Harmaan talouden kimppuun kaikki nytten!

Ovatko viranomaiset hulluja vai tyhmiä, ja kannattavatko vihervasurit veronkiertoa?

Nyt on askelmerkit kohdillaan. Hallitus leikkaa 6,4 miljoonaa talousrikollisuuden tutkinnasta (ja  merkkaa menettävänsä 15 miljoonaa saatavia).  Samalla skoudet kyyläävät pizzerioita. Hyvin te vedätte, hei!

On tietenkin totta, että tämä putoaa viranomaisten pitkään jatkamaan ravintola-alan syynäämisen jatkumoon, mutta siltikin. Tilanne vaikuttaa siltä, kun jaettaisiin rapsuja punaisia päin käveleville samalla kun Fast & Furious kaahaa törkeitä liikenteen vaarantamisia vieressä. Että ihanko tosissaan tämä on tolkullista priorisoimista?

Samalla kun verottaja arvioi valtion menettävän 320 miljoonaa euroa vuodessa pelkästään siirtohinnoittelun väärinkäytöksiin, tehdään #pizzagatesta kärkihanke. Häh, siis tosissanneko olette?

Veronkierto kaikissa muodoissaan on tietenkin nuhdeltavaa ja kiellettyä, mutta siltikin tuntuu hassulta, että poliisi ilmoittaa hinnan jonka alle yrittäjä ei saa tuotetaan myydä. Eihän tässä sentään Neuvostoliitossa eletä. Luulisi sheriffienkin ymmärtävän, että tulovirrat kulkevat eri tavoin eri yrityksissä. Voi hyvinkin olla mahdollista, että osa yrittäjistä kiertää veroja, mutta toisinaan voi myös olla jopa järkevää myydä pizzaa tappiolla jos samalla voi repiä katteen esimerkiksi oluesta.

Eikös maitoa ja kahviakin ole tupattu myydä tappiollisesti, koska sillä saadaan houkuteltua kauppaan asiakkaita jotka ostavat muutakin kuin saludoa ja kevaria. Pitäisikö poliisin ratsata lähikauppa?

Johan Alén muistutti myös ansiokkaasti, että yrittäjäperheen jäsenet saavat ”laillisesti työskennellä perheyrityksessä huonommilla työehdoilla kuin ulkopuolinen palkattu henkilökunta. Tämä on laillista ja hyväksyttyä ja näin tekevät monet suomalaiset yrittäjäperheet, joiden toimeentulo pienyrittäjien kyseessä ollen on usein erittäin tiukkaa”.

Muistan myös lukeneeni kerran jos toisenkin siitä, kuinka maatalousyrittäjä ei pääse tuntiliksoille työllään.  Että vuodesta toiseen maatilat pyörivät totaalisen tappiollisena. Eikö samaa venymistä, ahkeruutta ja yrittämisen vapautta suoda maahanmuuttajavaltaiselle alalle? Pitäisikö maatilojakin ratsata?

Nyt on tosi kyseessä.
Nyt on tosi kyseessä.

Entäpä sitten Mäkkäri? Noin esimerkiksi, kun kerran pikaruuasta puhutaan. Myyvät niitä euron hampurilaisia vuodesta toiseen eivätkä edes indeksikorotuksia niihin tee. Pitäisiköhän poliisien ratsata McDonald’sin konttori? No joo, ehkä oikeasti kannattaisikin:

Ammattiliitot syyttävät hampurilaisjätti McDonalds’ia yhteensä yli miljardin euron veronkierrosta.. ..syytösten mukaan hampurilaisyhtiö on kierrättänyt Euroopasta kertyneitä tuottoja Luxemburgin kautta välttääkseen veronmaksua.”

Olen jopa lukenut sen suuntaisia huomioita, että Suomen McDonald’s ei ole tehnyt positiivista tulosta kertaakaan. Eikä sitten maksanut verojakaan valtiolle (paitsi tietty alvit sun muut). Voitot valuvat konsernin sisäisten järjestelyjen kautta verottajan ulottumattomiin.

Ja siis toistan nyt vielä kertaalleen, että ei, en kannata veronkiertoa. Minunkin internetissäni on piisannut libertaaritrolleja, jotka ovat heränneet tälle poliisioperaatiolle naureskelusta. He ovat esittäneet, että onpas aikoja, kun vihervasemmisto puolustelee veronkiertoa. Ei puolustella. Ehkä toivotaan, että viranomaiset hieman priorisoisivat.

Samalla, kun kytät kyttäävät pizzerioita ja pyytävät ihmisiä ilmiantamaan alle kuuden euron roiskeläpät, hallitus valmistelee hallintarekisteröintiä. Hallitus myös päätti puukottaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden tutkimusyksiköstä 99 tutkijaa. Lisäksi maamme hallitus on, kuten Matti Ylönen kirjoitti, hannannut vastaan EU-tason veronkierron torjuntaa:

Suomi haluaa jarruttaa myös aloitetta yritysten maakohtaisesta veroraportoinnista. Hallitus toteaa, että ’julkisesta veroraportoinnista päätettäessä on otettava huomioon mm. sen vaikutus yritysten hallinnolliseen taakkaan.’

Käytännössä tätä kiertoilmausta käytettiin jo edellisen hallituksen aikana estämään yritysten taloustietojen maakohtaisen läpinäkyvyyden laajentaminen.”

Rynnäkkö Kotipizzaan heti! Siis heti! Soittakaa poliisille! Soittakaa Paranoid!
Rynnäkkö Kotipizzaan heti! Siis heti! Soittakaa poliisille! Soittakaa Paranoid!

Onko tässä sitten kyseessä salaliitto? Tuskin. Vaikuttaa toki sopivalta hallituksen kannalta, että poliisi rupeaa näkyvästi huutelemaan (mahdollisten) maksamattomien verojen perään samalla kun veronkierto ollaan tekemässä ennennäkemättömän helpoksi. En minä kuitenkaan oikein sellaiseen jaksa uskoa. Salaliitto vaatii usein taustalleen taitoa ja älykkyyttä.

Tämä porukka on näyttäytynyt juurikin sen verran lahjakkaana, että he tuskin löytäisivät omaa persettään vaikka etsisivät kaksin käsin ja taskulampun avulla.

ps. Koska sosiaalinen media on verraton työkalu moninaisten ajatusmaailmojen tarkastelulle, löytyy tähän pizzagateen myös tosiaan se äärimmäisen libertaristinen lähestymiskulma. Valtion alasajoa mehustelevat ja veroja kammoavat libertaarit ovat olettaneet pizzerioiden veronkierron olevat totta, ja juhlivat tätä voittoa: Jos verot ovat kategorisesti riistoa, niin veronkiertohan on juurikin oikea teko.

Nämäkin sankarit ovat saaneet verovaroin kustannetun koulutuksen.