Emilia Miettinen katsoo kameraan hymyillen, taustalla harmaa seinä.

UrheiluKirjoittanut Emilia MiettinenKuvat Tiiu Hyyryläinen

Pääkirjoitus: Reilummin, iloisemmin, yhteisöllisemmin

Lehtemme sävy on ajoittain vakava. Tällä kertaa olemme kuitenkin löytäneet urheilun ja liikunnan parissa myös runsaille ilon lähteille, tiivistää Voiman päätoimittaja Emilia Miettinen numeron pääkirjoituksessa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Pääkirjoitus: Reilummin, iloisemmin, yhteisöllisemmin

PääkirjoitusPääkirjoitus

Voima on vuodesta 1999 ilmestynyt kulttuurilehti. Puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti nostaa esiin yhteiskunnallisia aiheita niin maailmalta kuin kotimaasta. Pääkirjoitukset ottavat kantaa ja johdattavat lukijat numeron pariin.

Ensimmäisen maailmansodan ajalta kiertää tarinoita englantilaisten ja saksalaisten välisistä jalkapallo-otteluista ei kenenkään maalla joulupäivänä vuonna 1914. Yhden päivän ajaksi viholliset nousivat juoksuhaudoistaan kuoleman kentälle toisiaan kunnioittavina pelaajina.

Tarinaa on todennäköisesti liioiteltu, mutta sen sitkeä olemassaolo osoittaa, että ihmiset haluavat uskoa urheilun kansoja yhdistävään ja konflikteja ratkovaan voimaan.  

Mutta urheilumaailmassa on paljon mätää. Mitä suositummasta lajista on kyse, sitä enemmän rahaa ja korruptiota sen ympärille kertyy. Hyökkäyssotaa käyvät valtiot eivät ole tervetulleita kisaamaan mitaleista rauhanomaisten kansakuntien kanssa, mutta aina on mahdollista yrittää venkoilla tiensä joillekin kalkkiviivoille. Qatarin jalkapallokisat on pidetty, ja siellä raataneet ja henkensä menettäneet siirtotyöläiset ovat pitkälti unohdetut – jos heitä alun alkaenkaan todella huomioitiin. Jäljelle jääneiden kohtalo on aiempaakin kurjempi, kun hauraita ihmisoikeuskulisseja ei tarvitse pitää pystyssä turistien kaikottua.

Toukokuussa palkittu Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanja on nostanut Suomessa esiin monia tärkeitä teemoja, joista on keskusteltava ja joihin on löydettävä ratkaisu. Erityisesti joukkueurheilussa pelaajat ja toimitsijat joutuvat jatkuvasti puuttumaan urheilijoihin kohdistuviin rasistisiin huuteluihin. Ihmisoikeusjärjestöt tekevät työtä ja tarjoavat myös lajiliitoille paljon kaivattua tukea ja neuvontaa loukkaavan käytöksen kitkemiseksi. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Liikuntaan kytkeytyvän hyvinvoinnin tasa-arvo onnahtelee myös tavallisten kuolevaisten keskuudessa. Kyky urheilla tai harrastaa liikuntaa on vapautta, jota kaikilla ei ole. Terveellä ja maksukykyisellä kansalaisella on näilläkin elämänalueilla paremmat mahdollisuudet huolehtia omista tarpeistaan tai toteuttaa unelmiaan kuin sillä, jolla on puutteelliset lähtökohdat ja resurssit.

Voiman kannessa Pyry Soiri.
MAINOS: Voima 4/2023 on urheilu-teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan lehden vuositilausta (39€) tai irtonumeron ostamista (4,90€).

Voima ottaa aktiivisesti kantaa yhteiskunnallisesti tärkeisiin asioihin, ja väistämättä siitä seuraa, että lehtemme sävy on ajoittain vakava. Tällä kertaa olemme kuitenkin löytäneet urheilun ja liikunnan parissa myös runsaille ilon lähteille.

Kun keskitymme urheilusuoritukseen, olemme jonkin kauniin ytimessä. Liikunta voi maadottaa meidät ja palauttaa yhteyden oman mielen piilotettuihin sopukoihin. Liikunta antaa meille nykyajassa kipeästi tarvitsemamme lahjan: täyden keskittymisen käsillä olevaan asiaan. 

Parhaimmillaan ja yksinkertaisimmillaan urheilu tarjoaa liikkumisen ja onnistumisen iloa. Itsensä voittamisen riemu voi ylittää jopa vastustajan voittamisen riemun ja luoda vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta yli kieli- ja kansallisuusrajojen, urheiltiinpa penkillä tai kentällä. 

Ihmiset ovat parhaimmillaan yhteisen tekemisen äärellä, ja urheilu on yhteistä tekemistä parhaimmillaan.

Pääkirjoitus julkaistiin ensin maksumuurin takana 17.5.2023. Teksti avattiin kaikille lukijoille 22.5.2023. Haluatko sinäkin saada ensilukuoikeuden osaan Voiman verkkoartikkeleista? Tee Voimajengi-tilaus alk. 3€/kk.