YleinenKirjoittanut Maria Haanpää

Hudson jäätyy huonommin

Lukuaika: 2 minuuttia

Hudson jäätyy huonommin

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Maria Haanpää

Ilmastouutisia 6.–12.12.

Arktisen merijään ala kasvoi marraskuussa jokseenkin tavallisella nopeudella. Niukkajäisestä alkuasetelmasta johtuen jääala jäi kuitenkin kauas pitkän aikavälin keskiarvoista. Jään keskimääräinen ala ylsi tässä marraskuussa vain noin 10,01 miljoonaan neliökilometriin, mikä on mittaushistorian kolmanneksi pienin arktisen merijään marraskuinen ala.

Jäätä oli nyt noin 1,3 miljoonaa neliökilometriä vähemmän kuin vuosien 1979–2000 marraskuussa keskimäärin. Jään marraskuisen keskialan pienuusennätys on peräisin vuodelta 2006, ja siihen verrattuna jäätä oli nyt vain noin 170 000 neliökilometriä enemmän.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vuoden 2011 marraskuun lopussa jäätä oli keskimääräistä vähemmän Barentsin-, Karan- ja Tšuktšimerellä sekä Hudsoninlahdella, joka oli lähes kokonaan jäätön.

Arktisen merijään keskimääräinen ala marraskuussa 2011. Jäinen merialue on osoitettu valkoisella värillä. Vuosien 1979–2000 marraskuun merijään mediaaniala on merkitty karttaan vaaleanpunaisella ääriviivalla. Vasemmalla alhaalla näkyy mediaaniviivan halkoma Hudsoninlahti lähes kokonaan sinisenä eli jäättömänä. (Kartta © National Snow and Ice Data Center)

NSIDC:n jääkatsauksesta uutisoi Eye on the Arctic.

Arktisen merijään pidemmän aikavälin tilastoja saatiin viime viikolla vaihteeksi Kanadasta. Vuosina 1968–2010 Kanadan kesäaikainen arktinen merijää on vähentynyt kaikilla maan yhdeksällä merialueella, etenkin Hudsoninlahden-Labradorinmeren-Baffininlahden seudulla.

Pahin jääkato on tapahtunut Labradorinmerellä, missä kesäinen jääala on pienentynyt vuosien 1968 ja 2010 välillä hätkähdyttävät 73 prosenttia.

Hudsoninlahdella, joka on maailman eteläisimmän jääkarhupopulaation asuinaluetta, kesän merijäät ovat vähentyneet neljässä vuosikymmenessä 45 prosenttia. Tällainen jäätrendi on jääkarhuille vakava ongelma.

Seitsemällä merialueella yhdeksästä on vuosien 1968–2010 kaikkein pienin kesäjään määrä koettu viiden viime vuoden (2005–2010) aikana. Kesäisen merijään paljousennätykset puolestaan painottuvat 1970-luvulle.

Merenkulku-uutisista tutun Luoteisväylän eteläinen reitti (punainen viiva kartan vihreäksi merkityllä merialueella) menetti kesäisestä jäisyydestään 25 prosenttia vuosina 1968-2010. Saman väylän pohjoisemmalla reitillä ei havaittu tilastollisesti merkittävää jääolojen muutosta.

Kanadan merijäätilastoista uutisoivat CBC (interaktiivisen kartan kera) ja Nunatsiaq News.

Trooppista sademetsää ja sen sirpaleita Brasiliassa. (Kuva: Neil Palmer/CIAT/Creative Commons)

Viikon iloisimmat uutiset tulevat Brasiliasta, missä Amazonin alueen metsäkato on ollut taas kerran vuositasolla ennätyksellisen pientä. Tämä oli jo kolmas vuosi peräkkäin, kun metsän hävitys on ollut verkkaisempaa kuin edellisenä vuonna. Lisäksi metsäkato oli vähäisempää kuin kertaakaan vuoden 1988 jälkeen.

Elokuun 2010 ja heinäkuun 2011 välillä metsän pinta-ala kutistui alustavien tietojen mukaan vain noin 6 238 neliökilometrin verran. Metsää menetettiin nyt siis noin 11 prosenttia vähemmän kuin edellisen kahdentoista kuukauden aikana.

Brasilian metsäuutisista kertoivat Mongabay, Nature News Blog, Yale Environment 360 ja Reuters.