Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Kadri Taperson
Virossa on toivoa, että laki muuttuisi eläinten hyväksi.
Kesä on mennyt tähän asti niin kuin lupasin: ei lomaa, mutta eläimiä, eläinystäviä, eläintapahtumia ja lisäksi Hiidenmaan metsät, marjat ja toivottavasti sieniäkin tulee. Laitoimme meidän Kuulikodu-yhdistykselle uusi nimikin. Nyt se on eläinoikeuskeskus Kuulikodu kun ymmärsimme että täällä on tehty vuosia paljon muutakin kuin hoidettu eläinkotia.
Me olimme yksi kolmesta Viron eläinsuojeluyhdistyksestä, jotka alkoivat keskellä kesää neuvottelut parlamenttijäsenten kanssa mahdollisuudesta kieltää Virossa turkistarhat. Luulen, että neuvottelut alkoivat suurelta osalta siksi, että Silminnäkijä-ohjelma näytti tilannetta Karjakülan tarhalta. Jukka Vuorio kirjoitti tästä Fifissäkin.
Suomalaisten omistama tarha on saanut huonoa mainetta niin Virossa kuin Suomessa, nyt siellä on johtokunta vaihtunut ja tarhalle on otettu töihin PR-ihmisiä. Tarhalla ei ole ympäristöviraston lupaa toimia. Siellä rakennetaan korkeaa aitausta etteivät minkit pakenisi luontoon niin kuin ne on tehnyt jo vuosia. Ympäristöongelmia niillä on muitakin, siellä ei ole esimerkiksi lantalaa, he ovat jo vuosia rikkoneet kolmea lakia ja muutamaa sääntöä. Ihmeellistä että niin voi toimia mutta Virossa valitettavasti voi.
Tiistaina Viron parlamentin, Riigikogun talon pyöreään pöytään kokoontuivat eläinsuojelijat, ympäristöviraston, Viron Eviran eli veterinaariviraston, ympäristöyhdistysten ihmisiä, sosiaalidemokraatit ja turkistarhaajat. Viranomaiset puhuvat lakien rikkomisesta, ongelmista – turkistarhaajat rahasta, perinteistä ja taas siitä, miten heille eläinten hyvinvointi on tärkeää. Kaikki osapuolet myönsivät että häkissä eläimillä ei ole mahdollista elää lajille ominaista elämää.
Virossa turkistarhaus ei ole niin iso elinkeino kuin Suomessa, mutta siltikään emme voi olla varmoja, että lakimuutos tulee ja turkistarhaus kielletään. Toivoa kuitenkin on. Työ jatkuu.
Turkistarhauksen kieltämisen lobbausryhmä Riigikogun edessä: eläinoikeusliike Loomade Nimel, Viron eläinsuojeluyhdistys ja Kuulikodu.