Nälkälakko-blogi: Viides päivä

Perjantaina 14.8. kello 12.15 Elokapina seisautti Mannerheimintien liikenteen tieblokila Eduskuntatalon kohdalla. 24 henkilöä asettui tielle estäen liikennettä kulkemasta. Kapinoitsijoista 19 kieltäytyi poistumasta ajoradalta poliisin käskystä, ja heidät otettiin kiinni. Lisäksi viisi henkilöä lukittautui kiinni toisiinsa lukoilla, ja poliisi joutui leikkaamaan lukot irti. Mielenilmaus kesti yli tunnin ja aiheutti liikennetukoksen Mannerheimintiellä.

Poliisi saapui ripeästi paikalle Elokapinan aktivistien suljetua Mannerheimintie.

Aktiolla Elokapina vaatii hallitukselta kiireellisiä toimia Suomen valtionyhtiön Fortumin kasvihuonepäästöjen leikkaamiseksi.

Fortumin ostettua enemmistön saksalaisen energiayhtiö Uniperin osakkeista Suomi on vastuussa hiilentuotannosta ja fossiilisten polttoaineiden kysynnän ylläpitämisestä. Hallitus on huhtikuussa tehnyt omistajaohjauksen periaatepäätöksen, jonka mukaan valtio-omisteisten yhtiöiden edellytetään ottavan huomioon Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi 1,5 asteeseen. Tämän periaatepäätöksen jälkeen Fortum on avannut Saksaan uuden Datteln 4 -kivihiilivoimalan. Euroopan parlamentti julisti ilmastohätätilan marraskuussa 2019. Uusien hiilivoimaloiden avaaminen on räikeässä ristiriidassa julistuksen ja ilmasto- ja ympäristökatastrofin kanssa.

Viestinnässään energiayhtiö Fortum korostaa ympäristöedelläkävijyyttään ja panostuksia uusiutuvaan energiaan. Samalla yhtiö on hankkinut enemmistöosuuden energiayhtiö Uniperista, joka valmistautuu avaamaan uuden hiilivoimalan Saksaan vuonna 2020. Epäsuhta viestinnän ja toteuman välillä on väkevä ja tämä on pistetty merkille melko laajalti – Fortum on löytänyt itsensä eurooppalaisen ympäristöliikkeen hampaista. Koska Fortum on valtionyhtiö, roiskuu osa palautteesta myös – ihan oikein – Suomen valtiolle.

”Pelkään, että koronatilanteen vuoksi ilmastokriisin kiireellisyys on unohtumassa. Aikaikkuna 1,5-asteen polulle vaadittaville päästövähennyksille sulkeutuu kovaa vauhtia ja meidän on yhteiskuntana pakko toimia nyt”, sanoo aktioon osallistunut Ville Saarinen.

”Meidän on ajateltava nuorten ja lasten tulevaisuutta.”

”Miten on mahdollista, että Suomen valtio Fortumin enemmistöomistajana sallii Fortumin hidastaa hiilestä luopumista muualla Euroopassa samalla, kun Suomen hallitus esittää lupauksia päästöleikkauksista Suomessa? Vaadin tekoja sanojen asemesta!”, sanoo puolestaan Jason Robinson.

Elokapinan tavoitteena on edesauttaa nuorison hyvän elämän edellytyksiä estämällä nykyisiä vallanpitäjiä tuhoamasta luonnonvaroja. Vetoamme erityisesti pääministeri Sanna Mariniin sekä Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiseen ja Fortumiin kasvihuonepäästöjen leikkaamiseksi. Koronakriisissä Suomen hallitus on osoittanut kykynsä määrätietoiseen ja nopeaan poliittiseen ohjaukseen, jota peräänkuulutamme nyt, kun vielä on mahdollista minimoida koronakriisiä pitkäkestoisemman ilmaston ja ympäristön katastrofin vahinkoja.

Tämä aktio oli osa kansainvälistä aktiopäivää, jonka Greenpeace ja Extinction Rebellion järjestävät yhdessä Fridays For Futuren kanssa koululakkoliike Fridays For Futuren kaksivuotispäivänä.
”Avaamalla hiilivoimalan ilmastokriisin keskellä Fortum ja sen enemmistöomistajana Suomen valtio näyttävät keskisormea nuorille. Ilmastonuoret ympäri Euroopan sanovat tänään, että heille riittää kaksinaamaisuus ja minä olen täällä tukemassa heitä”, toteaa aktioon osallistunut Tuulia Reponen.

Olemme kiitollisia kaikille osallistuneille ja tukijoille. Extinction Rebellion ja ilmasto- ja ympäristöliike tarvitsee meitä kaikkia.

  • 14.8.2020