Toimitukselta
Ajatuksia Voiman toimituksesta.
Donald Trump aloitti toisen kautensa Yhdysvaltain presidenttinä myrskyisissä merkeissä. Republikaanien puoluekoneisto sekä Trumpin hallinto ovat heti valmiina vyöryttämään radikaaleja uudistuksia täytäntöön.
Trumpin rinnalla vallan kahvaan tarttuu nyt myös maailman rikkaimman prosentin rikkain promille: Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos…
Erityisesti tämä kolmikko edustaa uudenlaisen kapitalismin airueita, joiden oligarkkiasema viimeistään Trumpin valtaannousun myötä sinetöitiin.
Eksentrikko Musk omistaa ja hallitsee useita yhtiöitä, erityisen huomionarvoisesti X-viestipalvelua. Myös TikTokin Yhdysvaltain-toiminnan on uumoiltu siirtyvän hänen haltuunsa. Zuckerbergin hallussa ovat Metan palvelut Instagram, Facebook, Threads ja WhatsApp. Bezos hallitsee Amazonin kautta suurta osaa palvelimista, joilla nämäkin alustat pyörivät. Hän omistaa myös perinteisen laatulehti The Washington Postin, jonka pilapiirtäjä irtisanoutui vastikään Trumpin palvomista kritisoivan kuvan jouduttua hyllytetyksi.
On selvää, että verkkoviestinnän alustat ovat nyt poliittisen vallankäytön ytimessä.
TRUMPIN VALTAANNOUSUSTA oli ehtinyt kulua vain tunteja, kun käyttäjät huomasivat Instagramissa muutoksen: demokraatteihin tai liberaaliin politiikkaan liittyvät aihetunnisteet lakkasivat toimimasta.
Jokaisen tulisi viimeistään tässä vaiheessa sisäistää, etteivät sosiaalisen median alustat ole millään tavalla neutraaleja tiloja.
BBC:lle Meta kertoi työskentelevänsä ”kiireellisesti korjatakseen ongelman Instagramissa”. Epäselväksi jäi, kuinka tarkoituksellinen linjaus on ollut. Mahdollisesti ja varsin todennäköisestikin kyse on ollut lähinnä alustalla tapahtuneesta algoritmisesta virheestä.
Toisaalta kysymys alustan tarkoitusperistä on toissijainen. Jokaisen tulisi viimeistään tässä vaiheessa sisäistää, etteivät sosiaalisen median alustat ole millään tavalla neutraaleja tiloja.
Alustojen algoritmit päättävät koko ajan, mitä kukin meistä näkee, ja tiedonkulkua olisi vastaavalla tavalla mahdollista rajoittaa myös ilman että sitä edes huomaa.
Erityisen vaikeaa on huomata, jos alusta vahvistaa omaa näkökantaa.
REAKTIOMME AIHETUNNISTEIDEN PIILOTTAMISEEN ja muihin viime päivien kohuihin Trumpin ympärillä ovat kuin alustayhtiöiden ja trumpilaisen vallankäytön märkä uni.
Trumpin virkaanastujaisjuhlissa hänen lakeijansa Elon Musk teki presidentin kannattajajoukolle pitämänsä puheen aikana hätkähdyttävästi natsitervehdystä muistuttavan raivokkaan kädenheilautuksen. Älyttömästä eleestä on vaikea sanoa muuta kuin että visuaalinen yhteys Sieg Heil -tervehdykseen oli ilmeinen.
Paljon puhuvaa on kuitenkin se, miten reaktiot tähän ovat jakautuneet. Perinteisessä mediassa analysoitiin, onko kyse natsitervehdyksestä vai Muskin ajattelemattomasta uhoavasta viuhtomisesta. Sosiaalisessa mediassa kädenheilautusta pidettiin ilmiselvänä natsitervehyksenä ja perinteisen median toimittajia, jotka eivät suoralta kädeltä nostaneet natsitervehdystä otsikkoon, totuuden pimittäjinä.
Kun journalistisen sisällön tilalle tarjotaan totuutta Instagramin kaltaisten alustojen anonyymeiltä meemitileiltä, toimitaan täysin alustakapitalismin logiikan mukaisesti.
