YleinenKirjoittanut Maria Michelsson

Asuminen newyorkilaisten päänvaivana

Lukuaika: 2 minuuttia

Asuminen newyorkilaisten päänvaivana

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Maria Michelsson

Ihmiset etsivät kämppistä baarista, toivovat saavansa miniasunnon kaupungilta tai muuttavat Floridaan.

New Yorkissa lähes kaikki on halvempaa kuin Suomessa – paitsi asuminen. Yksiön vuokra Manhattanilla on kiinteistönvälitysfirma MNS:n mukaan keskimäärin 2 879 tai 2 431 dollaria (vähän yli 2 000 tai 1 700 euroa) riippuen siitä, onko talossa doorman eli ovenvartija. Trendikkäässä Brooklynissa vuokrat ovat nousseet hurjasti, mikä on pakottanut pitkäaikaisia asukkaita muuttamaan muualle. Minimituntipalkka on New Yorkin osavaltiossa 8 dollaria eli alle 6 euroa.

Kolme miestä ja beibi -elokuvassa ja Frendit-sarjassa asuttiin kämppäkaverien kanssa, ja kämppikset ovat yhä yleisiä New Yorkissa. Tavatonta ei ole, että pariskuntakin jakaa asunnon jonkun kanssa. Onni ei ole aina myötä. Suomalaisen kaverini entinen kämppis varasti häneltä ja muilta asuintovereiltaan, ja israelilainen nainen pidätettiin myöhemmin muista rikoksista.

Kiinteistönvälittäjät ovat kalliita, mikä poiki Socialisting-sivuston, jolla vinkataan vapaista asunnoista. SpareRoom.comissa voi etsiä kämppäkaveria, ja sivusto järjestää myös SpeedRoommating-tapahtumia, joissa tulevat kämppikset voivat kohdata baarissa. Asuintoveria vailla oleville juutalaisille on tarjolla Bangitout-sivusto ja lesboille ja homoille Rainbow Roommates -saitti.

Barack Obama asui Columbian yliopistossa opiskellessaan Manhattanilla kämppiksensä kanssa. Osoitteessa 142 West 109th Street sijaitsevan kolmion vuokra oli 360 dollaria vuonna 1981, kun syksyllä 2013 vuokrapyyntö oli 2 495 dollaria. New Yorkissa on kuitenkin yli miljoona asuntoa, joiden vuokraa on vaikeampi nostaa. Näitä onnenpotkuja kutsutaan termillä rent-stabilized apartments.

Vaikka New York tunnetaan vaatekaapin kokoisista asunnoista, niistä on pulaa. Kaupunki reagoi asiaan järjestämällä arkkitehtuurikilpailun kerrostalosta, johon tulee 23–34 neliömetrin kokoisia asuntoja. My Micro NY -niminen rakennus valmistuu vuonna 2015 Manhattanin Kips Bayhin. Pienituloiset maksavat vuokraa 930 dollaria ja muut 1 700¬–1 800 dollaria. Asukkaat arvotaan.

New Yorkiin muuttaa nuoria perheitä, kun taas monilla eläkeläisillä ei ole enää varaa jäädä kaupunkiin. Myös kuntosalini ohjaaja muutti Bronxista Floridaan, jossa yksityishenkilön tuloja ei veroteta. Personal trainerin tuntipalkka on 75 dollaria ja vuokra miamilaisen omakotitalon yläkerrassa sijaitsevasta yksiöstä noin 400 dollaria.

Miljonääri voi ostaa asunnon vaikkapa The Plaza -hotellista keskuspuiston kupeesta. 46¬¬–55 neliön sviitti irtoaa 1,5 miljoonalla dollarilla, ja hovimestari päivystää kellon ympäri. Beatles asui New Yorkin maamerkkeihin kuuluvassa viiden tähden hotellissa ensimmäisellä USA:n vierailullaan.

Rahallakaan ei saa kaikkea. Rosemaryn painajainen -elokuvassa nähty The Dakota -kerrostalo on paitsi Yoko Onon koti myös co-op, joka tarkoittaa sitä, että asukkaat päättävät, ketkä saavat muuttaa taloon. Muun muassa Madonnan, Cherin, elokuvaohjaaja Judd Apatowin ja baseballpelaaja Alex Rodriguezin hakemukset on hylätty. Co-opeja on New Yorkissa tiuhaan. Asunnonetsijät arvostelevat niitä päätöksenteon venyttämisestä ja siitä, että hylkäämissyytä ei tarvitse kertoa.

Asuintaloista, toimistorakennuksista ja hotelleista puuttuu yleensä kolmastoista kerros. Taikauskoisia ei yksinkertaisesti haluta karkottaa numerolla 13. Epäonnen numeron korvaaminen 14:llä saa sitä paitsi rakennuksen vaikuttamaan kerrosta korkeammalta, mikä on tärkeää pilvenpiirtäjien kaupungissa.

New Yorkissa on 52 000 koditonta ja heistä 22 000 on lapsia. Asunnottomuus kasvoi viime vuonna 11 prosenttia edellisvuodesta.

Chelsean kaupunginosassa galleriaa pitävä Stefania Bortolami kertoi amNewYork-lehdessä erilaisen asunnottomuustarinan. Hän juttelee joka aamu galleriansa edustalla olevan kodittoman miehen kanssa. Eräänä päivänä miestä haastateltiin CNN:llä. Kävi ilmi, että hän työskentelee tietokoneohjelmoijana Googlella ja nauttii kadulla asumisesta. Italialainen Bortolami hämmästeli moisen olevan mahdollista vain New Yorkissa.