YleinenKirjoittanut Maria Michelsson

Ystävänpäivähumua & sen oikean etsintää

Lukuaika: 2 minuuttia

Ystävänpäivähumua & sen oikean etsintää

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Maria Michelsson

New Yorkissa treffipalvelu partioi metrossa ja mies maksaa ekalla deitillä. Ystävänpäivänä amerikkalainen törsää ja kosii.

Amerikkalaisen jalkapallon loppuottelun Super Bowlin jälkeen USA:ssa on vuorossa perjantaina 14. helmikuuta vietettävä ystävänpäivä eli Valentine’s Day, jossa on kyse romantiikasta. New Yorkissa sydämenmalliset Godiva-suklaarasiat ilmestyivät Barnes & Noble -kirjakauppoihin tammikuussa. New York Times kertoi älypuhelimien sovelluksista, jotka tarjoavat rakkaussitaatteja, ruoka- ja juomaohjeita ja romanttista musiikkia.

New York -lehti ehdottaa hempeilypäivän ohjelmaksi yhteisen taulun maalaamista intiimisti kumppanin kanssa kuvataidekoulussa. Housing Works Bookstore -kirjakaupassa SoHon kaupunginosassa voi nauttia neljän ruokalajin illallisen, jonka inspiraationa ovat olleet pariskunnat sellaisissa klassikoissa kuin Ylpeys ja ennakkoluulo ja Kultahattu. Ystävänpäivää inhoaville sinkuille Time Out New York -lehti suosittelee The Rejection Show Valentine’s Day Heartbreak Haven -esitystä, jossa kerrotaan hauskoja tarinoita eroamisesta, sydänsuruista ja torjutuksi tulemisesta.

mainos

Tenavat-animaation ystävänpäivän erikoisjaksossa Jaska Jokunen yrittää turhaan kerätä rohkeutta puhuakseen tykkäämälleen pienelle punatukkaiselle tytölle, antaakseen tälle suklaarasian ja kortin ja pyytääkseen tätä koulun ystävänpäivätansseihin. Tarinan lopussa Jaska Jokunen saa ystävänpäivätervehdyksen, mutta katsojille ei paljasteta, keneltä se on.

Kaupallisesta ystävänpäivästä on tietenkin tehty myös Hollywood-elokuva Valentine’s Day. Sinkkuelämää-sarjassa Samantha odotti poikaystäväänsä kotiin valmistamansa sushit alastomalla vartalollaan ja Carrieta ja Mirandaa luultiin ravintolaillallisella pariskunnaksi.

Yhdysvalloissa paine pariutua ja perustaa perhe tuntuu isommalta kuin Suomessa. Sinkkuudesta ei oikein nautita. Avioliitossa on puolensa. Terveysvakuutus on useimmiten sidottu työpaikkaan ja kattaa kaikki perheenjäsenet. New Yorkissa on kallista asua ja koti on kivempi jakaa kumppanin kuin ventovieraan kanssa.

Syracusen yliopiston televio- ja populaarikulttuurin professori Robert Thompson piti amNewYork-lehdessä Girls-sarjaa kolmannen sukupolven kuvauksena newyorkilaisista sinkuista. Sitä edelsivät Seinfeld, Frendit, Sinkkuelämää ja Felicity. Tosi-tv-sarjassa Suomi-tytöt New Yorkissa Annabella etsi aviomiestä, ja reality-sarjassa #1 Single laulaja Lisa Loeb deittaili niin ikään Isossa Omenassa.

Sinkkuja tulee Nykiin kaikkialta, ja monet ovat urakeskeisiä ja kranttuja. Vapaita naisia on miehiä enemmän. Vähän kaikki löytyvät OkCupidista, ilmaiselta treffisivustolta. Ystävänsä naittanut Erika Christensen perusti Train Spottings -treffipalvelun vuonna 2012. Kolmekymppinen nainen tiimeineen etsii asiakkaidensa toiveita vastaavia kumppaneja New Yorkin metrosta, kaduilta ja baareista. Potentiaalisille sinkuille kerrotaan, mistä on kyse, ja annetaan käyntikortti kera yrityksen nettisivujen osoitteen.

Kiireisille newyorkilaisille on tarjolla myös liuta maksullisia pikatreffejä, joilla yhden ihmisen kanssa jutellaan määrätty aika ja siirrytään seuraavan ehdokkaan luo. Kirjallisuuslehti New York Review of Books tunnetaan henkilökohtaista-ilmoituksistaan, joissa intellektuellit etsivät seuraa nokkelin sanakääntein. Esimerkki: ”Yksirintainen nainen etsii yksikätistä miestä.”

Time Out New Yorkin lukijoiden mukaan ihmisiä voi tavata vaikkapa Trader Joe’s -ruokakaupan pitkässä jonossa. Itse tapasin mieheni Metropolitan Museum of Artissa (turistina tarvitsin apua yleisöpuhelimen kanssa). Treffeistä ei puhuta, vaan ehdotetaan kupillista kahvia tai molempia kiinnostavaa taidenäyttelyä tai mainitaan ylimääräisestä lipusta johonkin tapahtumaan. Mies maksaa, jos haluaa treffeille toisen kerran. Naisesta riippuu, miten paljon rahaa pitää käyttää.

National Retail Federationin (kansallinen vähittäismyyntiliitto) kyselyn mukaan keskivertoamerikkalainen käyttää tänä vuonna rahaa ystävänpäivään 133,91 dollaria, joka on hieman enemmän kuin vuonna 2013. Rakkaita huomioidaan korteilla, karkeilla, kukilla, koruilla, vaatteilla, lahjakorteilla ja illallisilla. Myös perheenjäseniä, opettajia, työkavereita ja lemmikkieläimiä muistetaan.

Ystävänpäivä on suosittu kosimispäivä. Huffington Post uutisoi kyselystä, jonka mukaan kuusi miljoonaa amerikkalaispariskuntaa menee kihloihin 14.2.