YleinenKirjoittanut Maria Michelsson

New York -vinkkejä vierailijoille

Lukuaika: 3 minuuttia

New York -vinkkejä vierailijoille

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Maria Michelsson

Näin majoitut, tippaat, liikut, syöt & viihdyt New York Cityssä.

Ystävä oli kuun alussa ensimmäistä kertaa New Yorkissa. Muistin taas, että matkaoppaissa ei ole kaikkea tarvittavaa tietoa ja mitä itse mietin ensimmäisillä kerroilla kaupungissa. Kesälomienkin lähestyessä päätin jakaa vinkkejä, joista on ollut itselleni hyötyä.

Majoitus

Hostelleja on suljettu paljon, koska asuntoja on käytetty hotellihuoneina. Pormestari Michael Bloomberg kannattaa kuitenkin majapaikkoja, joihin nuorilla on varaa. Pystyssä ovat esimerkiksi käytännöllinen jättihostelli Hostelling International New York ja mainiolla paikalla sijaitseva Chelsea International Hostel, joissa olen yöpynyt ja viihtynyt. Tutut ovat kehuneet sellaisia huokeita hotelleja kuin Hotel 17 ja The Jane sekä asuntoja vuokraavaa AirBnB:tä.

Lentokentältä majapaikkaan

Niin JFK:n, Newarkin kuin LaGuardiankin lentokentältä voi ottaa kimppataksin Manhattanille ja takaisin. Varsinkin yksin matkustavalle vaihtoehto on tavallista keltaista taksia huomattavasti halvempi. Samalla välttyy matkatavaroiden raahaamiselta julkisissa kulkuvälineissä ja kaduilla. Pakettiauto vie matkustajat eri osoitteisiin, joten matkan kesto vaihtelee. Kyyti kannattaa varata etukäteen netissä. Voin suositella SuperShuttlea ja GO AirLink NYC:tä.

Juomaraha

Juomaraha on 15–20 prosenttia laskusta. Tippi jätetään muun muassa ravintolassa, taksissa ja kampaajalla, mutta ei yleensä pesulassa. Jos laskussa on veron osuus loppusummasta, kerro verosumma kahdella. Tulos on reilut 17 prosenttia eli sopiva tippi. Jos maksat luottokortilla, tipille on laskussa oma paikkansa. Kirjoita esimerkiksi 5 dollaria ja lisää se kortilta veloitettavaan loppusummaan.

Suunnistaminen

Manhattanin ruutukaava on pelastus niille, joilla on huono suuntavaisto. 5th Avenue jakaa New Yorkin kuuluisimman hallintoalueen itä- ja länsipuoleen eli East- ja West-katuihin. Numeroidut kadut menevät siis idästä länteen ja avenuet pohjoisesta etelään. Manhattanin eteläosassa kadut eivät ole sen sijaan numeroituja. Idyllisessä West Villagessa eksyy jokainen. Hyvä ja kompakti kartta on VanDamin StreetSmart, jota myydään kaupoissa ja kioskeissa.

Joukkoliikenne

Kätevä ja kattava metro kulkee New Yorkissa pääasiassa 24 tuntia vuorokaudessa. Jos viivyt kaupungissa viikon, 7-Day Unlimited MetroCard on hyvä sijoitus. MetroCard-lippu käy myös busseissa, joissa pitää muuten maksaa tasarahalla, tarkemmin sanottuna kolikoilla. Kännykkä toimii huonosti metrossa. Turvallisuussyistä vaunuun ei kannata jäädä yksin eikä seistä asemalla lähellä raiteita. Metroasemia on edelleen kiinni lokakuun lopussa riehuneen hurrikaani Sandyn takia. Asemilta voi pyytää ilmaisen metro- ja bussikartan. Metro ei kulje Manhattanin Central Parkin alitse, mutta puiston läpi pääsee näppärästi crosstown-busseilla. Pysäkit ovat avenueilla seuraavilla kaduilla: 96, 86, 79, 72 ja 66.

