Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Peristerakis
Työläisten valtaama tehdas aloitti tuotannon Kreikassa.
”Näemme tämän ainoana tulevaisuutena työläisten kamppailussa.”
– Makis Anagnostou, Vio.Me:n työntekijöiden puhemies
Kreikan Thessalonikissa rakennusmateriaaleja valmistava tehdas Viomichaniki Metalleutiki (Vio.Me.) aloitti tiistaina 12. helmikuuta tuotannon virallisesti työläisten itsehallinnoimana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tehtaan toiminnasta – aina tuotannon suunnittelusta organisointiin – päätetään työläisten kokouksissa, joissa käytetään suoraa demokratiaa – ilman johtajia ja hierarkiaa.
”Olemme julistaneet lopun epäoikeudenmukaisuudelle. Tästä lähtien työläisille maksetaan oikeudenmukainen ja reilu palkka, joka päätetään kollektiivisesti työntekijöiden kesken”, toteaa tehtaan uusi päätäntäelin, tehtaan työntekijöiden kokous tiedotteessaan.
Vakavissa talousongelmissa painivan tehtaan palkanmaksu lakkasi toukokuussa 2011 ja tehdas virallisesti suljettiin. Tyhjän päälle jääneet työntekijät eivät kuitenkaan jääneet neuvottomiksi, vaan valtasivat tehdasrakennukset ja tuotantoon tarvittavat koneet. Yli vuoden kestäneen kamppailun ja lukuisten kokousten jälkeen syntyi päätös käynnistää tuotanto uudelleen.
”Työttömyyden kasvaessa 30 prosenttiin, me Vio.Men työntekijät – sairaina ja väsyneinä suuriin sanoihin, lupauksiin ja kasvavaan verotukseen – julistamme ettemme aio vajota polvillemme ja ainaiseen työttömyyteen. Sen sijaan otamme tehtaan omiin käsiimme ja hallinnoimme sitä yhdessä. Nyt on työläisten aika hallita Vio.Mea!”
Työntekijöiden valtaamat tehtaat eivät ole uusi ilmiö. Vuoden 2001 jälkeen Argentiinassa on syntynyt lähelle 300 työntekijöiden demokraattisesti hallinnoimaa työpaikkaa, aina terveyskeskuksista sanomalehtiin, kouluista metallitehtaisiin ja painotaloista hotelleihin. Kokemus on osoittanut, etteivät työläiset yhdessä ainoastaan pysty pyörittämään työpaikkojaan, mutta voivat tehdä sen jopa pomoja paremmin.
Argentiinan esimerkki on levinnyt pitkin Etelä-Amerikkaa ja vastaavaa liikehdintää on viime aikoina nähty myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Vuonna 2008 Chicagossa New Era Windowsin työntekijät ottivat tuotannon omiin käsiinsä kamppailtuaan kymmenen vuotta edellisten omistajien ja johtajien kanssa. Vio.Me:n siirtyminen työntekijöiden hallintaan Kreikassa taas haluaa osaltaan osoittaa, että tie eteenpäin – eroon työttömyydestä ja talouskriisistä – on työntekijöiden omissa käsissä.
Kuten kaikkien tehdasvaltausten yhteydessä, myös Vio.Men tapauksessa kysymys alkupääomasta on noussut tehtaan jatkon kannalta keskeiseksi. Työntekijöiden kokouksen puhemies kertoo, että heillä kestävä liikesuunnitelma, mutta sen saaminen täyteen toimintaan vie aikaa ja vaatii valtavasti rahaa.
Laajapohjaista rahoitusta on ryhdytty kokoamaan yksittäisten lahjoittajien ja erilaisten solidaarisuusliikkeiden ja -rahastojen kautta.
”Seuraavat kuukaudet ovat kriittiset. Taloudellinen apu voi muuttaa kaiken. Jokainen lahjoitus on tervetullut”, Vio.Men avustuksia hoitava verkosto kertoo. Vuodesta 2011 alkaen – tuotannon ollessa pysähtynyt – tehtaan neljäkymmentä työntekijää ja heidän perheittensä ovat selviytyneet juuri solidaarisuusverkoston lahjoitusten avulla.
Vapaaehtoisapua tarvittaisiin myös viome.org-verkkosivujen kääntämiseksi englannista suomeksi. ”Olisi mahtavaa saada levitettyä tietoa kamppailustamme monilla kielillä, myös suomeksi”, yhteyshenkilö kirjoittaa minulle sähköpostissa.
”Me kannustamme kaikkia työläisiä, työttömiä ja kaikkia jotka ovat joutuneet talouskriisin uhreiksi nousemaan Vio.Men työntekijöiden rinnalle ja tukemaan heidän pyrkimystä toteuttaa käytännössä ajatusta siitä, että työläiset voivat pyörittää tehtaita ilman pomoja! Kannustamme kaikkia organisoimaan oman kamppailun omalla työpaikalla suoran demokratian keinoin, ilman byrokraatteja.”
Taloudellista tukea voi lähettää Vio.Men työläisten liitolle kansainvälisen solidaarisuusverkoston nettisivun kautta: www.viome.org.
Solidaarisuusviestejä ja kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen: probiometal(a)gmail.com