KirjallisuusKirjoittanut Esko Juhola

Donald Trump ei edes yritä olla koko kansan presidentti, käy ilmi toimittaja Maria Annalan kirjasta Trumpin kansa

Haastatteluihin ja tilastotietoon nojaava teos kertoo, miksi Donald Trumpin kannattajat pitävät presidenttiään sanansa mittaisena.

Lukuaika: 2 minuuttia

Donald Trump ei edes yritä olla koko kansan presidentti, käy ilmi toimittaja Maria Annalan kirjasta Trumpin kansa

Marraskuussa 2016 yli 60 miljoonaa amerikkalaista antoi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa äänensä Donald J. Trumpille. Hänen vastaehdokkaansa Hillary Clinton sai enemmän ääniä, mutta Trump voitti useissa niin sanotuissa vaa’ankieliosavaltioissa, mikä takasi hänelle voiton.

Toimittaja Maria Annalan Trumpin kansa on kirja Trumpia äänestäneistä ihmisistä. Teos täydentää mainiosti muutama vuosi sitten julkaistua Markku Ruotsilan Sydänmaiden kapinaa, joka kytki Trumpin voiton osaksi amerikkalaisen konservatismin ja liberalismin välistä kamppailua, jossa presidenttinä on vuoroin ollut republikaani ja vuoroin demokraatti.

Annala ei hae syitä Trumpin voittoon yhtä syvältä historiasta kuin Ruotsila, mutta kirjan analyysi on uskottavaa. Kirja etenee kronologisesti Trumpin presidenttiehdokkuudesta aina Yhdysvaltain johtajaksi. Kukin kirjan luvuista käsittelee jotain Trumpin kampanjalle keskeistä teemaa, kuten maahanmuuttoa, taloutta tai uskontoa. Erilaisia mielipidemittauksia erittelemällä Annala piirtää kuvan tyypillisestä Trumpin kannattajasta.

Tutkimustiedon erittelyn rinnalla Annala kuljettaa kolmen eri kannattajan tarinaa. Alice on seitsemänkymppinen isoäiti, joka suhtautuu Trumpiin fanaattisen innostuneesti. Christianné on kirjan alussa 16-vuotias tyttö, joka päätyy onnenkantamoisen seurauksena harjoittelijaksi Trumpin kampanjaan. Brian on nuori oikeustieteen opiskelija, joka kahden edeltäjän tavoin on vankka Trumpin kannattaja. Kaikki kolme henkilöä perustelevat omalta kantiltaan, miksi he kannattavat Trumpia ja mitä he ovat mieltä hänen erilaisista ulostuloistaan.

Trumpin kannattajien kertoma ja tutkimustieto on sovitettu kirjassa luontevasti yhteen. Annalan ansioksi on luettava myös se, että hän onnistuu kysymään haastateltaviltaan juuri sellaisia kysymyksiä, joihin lukija haluaakin heidän vastaavan. Aivan kaikkia Trumpin mielipiteitä hänen kannattajansakaan eivät allekirjoita, mutta projisoivat häneen kuitenkin voittopuolisesti hyviä asioita ja tavalla tai toisella kieltävät negatiiviset.

mainos

Kirjan viimeisessä luvussa Annala vetää eri teemat yhteen ja pohtii, miten ne ovat näkyneet Trumpin presidenttikaudella. Trump on ollut sanansa mittainen siinä mielessä, että hän on presidenttinä ajanut pitkälti asioita, joita hän kampanjoidessaan lupasikin. Kaikki kietoutuu Amerikka ensin -tyyppiseen politiikkaan, jonka seurauksena Yhdysvallat on irtautunut Pariisin ilmastosopimuksesta ja asettanut tulleja Kiinasta tuleville tuotteille.

Trump ei ole millään tapaa pyrkinyt kuromaan umpeen juopaa kannattajiensa ja vastustajiensa välillä. Hän ei ole edes yrittänyt olla koko kansan presidentti, vaan on toistuvasti hyökännyt vastustajiaan vastaan ja pyrkinyt kaikin tavoin miellyttämään kannattajiaan. Epäilemättä tämän vuoksi hänen kannattajansa ovat valmiita äänestämään häntä myös tulevaisuudessa. Tällaisella kahtiajakautuneisuudella saattaa kuitenkin olla huolestuttavia seurauksia jopa maailmanlaajuisesti.

Maria Annala

Trumpin kansa – Keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa

Into, 277 s.