Kirjoittanut Markku Tuhkanen

Hälytys, Harkimo karkaa!

Lukuaika: 2 minuuttia

Hälytys, Harkimo karkaa!

#vaalikahvit#vaalikahvit

Blogissa Markku Tuhkanen käsittelee lavealla otteella eduskunnan ja kotimaan politiikan edesottamuksia.

Pian sinäkin huomaat, että vahingosta viisastuu vain vahingossa, jos sittenkään.

Pitkän matkan juoksu Mäntyniemeen on alkanut! Starttipistoolin laukaisi ja itsensä karkumatkalle lähetti eduskunnan pienin, mutta ketterin. Liike Nyt -perustaja ja ainoa kansanedustaja Hjallis Harkimo.

Nelosella nyt pyörivä Lisää löylyä, Hjallis ja Jethro näyttää ensi silmäyksellä uudelta, kevyeltä kanavantäytteeltä, mutta takana on trumppilaista laskelmointia.

Tarmokas ja nopeasti oivaltava liikemies on asettanut uudeksi päämääräkseen tulla Suomen Tasavallan Presidentiksi. Päätöstä on kypsytelty useampi vuosi, laulavat pikkulinnut.

Polku liike-elämän projektit hallitsevasta tahtoihmisestä kansansuosiota nauttivaksi poliitikoksi on Suomessa kuitenkin kivinen, kuten aiemmat yrittäjät ovat huomanneet.

mainos

Ranskanmallinen idea nopean vaalivyöryn aiheuttavasta kansalaispuolueesta oli hyvin ajoitettu. Liike Nyt kuitenkin floppasi, kun samaan ruutuun asteli toinen elohiiri, Mikael Jungner. Vaikka molemmat herrasmiehet olivat omiensa joukossa suosittuja ja ihan ansioistaan, niin samaan ketjuun siirtyminen aiheutti kansalaisten suussa paskan maun, omintakeisen Sipilä-Berner eli SIBER-efektin.

Poliitikko Harkimon rimpuilu koko kansan suosikiksi onkin ollut vaikeaa, vaikka urheilijan sitkeydellä töitä on tehty hartiavoimin. Hjalliksen keskusteluohjelmat televisiossa ovat olleet viihdyttäviä ja omasta onnistuneesta maailmanympäripurjehduksesta on muistutettu kuskaamalla julkkiksia Atlantin yli. Harkimo on osoittanut olevansa kelpo toimittaja, joka kuuntelee haastateltaviaan eikä tyydy pelkkiin ympäripyöreisiin vastauksiin.

Mutta Suomen kansa on tunnetusti kovakalloista ja äänestäjien mielikuva yläluokkaisen rahamaailman hannu hanhesta on säilynyt. Harkimon kampanja-avauksessa esiin kaivetaankin nyt järeimmät aseet, suomalaisen sielun syvimmät tulkit: kovaonniset julkkikset ja Jethro Rostedt.

Saunomalla julkisesti päähän potkittujen kanssa Hjallis jättää hannukarpomaisen muistijäljen, jota voi kampanjassa myöhemmin hyödyntää.

Jethro puolestaan on vastustamaton paatuneimmallakin kansanosalle. Jopa tuomittu, entinen Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio kertoi saaneensa tutkintavankeudessa hetkellistä hyvää oloa katsellessaan Jethron ohjelmia sellissään.

Mitä syksyn 2023 asetelmiin tulee, Matti Vanhanen ymmärsi vihdoin, ettei hänestä ole kansanvillitsijäksi, Pekka Haavistonkampitti ulkoministeriön virkamiesjohto ja Kokoomus ei pääse ajoissa sopuun kaikille sopivasta ehdokkaastaan.

Harkimo aikookin tällätä itsensä porvaripuolen yhteisehdokkaaksi, eikä pitkä ystävyys istuvan presidentin kanssa ole ainakaan haitaksi.

Kilpailevalla puolella kandidaateista ei ole pulaa, hyviä ehdokkaita on aimo liuta. Sanna Marin on nyt johtotähti, mutta kaukokatseinen Jutta Urpilainen tarkkailee valppaana.

P.S. Pitkän linjan jääkiekkovaikuttajana Harkimo osasi tehdä myös kelpo peliliikkeen: heikosti menneen kauden jälkeen entinen tähtilupaus Mikael Jungner passitettiin syksyksi Farmiin, b-sarjan Venetmäen Veikkoihin.