Kirjoittanut Matilda Koivisto

Kallion yöelämässä ystävyys kukkii musiikin soidessa

Helsingin Kalliossa asiakkaat suuntaavat kohti ravintoloita heti töistä päästyään. Mutta vetääkö kävijöitä puoleensa musiikki vai toisten kohtaaminen?

Lukuaika: 2 minuuttia

Kallion yöelämässä ystävyys kukkii musiikin soidessa

Musiikki yhdistääMusiikki yhdistää

Yhteisöpedagogin opintoja suorittava Matilda Koivisto tutkii musiikin vaikutusta ihmisiin sosiaalipsykologisten linssien läpi.

Kirjoittaja on taustaltaan toimittaja, muusikko ja esiintyvä taiteilija.

Kolmannella linjalla sijaitsevassa Pub Sirdiessä aika tuntuu pysähtyneen jonnekin menneeseen. Kolikot häviävät jukeboksin syövereihin yksi toisensa jälkeen, kun asiakkaat parveilevat sen ympärillä omaa suosikkikappalettaan odotellen. Vaikka ravintola on tilavuudeltaan pieni ja melko täynnä lokakuisena perjantai-iltana, ilmestyy pöydän ääreen jostakin vielä yksi uusi jakkara minua varten.

”Tulin paikalle tunnelman vuoksi, johon kuuluu myös musiikki”, sanoo saman pöydän ääressä istuva 38-vuotias Mervi. Meidän jutellessamme taustalla kuuluu läskibasson näppäilyä, kun Tuomari Nurmion Valo yössä kuljettaa meidät vuoteen 1979. Mervi kertoo arvostavansa kävijöiden mahdollisuutta vaikuttaa siihen, mitä musiikkia paikassa soitetaan.

Asiakkaat kommentoivat ravintolaa sanomalla, että siellä tutustuu lähes väistämättä muihin rajatun tilamäärän vuoksi. Uusissa tuttavuuksissa Mervin vakuuttaa avarakatseisuus sekä mielenkiintoiset elämäntarinat. ”Minua kiinnostaa kuulla, kuinka mahdolliset vastoinkäymiset ovat vaikuttaneet ihmisiin, ja miten he ovat niistä selvinneet”, hän pohtii.

Baaritiskin viereisessä pöydässä istuvat kolmekymppiset miehet eivät ole tulleet paikalle varsinaisesti jukeboksin takia, vaikka kertovatkin pitävänsä siitä. Musiikin lisäksi kaveruksia viehättävät autenttiset ihmiset, joista paistaa elämänilo.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Attraktio tarkoittaa yksinkertaisimmillaan pitämistä tai myönteisen vetovoiman tuntemista. Attraktion tunteiden syntymiseen vaikuttavissa tekijöissä on voitu osoittaa säännönmukaisuuksia. Niistä kenties tärkein on kannustava vuorovaikutus toisen ihmisen kanssa.

Siirryn vähän matkan päähän Hämeentiellä sijaitsevan ravintola Siltasen hämyyn. Tullessani sisään, lattian ovat jo vallanneet ensimmäiset innokkaat tanssijat, jotka esittelevät huuruisia tanssiliikkeitään. Kaiken yllä kimaltavat diskopallot eri väreissä. Pohdin, millainen käyttäytyminen viehättää ihmisiä baariympäristössä.

”Se on se katsekontakti ja hymy”, vakuuttelee työpaikan virkistyspäivää viettämään tullut nuorten naisten ryhmä. He kertovat ampaisevansa tanssilattialle viimeistään kun kuulevat Bebe Rexhan ja David Guettan kappaleen I’m Good (Blue).

Moni tuntuu tulleen paikalle sekä musiikin, että toisen ihmisen seuran vuoksi.

”Täällä on tänään hyvä dj”, sanovat tanssilattian viereisessä pöydässä istuvat nuoret miehet, jotka kertovat pitävänsä erityisesti teknosta. Sen sijaan ihmisissä tärkeää on miesten mukaan positiivinen aura.

Baaritiskiin nojaillessani näköpiirissäni vilahtaa Guns N’ Roses -paitaan pukeutunut kiharatukkainen mies. ”Toisessa ihmisessä ystävällinen energia on se juttu”, treffeille tullut 40-vuotias muusikko toteaa. Hän sanoo kuuntelevansa kaikenlaisra rokkia, ja tanssimaan hänet saa house-musiikki.

Päättelen, että vetovoiman tuntemuksia voi syventää hymyn kautta, sekä antamalla toiselle osan itseään, esimerkiksi jakamalla tarinoita omasta elämästään. Pohdin, että musiikin on täytynyt kulkea mukana ihmiskunnan alkuajoilta saakka, ja tänä iltana moni nauttiikin siitä yhdessä muiden seurassa.