Yleinen

Bulgarian kodittomien eläinten ahdinko

Bulgariassa ihmisiin luottavat kulkukoirat ovat hengenvaarassa. Eläinsuojelijoiden ruokkimia koiria myrkytetään kaduilla.

Lukuaika: 3 minuuttia

Bulgarian kodittomien eläinten ahdinko

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Elisa Kissa-Öberg

Pieni Jessie-koira auton alle kahdeksan kuukautta sitten. Sen omistajat katselivat aikansa palautuisiko Jessien liikuntakyky. Kun niin ei tapahtunut, Jessie jätettiin jätesäkissä toiselle paikkakunnalle.

Jotenkin Jessien onnistui avata säkki ja raahautua sen kanssa kilometrien matka ennen kuin löytäjät veivät sen Montanassa asuvan Cvetyn hoiviin. Cvetyllä itsellään ei ole varaa Jessien mahdollisesti tarvitsemiin hoitotoimenpiteisiin, mutta 350 kilometrin päässä sijaitseva löytökoiratarha on luvannut ottaa Jessien ja hankkia sille pyörätuolin. Toiveissa on myöskin saada Jessielle koti ulkomailta.

Pian Jessien löytymisen jälkeen kuoli Borko, Bulgarian tunnetuin vammaiskoira. Kaunis saksanpaimenoiranpentu oli pelastettu roskalaatikosta. Kylänmies hakkasi Borkon sen kotipihalla ja pentu halvaantui. Borko eli rakastettuna muutaman vuoden ja sillä oli facebookissa oma sivu, johon päivitettiin kuulumisia. Yllättäen Borko kuitenkin menehtyi muutaman vuoden ikäisenä.

Samoihin aikoihin Jessien kanssa löytyi Hope. Pernikissä Hopea oli lyöty päähän niin että sen toinen silmä oli vioittunut. Hope pääsi onneksi kotihoitoon. Se ei kuitenkaan halua liikkua ja horjuu kävellessään. Koira on tarkoitus viedä pään magnettikuvaukseen, että vamman laajuus saadaan selvitettyä.

Pernikissä Hopen ja satoja muita koiria pelastanut Adelina kertoi facebook-sivullaan maaliskuussa, että hänen suosikkikoiransa oli myrkytetty monen muun ohella lastentarhan pihalle. ZePernik-niminen nettilehti julkaisi jutun koirista. Nämä koirat olivat vapaaehtoisten ruokkimia ja ne oli rokotettu ja steriloitu.

Sofian lähellä asuva Reni on pelastanut eläimiä koko aikuisikänsä eli noin 30 vuoden ajan. Se on ollut taloudellisesti hyvin vaikeaa, varsinkin nykyään – syöpää sairastavalla Renillä on pieni työkyvyttömyyseläke.

Marraskuussa Reni pelasti kadulta pahoin purrun terrierin, jonka nimesi Bennyksi. Reni maksoi Bennyn eläinlääkärikulut ja rokotukset facebook-kaveriensa avustuksella. Koira on nyt Suomessa, se sai kodin maalaistalosta toisen terrierin kaverina. Omistajansa työpaikan takia Bennystä voisi sanoa, että se eteni ryysyistä rikkauksiin. Nämä asiat ovat tietenkin koirille toisarvoisia. Monen bulgarialaisen olisi varmasti vaikea uskoa, että kulkukoira voi Suomessa saada kodin vallan linnakkeesta.

Renillä on omien lemmikkiensä lisäksi edelleen hoidossa kuuro Rollo, jonka hän löysi vajaa vuosi sitten. Barldurin Reni pelasti Kardzhalin kunnallisesta eläinsuojasta, koska se olisi muuten lopetettu. Koiralla oli etujalassa niin pahaksi mennyt haava, että jalka jouduttiin amputoimaan. Lisäksi sillä oli sikaripunkki, ihosairaus, joka ei tartu mutta on vaikeahoitoinen. Baldur on parantunut hyvin, mutta sen arkuuden takia Reni on päätynyt siihen, että pitää Baldurin itse eikä yritä etsiä sille uutta kotia.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Bulgarian kodittomien koirien ja kissojen tilanne on huonontunut.

