YleinenKirjoittanut Maria Haanpää

Pohjoinen jäämeri sulaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Pohjoinen jäämeri sulaa

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Maria Haanpää

Ilmastouutisia 6.7. – 12.7.

Arktisen vyöhykkeen lämpeneminen ei hellitä. NASA:n ICESat-satelliitilla (”Ice, Cloud and land Elevation Satellite”) tehtyjen tutkimusten mukaan arktinen merijää on ohentunut merkittävästi vuodesta 2004 alkaen.

ICESat on ilmastonmuutostiedon kannalta merkittävä satelliitti, joka kykenee mittaamaan jään paksuutta koko Pohjoisella jäämerellä. Tänä keväänä päättynyt, useita vuosia jatkunut tutkimusprojekti oli ensimmäinen laatuaan. Tutkimuksessa havaittiin, että vuonna 2003 suurin osa – 62 prosenttia – arktisen merijään tilavuudesta oli vielä monivuotista jäätä. Vuonna 2008 sitä oli enää 32 prosenttia. Monivuotisen, siis yhden tai useamman kesän yli säilyneen merijään pinta-ala oli supistunut 42 prosenttia ja sen paksuus oli ohentunut keskimäärin 0,6 metriä. Monivuotisen jään keskipaksuus on ollut 2,7 metrin luokkaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Arktisen merijään yleisluonne on näin muuttunut vastakkaiseksi kuin mitä se oli vielä vain viisi vuotta sitten. Nykytilanteessa Pohjoisella jäämerellä vallitsee yksivuotinen merijää, mikä altistaa napa-alueen jääpeitteen entistäkin dramaattisemmalle kesäaikaiselle sulamiselle. Monivuotinen jää ei ole uusiutunut juuri lainkaan kesien 2005 ja 2007 jälkeen.

Kuvat yllä ja alla: Arktisen merijään paksuus talvella 2003 ja talvella 2008. Kaikkein ohuin, alle metrin paksuinen jää on merkitty tummimmalla sinisellä. Nämä NASA:n kuvat selityksineen ja enemmänkin samaan tutkimukseen liittyviä kuvia on nähtävissä NASA:n nettisivuilla.

ICESat-tutkimus julkaistiin Journal of Geophysical Research – Oceans -lehdessä, ja NASA kertoi siitä lehdistötiedotteessaan.

Tutkimustulos herätti ansaittua huomiota maailmalla. Siitä kirjoittivat The Guardian, Reuters, Mongabay.com, The Great Beyond, Yale Environment 360, Knight Science Journalism Tracker, Dot Earth, ja Dot Earth vielä lisää jutussa, jossa NASA:n tutkijat Ron Kwok ja Jay Zwally vastaavat Andrew Revkinin kysymyksiin.

Entä suomalainen uutisointi – oliko sitä vai onko sille käymässä samoin kuin arktiselle merijäälle? ICESat-tutkimuksesta kirjoittivat Suomessa Tähdet ja avaruus, (”Pohjoisnavan jääpeite on ohentunut dramaattisesti”), CO2-rapotti (”Napajäätiköt nuorentuvat kohtalokkain seurauksin”) ja Maaseudun Tulevaisuus (”Uusia havaintoja napajäätikön sulamisesta”). Asian tärkeyteen nähden sitä käsiteltiin täällä kovin suppeasti ja ohuesti.

Muita uutisia viime viikolta: Oxfam varoittaa raportissaan, että ilmastonmuutos uhkaa kumota viidenkymmenen vuoden työn taistelussa köyhyyden poistamiseksi. Yhdysvaltalainen Oregon State University on tutkinut sikäläisten metsien hiilitasetta ja tullut siihen tulokseen, että metsäpalojen tuhoisuutta estävät toimet myös vähentävät näiden metsien tehokkuutta hiilinieluina. Australialaisen James Cook Universityn katsauksessa todetaan, että trooppisen ilmastovyöhykkeen laajeneminen on alkanut ja saman suuntauksen myötä osa kosteista temperaattisista alueista on muuttumassa subtrooppisen kuiviksi. Ghanassa, maassa jonka trooppisista sademetsistä suurin osa on hakattu, on alkanut kunnianhimoinen jälleenmetsityshanke – ensimmäiset miljoona puuntaimea on istutettu tämän hiilinielun ennallistamiseksi.