Sosialismia yrityksille

Itämeren kaljakelluntoja järjestävät varustamot saavat runsaasti tukia valtiolta koska sosialismi.

Yritystuet ja muut elinkeinoelämälle kohdistetut tuet ja tukitoimet ovat puhuttaneet viime vuosina kovasti. Samalla, kun hallitus leikkaa kansalaisille maksettavia tukia, syydetään rahaa yrityksille erittäin pontevasti. Yksi runsaskätisestä tuesta nauttivista aloista on varustamoteollisuus.

Varustamoalan tehokkain tukirohmu on Kauppalehden ollut Viking Line:

”Vuodesta toiseen suurin tuensaajista on ollut ahvenanmaalainen Viking Line. Pelkästään vuosina 2011-2014 punaisille laivoille on lapioitu lähes 115 miljoonaa euroa. Esimerkiksi vuonna 2013 jokaista varustamon merihenkilöstöön kuuluvaa tuettiin 21 000 eurolla. Jos kaikkia Suomen työpaikkoja rahoitettaisiin valtion varoista samassa suhteessa, summa olisi huikeat 42 miljardia.

2010-luvulla Viking Line on palkinnut pääasiassa ahvenanmaalaisia omistajiaan lähes 33 miljoonan euron osingoilla.”

Ehkä tämä on sikäli soveliasta, että viikingithän olivat juuri niitä tyyppejä, jotka ovat rantautuneet tänne Suomeenkin rohmuamaan rahat ja rikkauden kansalta – tarvittaessa vaikka väkivalloin. Hieman hassuahan heidän varaan on koko perheen brändiä rakentaa, mutta näin nyt on päätetty toimia.

Erkki Berserkki on monille tuttu sankari Mauri Kunnaksen Viikingit tulevat -teoksesta. Berserkit olivat skandinaavisia sotureita, jotka menivät taisteluun kiihkeän raivotilan vallassa. Wikipedian mukaan tiedot berserkeistä ovat pääasiassa peräisin islantilaisista saagoista. Skandinaavisessa ja germaanisessa kansanperinteessä berserkit olivat varhaiskeskiajan ja keskiajan villejä sotureita, jotka palvoivat Odinia.
Erkki Berserkki on monille tuttu sankari Mauri Kunnaksen Viikingit tulevat -teoksesta. Berserkit olivat skandinaavisia sotureita, jotka menivät taisteluun kiihkeän raivotilan vallassa. Wikipedian mukaan tiedot berserkeistä ovat pääasiassa peräisin islantilaisista saagoista. Skandinaavisessa ja germaanisessa kansanperinteessä berserkit olivat varhaiskeskiajan ja keskiajan villejä sotureita, jotka palvoivat Odinia.

Monilla meistä on omakohtaista kokemusta varustamoteollisuudesta ainakin Tukholman- ja Tallinnan-risteilyjen muodossa. Siinä voi sitten ostaa sitten ostaa Tallinnan tai Maarianhaminan kautta kierrätettyä verovapaata suomalaista olutta. Onhan se vähän nurinkurista tukea verovaroin verovapaan kaljan myymistä, mutta mitäpä minä näistä tietäisin, tyhmä toimittaja.

No, kyllä minä itsekin tykkään käydä Tallinnassa ja Tartossa, vaikka en sieltä kaljaa oikein jaksakaan roudata – myös muksut viihtyvät pallomeressä ja lastaavat sushia puhvetissa. En  kuitenkaan näe erityisen tolkulliseksi, että perheeni risteilee valtion – eli veronmaksajien – tukemana.

Tässä kohdassa voisi varmaan puhua myös risteilyalusten hiilijalanjäljestä ja siitä, pitääkö valtion tukea saastuttavia hommeleita, mutta enpä taida jaksaa.

Vuosi siten vaalien alla lähes kaikki puolueet vakuuttelivat, että tulossa olevat kipeät leikkaukset koskevat ihan kaikkia. Eivät koskeneet. Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) huomautti blogissaan, että SSS-hallitus on jopa nostamassa kauppa-alustukea, joka kohdistuu merkittävissä määrin matkustajalauttoja pyörittäville varustamoille.

Satojen miljoonien tukien valuttua suuren mittakaavan kaljakelluntaa järjestäville yrityksille, on niillä ollut varaa maksaa kymmenien miljoonien osinkoja omistajille.

Mutta hei! Huoltovarmuus ja työllistävä vaikutus.

Väljästi tulkittuna myös yhteisöveron roima madaltaminen ja yksityisten työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentaminen ovat myös katsottavissa yritystuiksi. Niiden työllistävä vaikutus ja kanavoituminen investoinneiksi ovat kuitenkin jääneet hieman näkymättömiksi. Mikäli ambulanssin ensihoitajat elvyttäisivät näin epäpätevästi, olisi edessä epäilemättä syytteet hoitovirheestä ja kuoleman tuottamuksesta.

Vuosia on ihmetelty siitä, että iso osa yritystuista valuu suurille, kannattaville ja paikkansa jo vakiinnuttaneille yrityksille. Tällöin niiden suurin vaikutus onkin lähinnä kilpailun vääristäminen. Hieman hassusti näitä tukia on nostamassa ja puolustamassa usein samat tahot, jotka kovaan ääneen kritisoivat kansalaisille maksettavia sosiaalietuuksia sosialismina.

Ehkä olisi rehellistä puhua näistä yritystuista firmojen sosialismina – siitä olisi sitten hyvä jatkaa keskustelua.

Berserk Line ja muut Voiman vastamainokset ladattavissa osoitteesta http://uusi.voima.fi/vastamainokset