Graffiti, jossa Maradona.

Diego Maradona -graffiti Bocassa, Buenos Airesissa.

Kirjoittanut Ilona Iida SimesKuvat Wikimedia Commons

Voima 20 vuotta sitten: Politiikkaa ei voi irrottaa jalkapallosta

Lukuaika: < 1 minuutti

Voima 20 vuotta sitten: Politiikkaa ei voi irrottaa jalkapallosta

Diego Maradona -graffiti Bocassa, Buenos Airesissa.

Voima 20 vuotta sittenVoima 20 vuotta sitten

Ensimmäinen Voima-lehti ilmestyi marraskuussa 1999. Juttusarja palaa aiheisiin ja teemoihin, joita Voima on käsitellyt parin vuosikymmenen ajan.

Oi niitä aikoja, jolloin Voima eli ensimmäistä vuottaan! Voimassa 4/2000 avusti Olli Sotamaa. Hän kirjoitti Simon Kuperin kirjan Matka pallon ympäri (Nemo 2000) tiimoilta miten jalkapallo on ollut poliittisten intohimojen ilmaisuväylä: ”Kun miljardit ihmiset pitävät peliä tärkeänä, se lakkaa olemasta pelkkä peli”, Sotamaa kirjoitti otsikolla ”Pallo on pyöreä”.

”Itäblokissa jalkapallostadion oli pitkään ainoa paikka, jossa kansalaiset saattoivat ilmaista mielipiteensä vallitsevista olosuhteista. Jalkapalloseura oli usein ainoa yhteisö, johon jäsen oli itse valinnut kuuluvansa.”

Hollantilaistaustainen Kuper kertoi esimerkin jalkapallon miesten EM-kisoista 1988, kun Hollanti voitti Länsi-Saksan. Kansa vyöryi onnellisena kaduille, ja yli 45 vuotta toisen maailmansodan jälkeen Saksan pelipaitojen kotkavaakuna symboloi Wehrmachtia ja Hollannin oranssit paidat vastarintaliikettä. ”Monikulttuurinen Hollanti maksoi tuossa ottelussa miehityksen velat jäykälle ja sotilaallisen kurinalaiselle Saksalle.”

Tänä vuonna 2020 maailmaa ovat ravisuttaneet suuret jalkapallouutiset. 

mainos

Ensinnäkin, koronaepidemian takia miesten EM-lopputurnausta ei voitu pelata. Huuhkajien kohtalo on vielä auki. 

Toiseksi, argentiinalainen Diego Maradona sai sydänkohtauksen ja siirtyi taivaalliseen All Stars -joukkueeseen. Jumalana tunnetun pelaajan hautajaisten aikoihin Argentiinassa vietettiin kolme päivää kestänyt suruaika. Miljoonat murheen murtamat fanit ovat lisänneet postauksiinsa  #D10S-tunnuksen, joka viittaa Maradonan pelinumeroon 10 ja espanjan kielen sanaan ”dios”, jumala.

Maradona muistetaan Argentiina–Englanti-pelistä, jossa sankari teki ikimuistoisen, sangen kyseenalaisen maalin kädellään. Politiikka kuumensi tunteita: Argentiinan vieressä ovat Malvinassaaret, ja se halusi vallata ne takaisin briteiltä. Brittien mielestä ne kuuluivat heille Falkland-nimisinä. 

Politiikka on ollut urheilun suurten kisojen erottamaton osa. 

Urheilun seremonioihin kuuluu näkyvää kansallistunteiden ja valtioiden arvovallan vahvistusta kansallislauluineen ja asennossa seisovine sotilaineen. Maailmanpoliittisten kriisien takia turnauksia on boikotoitu. Doping-testeissä kärynneet urheilijat – ja erityisesti näiden edustamien valtioiden johtajat – tapaavat syyttää dopingvalvojia poliittisesta pelistä. 

Juniorien peleistä alkaen pelikentillä käydään kamppailuja päivänpolitiikka vahvasti mielessä.

Suurten turnausten isäntämaille urheilu tarjoaa väylän markkinoida valtiota poliittisesti parempana kumppanina kuin sen poliittiset ratkaisut edellyttäisivät. Tästä konkreettisimpia ja surullisimpia esimerkkejä ovat jalkapallon lopputurnaukset, joiden stadionit rakennetaan orjatyön voimin.