Syömistä helposti ja hygieenisesti

Syötävää (salaatteja, keittoja, leipiä) saa nopeasti ja suht edullisesti ketjuista Au Bon Pain ja Pret A Manger. Chipotle-ketju tarjoaa burritoja. Kahvila- ja leipomoketju Le Pain Quotidien panostaa luomuun ja kausiluonteisuuteen. Whole Foods -luomuruokakaupoissa on yleensä iso ruokailutila. A-kirjain ruokapaikan ovessa tai ikkunassa tarkoittaa parasta hygieniatasoa. Kaupunki tekee vuotuisia tarkastuksia.

Vessahädän yllättäessä

Vessassa voi käydä ostamatta mitään paitsi tavarataloissa myös Starbucks-kahviloissa, Whole Foods -ruokakaupoissa ja Barnes & Noble -kirjakaupoissa. Ruokapaikoissa ei ole aina vessaa.

Tapahtumatiedot

Helppo tapa saada selville, mitä kaupungissa on meneillään, on ostaa torstaisin ilmestyvä Time Out New York -lehti tai napata jakelutelineestä mukaan ilmainen The Village Voice, joka ilmestyy keskiviikkoisin. Kadulta saa myös Metro-lehden ja sen kilpailijan amNewYorkin. New York -esitteitä piisaa Times Squaren turisti-infossa, Times Square Museum & Visitor Centerissä (7th Avenue between West 46th and West 47th Streets).

Klassikkonähtävyydet

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Klassikot pitävät kutinsa New Yorkissakin. Empire State Buildingin näköalatasanteelta näkee koko kaupungin, hahmottaa missä mikin on ja tuntee todella olevansa Isossa Omenassa. Central Parkista ja Brooklyn Bridgen kävelystä kannattaa nauttia kaikessa rauhassa. Vapaudenpatsaan näkee Staten Islandin ilmaiselta lautalta, joka lähtee eteläiseltä Manhattanilta. Uusi klassikko on High Line, korkealla oleville rautatiekiskoille rakennettu puisto Ala-Manhattanin länsipuolella.

Ilmaiseksi tai edullisemmin museoon

MoMA (Museum of Modern Art) on ilmainen perjantaisin kello 16–20. Muuten sisäänpääsymaksu on 25 dollaria. Metropolitan Museum of Artissa eli Metissä suositushinta on 25 dollaria, mutta vähemmän voi hyvin maksaa. Saman päivän lipulla pääsee Cloisters-museoon, jossa on keskiaikaisen Euroopan taidetta ja arkkitehtuuria.

Kävele ja katsele

New Yorkissa kannattaa kävellä paljon ja ihan vaan katsella ihmisiä. Ostaa vaikka hyvä kahvi ja istahtaa alas seuraamaan kaupungin vilinää. Kaupunginosat ovat hyvin erilaisia, ja niihin on hauska tutustua yksi kerrallaan.

Oikeaoppiset paikannimet

Paikalliset sanovat 6th Avenue, eivät Avenue of the Americas. Houston Street äännetään Hauston ja Greenwich Village Grenits. Greenwich Villagen kaupunginosa on myös the Village.

Apteekit kuin sekatavarakaupat

Duane Reade, CVS, Rite Aid ja Walgreens ovat drugstoreja, joista saa lääkkeitä, ruokaa, sampoota, sukkia, toimistotarvikkeita ja muuta tarpeellista.

Vielä ruuhkat ja ilmastointi

Jos haluaa välttyä ruuhkahuipuilta, niin yleisin työaika on kello 9–17 ja lounas tavallisesti kello 13. Sisätiloissa – kaupoissa, ruokapaikoissa ja museoissa – on jäätävää ylitehokkaan ilmastoinnin takia. Pitkähihainen mukaan, vaikka ulkona olisi helle.

***

Loppuun ilmoitusasia. Tämä blogi jää nyt tauolle. Hyvää kevättä. Ja tietenkin tervetuloa New Yorkiin. Tartun teitä hihasta, jos kuulen suomea.