Pääkirjoitus
Voima on vuodesta 1999 ilmestynyt kulttuurilehti. Puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti nostaa esiin yhteiskunnallisia aiheita niin maailmalta kuin kotimaasta. Pääkirjoitukset ottavat kantaa ja johdattavat lukijat numeron pariin.
Olemme tätä lehteä tehdessä puhuneet paljon ilmaisunvapaudesta, sanomisesta ja sanomatta jättämisestä. Viisas vaikenee, sanoo joku.
Nykyisessä poliittisessa tilanteessa – niin Suomessa kuin maailmalla – vaikenemisesta on tullut aina vain suurempi uhka. Lehdistön vapauden kaventuminen rapauttaa demokratiaa, joka on maailmanhistoriassa monta monituista kertaa liukunut kohti loppuaan kovin hiljaa ja huomaamatta.
Trollauksen ja maalittamisen aikakaudella toimittajille likeisin sensuurin muoto on itsesensuuri: kannattaako aiheeseen tarttua, uskaltaako tästä kirjoittaa?
Me Voimassa uskomme, että asioista pitää puhua palautetta pelkäämättä, uusia näkökulmia on avattava ja polttavia kysymyksiä on kysyttävä, vaikka sen joutuisi tekemään omalla riskillään. Se on meidän vastuumme journalisteina.
Syyskuussa saimme viestin Vantaan pääkirjastosta Tikkurilasta: Voiman jakelu kirjastossa lakkaa. Syynä on uusi linjaus, jolla ilmaisjakelulehtien jakelua rajoitetaan kirjastojen tiloissa. Voiman saamien tietojen mukaan linjaukseen vaikutti “perussuomalaisen kaupungin kulttuurilautakunnan jäsenen Voima-lehteen kohdistunut ‘kysely ja ärtymys’”.
Jos Voiman oikaisuvaatimus ei mene läpi, tämä aikoinaan Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja vastikään Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liiton Laatulehtipalkinnon saanut, puoluepoliittisesti sitoutumaton, Suomen suurin yhteiskunnallinen kulttuurilehti Voima ei enää vastaisuudessakaan ole kansalaisten saatavilla Tikkurilan kirjaston aulassa.
Lain mukaan kirjastojen tehtäviä ovat “aktiivisen kansalaisuuden, demokratian ja sananvapauden sekä yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistäminen”. Ne toteutuisivat paremmin, jos Voima olisi edelleen jaossa kirjaston aulassa eikä pelkästään lukukappaleena lukusalin kätköissä.
Emme nosta asiaa esiin vain, koska haluamme telineen takaisin kirjaston aulaan. Nostamme asian esiin, koska olemme huolissamme sananvapauden, vapaan tiedonkulun ja kansalaisyhteiskunnan puolesta. Haluamme puhua tästä silläkin uhalla, että joku muu keksii alkaa rajoittaa lehtemme saatavuutta.
Emme halua, että perussuomalaisten mediasuhdetta käsittelevä nuori journalisti tai hyvin inhimillisen kuvan eräästä perussuomalaisten poliitikosta ottanut kuvaaja saavat uhkauksia ja vihapostia nettitrolleilta, jopa poliitikoilta. Emmekä halua, että natsia natsiksi yksityisellä sometilillään kutsunut ihminen joutuu vuosia kestävään oikeusprosessiin, jonka ainoa motiivi on vaikeuttaa vastaajan elämää.
Yhteiskunta on demokraattinen vain, kun se on moniääninen, tiedonkulku toimii ja kun vallan vahtikoirat pääsevät tekemään työnsä rauhassa.