YleinenKirjoittanut samuli sinisalo

Kansakunnan tila – ympäristön kannalta

Lukuaika: 2 minuuttia

Kansakunnan tila – ympäristön kannalta

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Samuli Sinisalo

Pelastaako vihreä teknologia Yhdysvaltain talouden? Obama ainakin uskoo.

Viime viikolla Obama piti vuotuisen ”State of the Union” -puheensa Yhdysvaltain kongressille. Puheen tarkoituksena on vuosittain se, että presidentti informoi kongressin edustajia USA:n kansakunnan tilasta, ja usein presidentti myös käy läpi menneitä tekoja sekä markkinoi omia tulevia kehitysehdotuksiaan tilan parantamiseksi. Obaman puhe kesti yli tunnin. Luonnollisesti pääpaino oli taloustaantumalla ja terveydenhuoltouudistuksella, mutta käsitteli Obama siinä sivussa ympäristöasioitakin.

Ensin Obama totesi, että vuoden 2010 pääfokus tulee olemaan työllisyyden parantaminen. Hyvä uutinen ympäristön kannalta on se, että Obama haluaa pistää amerikkalaiset töihin rakentamaan puhtaan energiantuotannon laitoksia. Lisäksi hän haluaa antaa verohelpotuksia niille, jotka tekevät kodeistaan energiatehokkaampia – tämäkin amerikkalaisen työllisyyden kasvattamisen nimissä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Lisäksi Obama haluaa rakentaa uuden perustuksen pitkän tähtäimen talouskasvulle. Tämä tarkoittaa mm. koulutukseen ja kuljetukseen panostamista. Euroopalla ja Kiinalla on maailman nopeimmat junat, Obama huomautti, ja ne ovat johtavia vihreän energian tuotteiden tuottajia. Obama ilmaisi huolensa myös siitä, että Kiina, Intia ja Saksa panostavat koulutusjärjestelmissään matematiikkaan ja tieteisiin. Obama totesi, että nämä kansakunnat haluavat kärkeen nyt kehittyvillä vihreän energian markkinoilla. Obama taas ei halua Amerikan tyytyvän vähempään kuin ykkössijaan puhtaan energian tuotossa.

Amerikassa ilmastoskeptikkoja löytyy yhä paljon, myös kongressista ja senaatista. Heille Obama totesi, että vaikka joku epäilisikin tieteellistä todistuaineistoa ilmastonmuutoksesta, puhtaan energian tuotantoon sijoittaminen on silti oikea ratkaisu. Tämä siksi, että tulevaisuudessa se valtio joka johtaa puhtaan energian markkinoita johtaa myös maailman markkinoita.

Obama haluaa kannustaa investointeja, lisätä tuotantoa, lisätä tehokkuutta ja lisätä kannustimia. Investointeja tulisi siis lisätä ylipäätään, mutta aivan erityisesti perustutkimuksen osalta. Obama toivoi Yhdysvaltain kehittävän maailman parhaat aurinkokennot ja akut sekä lääkkeen syöpään. Ja jälleen kerran luotaisiin lisää työtä Amerikkaan.

Lisäksi hän haluaa senaatin säätävän ilmastolain. Kongressi jo syksyllä hyväksyi oman lakiehdotuksensa ja tältä pohjalta senaatin tulisi jatkaa. Vähintä, mitä hän vaati tältä lailta oli se, että ympäristöystävällisestä energiasta tulisi taloudellisesti kannattavaa Yhdysvalloissa.

Ympäristönsuojelijoille puhe kuulosti vähintäänkin hyvältä. Vaikuttaa siltä, että Obama todellakin haluaa ohjata USA:n kehitystä puhtaamman ympäristön suuntaan. Tähän asti ympäristöjärjestöt varmasti kannattivat Obaman linjauksia täysin rinnoin. Mutta näiden asioiden lisäksi Obama sanoi, että Amerikkaan tullaan rakentamaan uusi sukupolvi turvallisia, puhtaita ydinvoimaloita. Uusia öljy- ja kaasukenttiä tullaan avaamaan ja hyödyntämään, myös meriltä, sekä ”puhdas-hiili” -teknologiaa ja biopolttoaineita kehitetään yhä pidemmälle. Näistä esityksistä erityisesti ydinvoima sai raikuvat suosionosoitukset kongressilta.

Kaiken kaikkiaan pidin puhetta isona askeleena hyvään suuntaan. Viimeistään Kööpenhaminassa kävi ilmi, että YK ja kansainvälinen painostus ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ei saa Yhdysvaltoja tekemään myönnytyksiä ilmaston hyväksi. Kokouksella ei näytä olevan mitään merkitystä tämän maailman talousjättiläisen toimiin. Onneksi kehitys näyttää siitä huolimatta olevan vihreään suuntaan, jos talousvaikeuksista noustaan puhtaan energian avulla.

Toivottavasti kehitys on riittävän nopeaa ilmaston kannalta, ja toivottavasti amerikkalaisen tuotannon kehitys helpottaisi Amerikan asemaa tulevissa ilmastoneuvotteluissa niin, että seuraavissa COP:eissa he olisivat valmiit lupaamaan (tai jopa vaatimaan) kunnianhimoisempaa kansainvälistä yhteistyötä.