Klein katsoo kameraan, pitelee silmälaseja käsissään. Taustalla harmaa seinä.

Kirjoittanut Ilona Iida Simes

Ajan merkit ovat samat: ihmiskunnan tuhovoima on valtava, ja se ilmenee monin tavoin

Nykyään poliittisista konflikteista tiedotetaan enemmän ja niitä puidaan julkisessa keskustelussa, vaan silti maapallo tuhoutuu salakavasti, kun ilmasto muuttuu. Naomi Klein ihmetteli Voimassa 20 vuotta sitten, miksei joukkomurhia suunnittelevia terroristeja seurattu yhtä paljon kuin väkivallattomia kansalaisaktivisteja.

Lukuaika: 2 minuuttia

Ajan merkit ovat samat: ihmiskunnan tuhovoima on valtava, ja se ilmenee monin tavoin

Voima 20 vuotta sittenVoima 20 vuotta sitten

Ensimmäinen Voima-lehti ilmestyi marraskuussa 1999. Juttusarja palaa aiheisiin ja teemoihin, joita Voima on käsitellyt parin vuosikymmenen ajan.

Muinaiset roomalaiset olivat sadan vuoden ajan kadehtineet eteläisen Välimeren imperiumia, Karthagoa. Vaikka Karthago oli kauppakumppani, se oli kilpailija. Roomalaiset panivat sen maan tasalle 146 eaa. Roomalaiset kuulemma suolasivat karthagolaisten pellot, jottei niissä kasvaisi enää koskaan mitään. Se on kuitenkin vain 1800-luvulla keksittyä pelottelua eikä pidä paikkaansa: suola oli niin arvokasta, etteivät roomalaiset olisi haaskanneet sitä maahan.

Oli kuluva ainoastaan 2147 vuotta, kun oli ilmestyvä Voima 09/01. Tässä lehdessä oli monenlaisia raportteja ja analyysejä ihmiskunnan valtavasta tuhovoimasta. Toisin kuin roomalaiset, 2000. vuosisadan ihmiskunta tuhoaa ympäristöä peruuttamattomasti ja haaskaa luonnonvaroja – sekä sotien että rauhan aikana.

Otsikolla “Ajan merkit” kanadalainen kirjailija ja journalisti Naomi Klein kirjoitti New Yorkissa tapahtuneiden terrori-iskujen vaikutuksesta yhtiövaltaa vastustavaan liikkeeseen: ”Syyskuun 11 päivän jälkeen aivan väkivallattomatkin hyökkäykset kapitalismin vahvoja symboleita vastaan tehdään täysin muuttuneessa semioottisessa maisemassa.”

Klein pohti terrorismin nostattamaa reaktiota, jonka mukaan globalisaatiota eli suuryritysten maailmanvalloitusta vastustava kansanliike oli joidenkin mielestä moraaliton: koska terroristit olivat hyökänneet Yhdysvaltoja vastaan tuhoamalla World Trade Centerin, kaupankäynnin ylimmän symbolin, yhtiövaltaa ei sopisi kritisoida ainakaan mieltä osoittamalla.

mainos

”Järkevässä maailmassa – – terrori-iskut panisivat kysymään miksi Yhdysvaltojen tiedusteluelimet ovat käyttäneet niin paljon aikaa ympäristöaktivistien ja riippumattomien mediakeskusten vakoilemiseen sen sijaan, että olisivat tutkineet joukkomurhia suunnittelevia terroristiverkostoja”, Klein ihmetteli.

Klein katsoo kameraan, pitelee silmälaseja käsissään. Taustalla harmaa seinä.
Naomi Klein. Kuva: Kourosh Keshiri.

Samaisessa Voimassa oli Nuoren Keskustan Liiton, Ympäristö ja Kehitys ry:n ja Maan ystävien Ilmastonmuutos, metsät ja energia -liite. Siinä siteerattiin Finnairin Blue Wings -asiakaslehteä:

”Ohion valtionyliopiston professori Lonnie Thompson ennustaa, että Kilimanjaron jäätikkö sulaa seuraavien 15 vuoden aikana. Se on viimeisten 12 vuoden aikana menettänyt kolmanneksen massiivisesta jäätiköstään. Enää 18 prosenttia vuonna 1912 mitatusta jään määrästä on olemassa.”

Tänä päivänä Kilimanjaron jäätiköstä on sulanut yli 80 prosenttia, ja sulaminen jatkuu.

Muut Voiman jutut käsittelivät merten suojelua, metsien liiallisia hakkuita, Neuvostoliiton hajoamisen muuttanutta maailmaa, CIA:n ja Talibanin hämäräpuuhia Afganistanissa ja suomalaista rasismia. 

Ikävä kyllä maailma Voiman ympärillä ei ole 20 vuodessa muuttunut paremmaksi. Pahemmaksi se on muuttunut. Vaikka ahneet ja ilkeät roomalaiset olisivat suolanneet Karthagon pellot, nyt siellä jo kasvaisi jotakin. Sen sijaan nykyisten sukupolvien edistämä eläin- ja kasvilajien kuoleminen sukupuuttoon on muutos, josta maailma ei palaudu.