YleinenKirjoittanut samuli sinisalo

Neuvottelut jatkuvat – jälleen kerran

Lukuaika: 2 minuuttia

Neuvottelut jatkuvat – jälleen kerran

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Samuli Sinisalo

Ilmastoneuvottelujen palapeliä kootaan Bonnissa.

YK:n ilmastoneuvotteluista on hankala kertoa positiivisia uutisia. Tilanne on monimutkainen ja edistyy erittäin hitaasti. Usein kehitys saattaa olla vain jonkin tietyn valtion edustajan hieman erisävyinen kommentti jostakin aiheesta. Yleiset ongelmakohdat ovat tiedossa, samoin kuin miltei kaikkien osapuolten mielipiteet aiheesta kuin aiheesta – usein siis vain odotellaan.

Kuten kollegani Anna Collins Adopt a Negotiator -järjestöstä totesi, neuvottelut ovat kuin palapelin rakentamista. Balilta 2007 asti on palapelilaatikkoon heitetty palasia, aina vain enemmän ja enemmän ja peräti kahden neuvotteluraiteen voimin. Kööpenhaminassa laatikkoa ravisteltiin pari viikkoa ja kun viimeisenä iltana kansi avattiin, niin – kas kummaa – ne eivät olleetkaan asettuneet paikoilleen ja muodostaneet eheää kuviota.

mainos

Tästä harjoituksesta on opittu kuitenkin sen verran, että nyt tähtäimessä ei ole enää koota koko palapeliä kerralla. Nyt on se aika, kun paloja asetellaan paikoilleen yksi kerrallaan, koitetaan saada jokin nurkka tai reuna valmiiksi, ja ehkä myöhemmin sen voi liittää muihin osioihin palapeliä. Meksikosta ei edes odoteta valmista kaikenkattavaa sopimusta, mutta selkeitä edistystaskelia kuitenkin, joiden pohjalta voidaan edetä ja joihin voidaan liittää muita osia.

Neuvottelujen keskellä oli siis viime viikolla, kuten nyt alkaneellakin esimerkiksi rahoitus ja maankäytön ja hiilinielujen laskenta. Rahoituksesta oli monia lupauksia jo Kööpenhaminassa, ja rahoitukuviot ovat palasia, joka saatettaisiin saada järjestettyä jo Meksikossa. Muita aiheita ovat luonnollisesti maankäyttö ja hiilinielut, joka jarruttaa erityisesti Kioton sopimuksen jatkoneuvotteluita. LCA-työryhmän puolella neuvotteluja jatketaan puheenjohtajan tekemän tekstin pohjalta, joka on koottu edellisten Bonnin neuvottelujen jälkeen.

Palasia siis kootaan vielä tämä koko viikko. Vahvistettua on saatu myös sekin, että seuraavan kerran kokoonnutaan Bonnissa elokuun alussa. Lisäksi ennen Meksikoa tavataan kerran vielä ainakin viikoksi, mutta paikkaa ei ole vahvistettu. Spekulaatiota on ollut esimerkiksi Kiinan suuntaan, mutta varmuutta tästä ei vielä ole.

Toivottavasti tämä uusi lähestymistapa, jossa edetään pienin askelin, tuottaa tehokkaammin tulosta kuin se, että kaikesta sovittaisiin kerralla. Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu – mutta nyt yksityiskohdat halutaan hioa kuntoon ja saada koko kuvio hahmoteltua ennen kuin nimiä pistetään paperiin. Kioton sopimusta neuvoteltiin pitkään ennen kuin se allekirjoitettiin, mutta vielä allekirjoitusten jälkeenkin sopimuksen yksityiskohtia on hiottu toimintakuntoon vuosikaudet.

Nyt ilmeisesti tehdäänkin toisinpäin: yksityiskohdat ensin, sopimus sitten.