YleinenKirjoittanut Maria Haanpää

Lupausten lämpömittarit, muutosten maalitaulut

Lukuaika: 2 minuuttia

Lupausten lämpömittarit, muutosten maalitaulut

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Maria Haanpää

Ilmastouutisia 22.–28.5.

Fossiilisista polttoaineista aiheutui viime vuonna ennätyksellisen suuret hiilidioksidipäästöt, kertoo kansainvälinen energiajärjestö IEA viimeviikkoisessa tiedotteessaan. IEA:n alustava arvio on, että vuonna 2011 ihmiskunnan energiantuotanto tuuppasi ilmakehään jopa 31,6 miljardia tonnia hiilidioksidia. Se on noin miljardi tonnia eli 3,2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010.

Hiilivoiman osuus vuoden 2011 päästöistä oli noin 45 prosenttia, öljyn ja maakaasun polttamisen 35 ja 20 prosenttia. Maittain eriteltynä suurin osa vuoden 2011 päästökasvusta tuli Kiinasta. Kiinan päästöt kasvoivat viime vuonna 9,3 prosenttia.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Hiilivoiman käyttö on lisääntynyt Kiinassa, mutta niin on myös ”puhtaan energian”. Sikäläistä energiatehokkuuttakin on parannettu. Vuosina 2005–2011 Kiinan bruttokansantuotteen hiili-intensiteetti pieneni 15 prosenttia. Ilman näitä toimia Kiinan energiantuotannon hiilidioksidipäästöt olisivat olleet vuonna 2011 yli kolminkertaiset kuin mitä ne nyt olivat.

IEA on jo aiemmin laatinut arvioita siitä, miten päästöjen vähentämisessä on edistyttävä, jotta maailman keskilämpötilan nousu saataisiin pidettyä alle kahdessa celsiusasteessa, josta usein puhutaan turvallisen lämpenemisen ylärajana. Yhden arvion mukaan vuosittaiset päästöt saavat huipentua 32,6 miljardiin tonniin, mutta sitten niiden täytyy alkaa pienentyä viimeistään vuonna 2017. Tällöinkin on vain 50 prosentin mahdollisuus, että ilmaston lämpeneminen pysyy halutuissa rajoissa.

Jos jatkamme hiili-intensiivistä energiantuotantoa viimevuotisella kasvuvauhdilla, vuosipäästöt paisuvat (puoli)turvalliseen enimmäismääräänsä jo tänä vuonna. IEA:n pääekonomisti Fatih Birol kommentoikin Reutersille, että nykymeno vastaa kehityskulkua, jossa keskilämpötila nousee, ei kahdella vaan kuudella asteella vuoteen 2050 mennessä.

IEA:n päästötilastoista uutisoivat Reutersin lisäksi muun muassa Nature News Blog ja Climate Progress.

Climate Action Tracker (CAT) on ryhmittymä, joka seuraa valtioiden päästövähennyslupauksia ja niiden toteutumista käytännössä. Bonnissa viime viikolla jatkuneiden ilmastoneuvotteluiden yhteydessä CAT otti kantaa ilmastopolitiikan toimeenpanoon: moni hallitus ei näytä olevan toteuttamassa vuodelle 2020 antamiaan päästövähennyslupaksia. Tällä menolla maailman keskilämpötila nousee vuoteen 2100 mennessä ainakin 3,5 celsiusastetta.

Lämpömittari (vasemmalla) näyttää maailman keskilämpötilan odotettavissa olevaa muutosta esiteolliselta ajalta vuoteen 2100. Sitä vastaavat ympyräkuvion (oikealla) eriväriset kehät. 3–4 celsiusasteen lämpenemistä kuvaavalla uloimmalla kehällä voi tulla vastaan jo erittäin vakavia muutoksia metsien elinvoimaisuudessa, viljasadoissa, veden alueellisessa saatavuudessa, merenpinnan nousussa, ikiroudan sulamisessa, Grönlannin ja Länsi-Etelämantereen jäätiköissä, ja niin edelleen. ”Maalitaulun” yksityiskohdat ovat paremmin luettavissa kuvan isommasta versiosta (pdf). (Kaaviot © Climate Action Tracker and the Ecofys/Climate Analytics/PIK team)

CAT:n ympyräkuviossa on mukana vain esimerkkejä ilmastonmuutoksen pelätyistä vaikutuksista. Siitä puuttuu muun muassa korkeiden lämpötilojen vaikutus ihmisten terveyteen. Tätä aihetta on toki tutkittu, esimerkiksi viime viikolla julkistettiin pieni yhteenveto, jonka mukaan Yhdysvaltojen suurimmissa kaupungeissa vuosittaiset hellekuolemat yli kolminkertaistuvat vuoteen 2100 mennessä, jos kasvihuonekaasupäästöjä ei vähennetä merkittävästi.

Näissä neljässäkymmenessä kaupungissa sattui vuosittain yhteensä keskimäärin noin 1 300 hellekuolemaa vuosina 1975–2004. Vuosisadan puolivälissä kuolintapauksia arvellaan tulevan noin 2 600, ja vuosisadan lopulla menetys olisi jo noin 4 600 henkeä vuodessa.

Kumulatiivisesti laskettuna tämä tarkoittaa sitä, että tällä vuosisadalla kuolee ylimääräiset 150 tuhatta amerikkalaista kaupunkilaista ilmastonmuutoksen tuomiin helteisiin. Eniten kuolemia on odotettavissa Kentuckyn Louisvillessa (noin 19 000 henkeä), Michiganin Detroitissa (17 900) ja Ohion Clevelandissä (16 600). Kaikkien neljänkymmenen kaupungin lukemat ovat katsottavissa näppärästi tältä kartalta.

Tukalimpien hellepäivien vuosittaisen lukumäärän näissä neljässäkymmenessä kaupungissa arvioidaan keskimäärin yli kahdeksankertaistuvan vuosisadan loppuun mennessä. Vuosisadan puolivälissäkin pahimpia päiviä on odotettavissa jo yli viisinkertaisesti verrattuna vuosien 1975–1995 keskiarvoon.

Yhdysvaltain kaupunkien hellenäkymistä kirjoittivat Reuters, Climate Progress, DeSmogBlog ja Society of Environmental Journalists.

Alussa, IEA:n tilastojen yhteydessä mainittu Climate Progressin kirjoitus käynnisti sikäläisten lukijoiden älykkään keskustelun, jossa käytiin läpi ilmastotilanteen aiheuttamaa ahdistusta, epätoivoa, vihaa sekä syitä ja keinoja purkaa sitä kaikkea rakentavalla tavalla. Emme ole useinkaan viitanneet blogikommentteihin, mutta tällä kertaa Sääasema suosittelee!