiin referenssivideota, niin laitoin niille tämän videon joten oletan että ne nyt ymmärtäisivät kenen kanssa ovat tekemisissä”, HYPERREAALIYAHin nimettömänä pysyvä edustaja kertoi.

Ilmeisesti kukaan ei linkattua videota kuitenkaan katsonut tai yhdistänyt pisteitä. No, hyvä niin ja taiteilija sai käsikirjoituksen historiikille ja tarttui toimeen.

Käytännössä olen siis saanut käsiini koko niiden minäkuvan historiansa ajalta ja seikkaperäiset ohjeet siitä, miten se tulisi koota ja esittää. Aion noudattaa sitä, mutta käyttää kuvituksina ja äänissä sellaista materiaalia joka antaa toimintaansa vähän laajemman kuvan.”

Kyseisessä videossa varmasti riittää pohdittavaa vielä tovin aikaa. Metatasojen vilinä oikein huimaa ja kuten tekijä totesi: ”Suomen Sisu on trollannut suomalaista yhteiskuntaa ja keskustelukulttuuria jo 17 vuotta. Nyt me trollaamme Suolen Sisua. Kiitos ja anteeksi.”

Kyseessähän ei tietenkään ole ensimmäinen kerta kun tilaaja ei ole ymmärtänyt mitä on tilaamassa. Tämä tuo esimerkiksi mieleen taannoisen sekoilun Tampereella, kun kauppakeskuksia pyörittävä Citycon yhtiö tilasi erittäin poliittisena tunnetulta taiteilijaryhmältä taidenäyttelyn Tullintorin kauppakeskuksen tiloihin. Vituiksihan se silloinkin meni.