Emilia Miettinen katsoo kameraan hymyillen, taustalla harmaa seinä.

YhteiskuntaKirjoittanut Emilia MiettinenKuvat Tiiu Hyyryläinen

Hallituksen leikkauslista on täynnä rumia arvovalintoja, jotka tulevat vielä tolkuttoman kalliiksi

Hallitus saksineen on taas avun tarvitsijoiden kimpussa, tällä kertaa kansalaisyhteiskunnan kautta.

Lukuaika: < 1 minuutti

Hallituksen leikkauslista on täynnä rumia arvovalintoja, jotka tulevat vielä tolkuttoman kalliiksi

PääkirjoitusPääkirjoitus

Voima on vuodesta 1999 ilmestynyt kulttuurilehti. Puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti nostaa esiin yhteiskunnallisia aiheita niin maailmalta kuin kotimaasta. Pääkirjoitukset ottavat kantaa ja johdattavat lukijat numeron pariin.

Timothy Snyder kirjoittaa teoksessaan Tyranniasta – 20 opetusta 1900-luvulta: ”Elämä ei ole poliittista siksi, että maailma välittäisi, miltä sinusta tuntuu, vaan siksi, että maailma reagoi siihen, mitä teet.”

Snyder kirjoitti teoksensa, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 2016. Tuloksesta järkyttyneenä Snyder kokosi kirjaansa historian opetuksia kansalaisyhteiskunnalle demokratian varjelemiseksi autoritaarista valtaa vastaan. 

Hänen mukaansa mitään ei saa pitää itsestäänselvänä, ei edes yhteiskunnan suuria instituutioita. Juridiset ja demokraattiset rakenteet, vapaa lehdistö, ammattiliitot ja kansalaisyhteiskunta, ne kaikki voivat kadota – etenkin, jos kukaan ei varaudu siihen ja nouse vastarintaan. 

”On virhe olettaa, että instituutioiden kautta valtaan tulleet päättäjät eivät voi muuttaa tai tuhota niitä samoja instituutioita”, Snyder kirjoittaa. Hän kehottaa kaikkia puolustamaan demokratian eri osasia aktiivisesti sanoin ja teoin autoritaarisen järjestelmän uhatessa niitä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tänä keväänä on saatu kuulla monia tyrmistyttäviä kansalaisyhteiskuntaa koskevia uutisia. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen budjeteista leikataan porrastetusti 130 miljoonaa euroa. A-klinikkasäätiö, Diabetesliitto, Ensi- ja turvakotien liitto, Ihmisoikeusliitto, Pelastakaa lapset, Irti Huumeista, Muistiliitto, Seta ja monet muut arvokasta työtä tekevät tahot joutuvat todennäköisesti karsimaan toimintaansa. 

Tämä jättää valtavan joukon avuntarpeessa olevia ihmisiä vaille elintärkeitä turvaverkkoja tilanteessa, jossa monia hivutetaan jo muutenkin kuilun partaalle.

Valtion ensi vuoden budjetissa rauhanjärjestöiltä leikataan valtion yleisavustukset. Niitä leikattiin jo tänä vuonna roimasti, ja lukuisat toimijat jäivät ilman rahoitusta. Viemällä loputkin valtio säästää vaivaiset 325 000 euroa. Säästön pienuus kielii siitä, ettei leikkaus suinkaan ole välttämätön valtion talouden tasapainottamisen kannalta, kuten meille halutaan vakuuttaa. 

Hallituksen leikkauslistan kohdat ovat olleet toinen toisensa jälkeen paljonpuhuvia arvovalintoja, ja jälki on inhimillisesti katsottuna rumaa. Ja kun koko inhimillisen velkataakan maksun aika koittaa, hinta korkoineen tulee olemaan kova ja maksuaika pitkä.