Pääkirjoitus
Voima on vuodesta 1999 ilmestynyt kulttuurilehti. Puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti nostaa esiin yhteiskunnallisia aiheita niin maailmalta kuin kotimaasta. Pääkirjoitukset ottavat kantaa ja johdattavat lukijat numeron pariin.
Tervetuloa Voiman marginaali-teemanumeroon!
Erityisesti nyt, vastikään käytyjen vaalien jälkeen, pelottaa erilaisten inhimillisten kuilujen reunamilla hoippuvien ihmisryhmien puolesta. Kun tuleva hallitus mitä todennäköisimmin kaivaa esiin talon isoimmat sakset, muistaahan se, että kaikki kansalaisten hyvinvointiin esimerkiksi sosiaaliturvan, koulutuksen, terveydenhuollon ja kulttuurin muodossa satsattu maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Jo nyt sadattuhannet ihmiset perheineen elävät köyhyydessä myös Suomessa, ja kaikki pienituloisimpiin kohdistetut leikkaukset kurjistavat heidän asemaansa entisestään.
Neljän vuoden aikana tehdyt päätökset vaikuttavat paljon vaalikautta kauemmin. Se todettiin kipeästi etenkin 1990-luvun laman yhteydessä, ja tämän pahoinvoinnin aiheuttamaa velkaa yhteiskunnassamme maksetaan vieläkin. Useimmiten lasku lankeaa kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ja osaansa osattomille.
Kun ihminen ajautuu liian pitkälle oman elämänsä tai olosuhteidensa nurkkaan, osattomuuden kokemuksesta tulee niin perustavanlaatuinen, että se voi lamauttaa ihmisen toimintakyvyn. Tällöin hän on vaarassa jäädä pysyvästi muun yhteiskunnan ulkopuolelle. Vaikutus heijastuu myös tuleviin sukupolviin eli tällaisen kehityksen hinta on yhteiskunnalle kova.
On erittäin tärkeää, että erilaisten vähemmistöjen oma ääni pääsee kuuluviin. Sen eteen me myös täällä Voimassa teemme töitä, nostamme esiin ihmisiä ja asioita, jotka muutoin saattaisivat tulla sivuutetuiksi.
Olosuhteiden parantamiseksi ei kuitenkaan riitä vielä se, että asioita nostetaan julkiseen keskusteluun – vaikka niistä millainen kuohunta syntyisi – eikä edes se, että näkökantojansa pääsevät tuomaan esiin erilaisiin marginaaleihin kuuluvat ihmiset. Todelliset muutokset vaativat konkreettisia toimenpiteitä, jotka tuottavat parempaa tulevaisuutta kaikille. Niinpä koko yhteiskunnan ja päättäjien tehtävä on tunnistaa, mitkä asiat pitää kiireen vilkkaa siirtää marginaalista valtavirtaan.
Marginaaleissa, yhteiskunnallisen vallan ja niin kutsutun valtavirta-ajattelun ulkopuolella, voi löytää kaltaisensa, oman yhteisön ja tukiverkoston. Erityinen identiteetti voi olla suuri voimavara, kunhan se on itse valittu ja omaksi otettu eikä ulkopuolelta päälle langetettu.
Joskus marginaaliset toimijat ovat olleet edelläkävijöitä, jotka ovat ajaneet muutosta parempaan kaikkien hyväksi. Naisten äänioikeutta vaatineet suffragetit tai orjuuden lakkauttamisen puolesta kampanjoineet abolitionistit olivat alkuun vain rajattuja, joskin äänekkäitä, ryhmiä, mutta loppujen lopuksi he saivat tahtonsa läpi.
Nyt syntyvät lapset syövät elinaikanaan vähemmän lihaa kuin vaikka minun sukupolveni, sillä ennen niin poikkeuksellinen vegaanius, vähintäänkin kasvissyönti, lisääntyy tulevaisuudessa viimeistään ilmastokriisin pakon edessä.
Edistys kuljettaa marginaalia valtavirtaan.