Sääasema
Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.
Teksti Maria Haanpää
Ilmastouutisia 15.9.-21.9.
Maailman valtamerten pinnan elokuun keskilämpötila oli tänä vuonna korkeampi kuin koskaan aikaisemmin vuoden 1880 jälkeen. Myös kesä-elokuun vastaava keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea.
Valtamerten ja maa-alueiden yhdistetty elokuun keskilämpötila oli toiseksi korkein vuoden 1880 jälkeen. Kesä-elokuun keskilämpötila oli saman historian kolmanneksi korkein.
Kartta: Elokuun 2009 keskilämpötilan poikkeama pitkän aikavälin keskiarvosta. Siniset värisävyt (esimerkiksi osassa Pohjois-Amerikkaa ja pohjoista Atlanttia) ilmentävät keskimääräistä matalampia lämpötiloja. Punaiset värisävyt (kartalla vallitsevina, erityisen korostuneesti Australiassa) ilmentävät keskimääräistä korkeampia lämpötiloja. © NOAA. Australian elokuusta myös Fifin Sääasemalla 2.9.2009.
Elokuun keskilämpötiloista raportoi Yhdysvaltain National Oceanic and Atmospheric Administration, ja aiheesta uutisoivat The Guardian, Dot Earth, Yale Environment 360, Knight Science Journalism Tracker ja Climate Progress.
Entä mitä tämä jälkeen? Maapallon ilmaston lämpeneminen jatkuu, ja 2010-2015 tullaan kokemaan ennätyksellisen lämpimiä vuosia, Ison-Britannian Met Office ennustaa.
Arktisen merijään tämänvuotinen minimi oli kolmanneksi pienin satelliiteilla koskaan (eli vuoden 1979 jälkeen) mitattu. Alustavien tietojen mukaan tämä minimi saavutettiin syyskuun 12:ntena päivänä, jolloin jään pinta-ala oli noin 5,1 miljoonaa neliökilometriä.
Uutta pienuusennätystä ei siis syntynyt, mutta tutkijat eivät pidä tätä merkkinä siitä, että arktinen merijää olisi alkanut toipua ja palautua entiseen laajuuteensa. Tämänvuotinen minimipinta-ala oli 20 prosenttia suppeampi kuin vuosien 1979-2008 keskimääräinen minimi. Lisäksi arktisilla merialueilla vallitsevana jäätyyppinä on edelleenkin nuori ja ohut jää, joka sulaa helposti. Merijään kutistumistrendin odotetaan jatkuvan tulevina vuosina.
Jäätilanteesta raportoi Yhdysvaltain National Snow and Ice Data Center, ja siitä kirjoittivat BBC News, Reuters, Dot Earth, NASA Earth Observatory, WWF ja Greenpeace.
Hyvien uutisten osasto lohduttaa meitä tiedolla siitä, että Yhdistyneiden kansakuntien Miljardin puun kampanja on saavuttanut korotetun tavoitteensa eli seitsemän miljardia istutettua puuta. Kampanja aloitettiin vuonna 2006, ja siihen on osallistuttu 167 maassa. Yksin Kiinassa tehdyt istutukset – 2,6 miljardia puuta – ylittävät kampanjan alkuperäisen tavoitteen nyt moninkertaisesti.
Maailman toistaiseksi suurin merellä sijaitseva tuulipuisto, Horns Rev 2, on vihitty käyttöön Tanskan Pohjanmerellä. Laskelmien mukaan sen 91 turbiinia tuottavat 2,2 prosenttia Tanskan sähköstä, mikä riittää siellä kahdensadan tuhannen kotitalouden tarpeisiin. Tuulipuiston käyttöönotosta uutisoivat ulkomailla The Guardian, Reuters, Green Inc. ja COP15:n uutiset. Suomessa siitä kirjoitti Helsingin Sanomat (”Tanska avaa maailman suurimman merelle rakennetun tuulipuiston”).