Faktoihin ja punnintaan perustuvan tiedonvälityksen sijaan totuus pirstaloidaan sekaviin ja vaihteleviin väitteisiin. Jos ja kun journalismi ei ole tarpeeksi tunteita herättävää, toimittajan täytyy olla väärässä ja toimia pahat mielessä.
ALUSTAKAPITALISTISEN VALLANKÄYTÖN ytimessä ei ole kiista siitä, kuka määrittelee totuuden, vaan onko yhteistä jaettua käsitystä totuudesta enää olemassa.
Alusta luo tunteen, että sen kautta voi ymmärtää ja muuttaa maailmaa, mutta kyse on lopulta vain vaarallisesta illuusiosta. Tosiasiassa maailma ei muutu, ainoastaan meitä ympäröivä henkilökohtaisesti kohdennettu virtuaalinen todellisuus muuttuu. Siitä karsiutuvat algoritmisesti pois soraäänet, epävarmuudet ja tulkinnanvaraisuudet. Tilalla on koherentti maailma, jossa voimme luulla vaikuttavamme yhteiskuntaan, vaikka todellisuudessa olemme passivoituneet tyydyttyämme huutamaan vain omaan kaikukammioomme.
Tiedonvälittäjnä sosiaalisen median anonyymit julkaisijat ovat riippuvaisia alustakapitalismista.
Kun sitten todellisessa maailmassa, jossa verkon kaikukammioiden rajat eivät päde, tapahtuu konkreettisia asioita, kuten äärioikeiston nousu valtaan, se tulee yllätyksenä. Sen suosio sai nousta rauhassa, piilossa virtuaalikuplamme ulkopuolella. Vasta sen konkretisoiduttua näemme, miten hukkaan yrityksemme vaikuttaa toisiin ihmisiin ovat valuneet.
Juuri tässä kansalaisten passivoimisessa piilee alustakapitalismin suurin uhka – ja alustojen omistajien ja autoritaaristen poliitikkojen näkökulmasta mahdollisuus.
Tiedonvälittäjinä sosiaalisen median anonyymit julkaisijat ovat riippuvaisia alustakapitalismista, eikä alustoilla ole helppoa kuvitella samoista alustoista riippumatonta maailmaa.
JOURNALISMIN TEHTÄVÄ ON puhkoa yhteiskunnallisia kuplia ja muodostaa yhteistä jaettua käsitystä totuudesta. Usein puolustamme journalismia juhlapuheissa, mutta henkilökohtaisessa mediankäytössä ajaudumme alustojen ja algoritmien vietäviksi.
Myös journalismilla on ongelmansa ja heikkoutensa. Erityisesti resurssien supistuminen on rajoittanut sitä, miten kattavasti eri aiheita käsitellään. Medioilla on omistajansa, mainostajansa ja tilaajansa, joilta rahoitus tekemiseen tulee. Journalismia kohtaan saa ja tulee olla kriittinen, mutta samalla tulee ymmärtää, ettei se voi toimia vain oman maailmankuvan toistajana vaan myös sen haastajana.
Kun Trumpin politiikkatoimet kiihtyvät, on syytä muistaa, etteivät luotettava tiedonvälitys ja journalismi ole uhkia. Vastuullinen journalismi on hitaudestaan huolimatta elintärkeä osa demokraattista yhteiskuntaa ja kaikkien autoritaaristen johtajien pahin vastus. On lopulta meistä itsestämme kiinni, tuemmeko yhteiskunnan kehitystä kohti totuudenjälkeistä aikaa.
SAMALLA KUN LOPUTKIN illuusiot alustojen neutraaliudesta karisevat, herää kysymys: mitä tilalle?
Yksinkertaista vastausta ei ole. Joka tapauksessa kaikkien tulisi miettiä, miten järjestää oma informaatioympäristönsä ja sosiaalisuutensa tarvittaessa ilman sosiaalisen median alustoja. Kukaan ei voi tietää, mihin suuntaan ne lähiaikoina kehittyvät.