”Kadut ovat täynnä löytökoiria. Joka päivä näen kissoja ja koiria, jotka ovat jääneet auton alle. Myös lemmikkejä ja pentuja. Ihmiset Bulgariassa ovat köyhiä, nälkäisiä ja pahoja eläimille. Asenne kulkukoiria kohtaan on kauhea. Niitä myrkytetään joukoittain kadulle.”

Benny on saadut kodin Suomesta.
Benny on saadut kodin Suomesta.

Cvetyn Montanassa kaipaama Foxy-koira oli rokotettu ja steriloitu. Cvety ruokki kilttiä Foxya vuosien ajan. Hän myös leikkautti Foxyn silmäluomessa olleen kasvaimen. Foxy oli maaliskuussa viety kunnalliseen eläinsuojaan, ja vaikka Cvety sai siitä tiedon seuraavana päivänä, Foxya ei enää löydy mistään.

Eläinten auttajat toimivat Bulgariassa kaikki vapaaehtoispohjalla. He ovat kuitenkin Renin mukaan vain pisara meressä.

”Valtio ei auta, kunnallisissa löytöeläintarhoissa koirien olot ovat kauheat: ne kuolevat hitaasti nälkään ja sairauksiin. Henkilökunta varastaa rahat, jotka on tarkoitettu koirien eläinlääkärikuluihin ja ruokintaan.”

image3

Varnassa asuva Valentina, 34, kertoo auttaneensa kodittomia eläimiä lapsesta lähtien Sen hän oppi perheeltään. Myös hänen äidillään ja sisarellaan on kodittomia kissoja hoidossaan, yksi niistä on jo 17-vuotias!

Valentina toimi ensin erään organisaation parissa, mutta alkoi myöhemmin työskennellä itsenäisesti. Hän kertoo facebookista olevan paljon apua, koska sitä kautta voi löytää koteja eläimille myös ulkomailta ja järjestää rahankeräyksiä. Myös muiden samanhenkisten ihmisten tuen Valentina kokee tärkeäksi.

Valentina on paitsi tehokas, myös pyyteetön. Hän keräsi varat satojen kilometrien päässä Montanassa löydetyn Lily-kissan hoito- ja eläinlääkärikuluihin. Lily pelastettiin kadulta alun perin luottavaisuutensa takia. Se oli niin kesy, että ennen pitkää joku olisi vahingoittanut sitä.

Lily ehti saada yhden pentueen; kaikki pennut kuolivat Lilyn opettaessa niitä ylittämään tietä. Nykyään Lily on suomalaisen eläkeläispariskunnan hemmoteltu lemmikki, jolta ei puutu mitään. Lilyn omistajat kertovat kuitenkin, että kissa tuntuu välillä pelästyvän liikenteen ääniä.

Valentina laskee pelastaneensa 330 eläintä viimeisen neljän vuoden aikana. Hänen mielestään löytöeläinten tilanne ei ole ainakaan parantunut Bulgariassa, vaikka vapaaehtoiset steriloivat eläimiä ja hankkivat niille koteja voimiensa mukaan.

Svogessa asuva Ivana kirjoitti facebookissa puhdasrotuiselta huskylta näyttävästä Bella-koirasta:

”Tämä ihana pentu on istunut viikkoja kaupan edessä toivoen, että joku heittäisi sille ruokapalan. Joku on leikellyt sen korvanlehdistä palat, mutta haavat ovat onneksi parantuneet. Bella on niin luottavainen, että se tuskin säilyy kadulla hengissä pitkään.” Sinisilmäinen Bella on sittemmin saanut kodin Saksasta.

Suuri osa bulgarialaisista kodittomista eläimistä adoptoidaankin juuri Saksaan. Saksalaiset myös avustavat taloudellisesti eniten bulgarialaisia eläinsuojelujärjestöjä. Suomessa on yksi yhdistys, joka tuo koiria Suomeen. Se on kuitenkin hankalaa, koska suoria lentoja ei ole kuin kesäkaudella ja jotkut lentoyhtiöt eivät lennätä lemmikkejä Bulgariasta, koska se ei ole Schengen-maa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Mustasta Vampi-kissasta ja muutamasta muusta kotia etsivästä eläimestä lisätietoja facebook-ryhmässä Bulgarian kodittomat eläimet – Bulgarian strays.

  • 26.5.2017