Kirjoittanut Markku Tuhkanen

Haloo Lappi, käykö suomalaiset?

Lukuaika: < 1 minuutti

Haloo Lappi, käykö suomalaiset?

#vaalikahvit#vaalikahvit

Blogissa Markku Tuhkanen käsittelee lavealla otteella eduskunnan ja kotimaan politiikan edesottamuksia.

Pian sinäkin huomaat, että vahingosta viisastuu vain vahingossa, jos sittenkään.

Kuka enää muistaa, kun koronakeväänä jotkut pohjoisen lomapaikat venyttivät aukioloaan viimeiseen korttiin. Muualla Suomessa kansalaiset ja yrittäjät ottivat viranomaismääräykset jo tosissaan.

Nyt kun koronan toinen aalto uhkaa Lapin matkailutalven laskelmia, vaaditaan poikkeusoloihin pohjoisessa paikallisia poikkeussääntöjä.

Kaikupohjaa on etelässä. Sen verran hyvin vuosikymmenien mittaan ministerit, kansanedustajat ja pienemmätkin satraapit on Lapin hangilla voideltu. Lienee sattumaa tai salkun tuomaa sisältöä, että juuri miesministerit ovat olleet äänitorvina.

Brittituristeille haikaillaan poroerottelua muistuttavaa käytävää. Toimivuuteen en ota kantaa, sillä en ole matkailun enkä poronhoidon asiantuntija. Mutta tavallinen suomalainen turisti eli perusporo olen.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Niinpä ihmettelenkin, etten ole nähnyt Lapin matkapakettien erikoistarjouksia tai vaikkapa viestejä, joissa vedottaisiin kotimaisiin lomanviettäjiin poikkeusaikana.

Tutustumistarjoukset uusille lapinkävijöille tai vaikkapa edulliset lomapaketit nuorille loistavat poissaolollaan.

Päättyvästä suvesta on jo matkailutietoa. Esimerkiksi Itä-Suomeen ruuhkasuomalaiset suorastaan vyöryivät kesälomanviettoon.

Eikö pohjoisessakin ajatusmyrsky kannattaisi keskittää meidän Suomessa asuvien houkuttelemiseen Lapin ainulaatuisen maiseman äärelle?

Mikäli ensi kokemus pohjoisesta on myönteinen, luvassa voi olla uusia vakioasiakkaita useammaksi vuodeksi. Katteesta on pakko tinkiä koronavuonna kaikkialla, Lapissakin.

Myös itäinen naapuri houkuttelee ihmisiä pohjoiseen. Venäjällä on käsittelyssä laki, joka antaa kaikille kansalaisille mahdollisuuden omaan arktiseen hehtaariin.

Puolen vuoden ajan etusijalla ovat arktisen vyöhykkeen nykyiset asukkaat, sen jälkeen myös muilla venäläisillä on mahdollisuus hakea maapalstaa. Arktisten hehtaareiden jakelu alkaa kesäkuussa 2021.

Viiden vuoden ajan maapalsta pysyy valtion omistuksessa, mutta jos hehtaaria on hoidettu, sen saa omistukseensa.

Olen näkeväni pienen hymynkareen pilven reunalla. Edesmennyt toimittaja Ilkka Malmberg raportoi vuosia ostamastaan Posion hehtaarista Helsingin Sanomissa.

Pitäisikö meilläkin avata valtion laajan maaomaisuuden lukkoja? Arvotaan vaikka parikymmentä yhden hehtaarin palstaa (eli malmperiä) kaikkien Lappiin koronatalvena matkanneiden suomalaisturistien kesken.

P.S. Mitä hittoa? Ilmastomuutoksen vastaisesti arktinen alue laajenee Venäjällä. Presidentti Putinin 13.7.2020 allekirjoittamalla ukaasilla esimerkiksi suomalaisille tuttu Kostamus ja Kalevala Uhtuassa kuuluvat virallisesti Venäjän arktiseen alueeseen ja jatkossa niitä koskevat pohjoisen erikoismääräykset.