YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Syyria kolmijaon partaalla

Lukuaika: 2 minuuttia

Syyria kolmijaon partaalla

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Osa Syyriasta on luisumassa al-Qaidan otteeseen.

Yhdysvaltojen uho hyökkäyksestä Syyriaan on hieman laantumassa, eikä isku näytä nyt yhtä todennäköiseltä kuin vielä pari päivää sitten. Reilut kymmenen vuotta sitten Barack Obama vastusti Irakin sotaa. Silloin hän ei ollut presidentti, mutta silti hänen nykyinen jyrkkä linjansa hämmästyttää. Onko kovalla pelillä painostettu Venäjää ja Kiinaa taipumaan tuen vähentämiseen Bashar al-Assadin hallinnolle?

On askel oikeaan suuntaan, jos maailman johtavat valtiot pystyvät tekemään yhteistyötä, eikä Venäjä torppaa enää YK:n turvallisuusneuvostossa Syyria-päätöksiä. Tavoitteena on tietenkin, että Syyrian hallitus suostuisi kemiallisten aseiden tarkastuksiin vapaaehtoisesti.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Mutta on muistettava, että mahdolliset kemialliset aseet eivät ole pahin ongelma Syyriassa, kuten ne eivät olleet Saddam Husseinin Irakissakaan. Kemiallisilla aseilla on ehkä tapettu tai haavoitettu joitakin satoja ihmisiä, mutta tavallisilla aseilla on aivan varmasti tapettu yli sata tuhatta syyrialaista. Ja tappaminen niillä jatkuu.

Suurin ongelma Syyriassa eivät ole kemialliset aseet, niiden vaarallisuutta mitenkään vähättelemättä, vaan se, että osa sunniarabien alueesta on luisumassa al-Qaidan käsiin. Länsimaat haluavat tukea Iranin ajatollavaltion liittolaisen, Bashar al-Assadin, vastaista oppositiota. Kuten asetarkastusryhmää Irakissa johtanut Hans Blix ja oikeustieteen professori Marjorie Cohen korostavat, Yhdysvaltojen hyökkäyssuunnitelmien keskiössä ei ole Syyria, vaan Iran, joka on al-Assadin tärkein liittolainen.

Läntinen maailma haluaa tukea Syyrian oppositiota, mutta ei kansainvälisten sopimusten mukaisesti toimita sille aseita. Länsimaateivät tiedä miten reagoida siihen, että Vapaan Syyrian Armeijan heikkoja resursseja näyttävät paikkaavan yhä enemmän al-Qaidan värväämät apujoukot, jotka panevat toimeen oman näkemyksensä mukaista sharia-lakia kovalla kädellä.

Syyria näyttää olevan jakautumassa jakautuminen kolmeen osaan. Niistä yhdessä hallitsee edelleen Bashar al-Assad Iranin tuella ja toisessa al-Qaida on vahvoilla syyrialaisten solujensa kanssa. Syyrian kannalta suurin uhka on se, että arabialueiden hallinto jatkuu yhtä diktatorisena kuin tähänkin asti, tai muuttuu jopa vielä pahemmaksi.

Kolmas alue kuuluu kurdeille. Päinvastoin kuin arabien kahdella alueella, syyrialaisessa Kurdistanissa oli rauhallista viime heinäkuuhun asti. Kurdit julistivat autonomian alueelle heinäkuussa 2012 ja rakensivat sinne itsehallintostruktuuria samaan aikaan kun muualla maassa taisteltiin.

Kuluvan vuoden heinäkuusta lukien sunniarabitaistelijoiden pääkohde Syyriassa eivät enää ole olleet Bashar al-Assadin joukot, vaan kurdisiviilit. Syyria-puheissaan Barack Obama ei kuitenkaan ole välittänyt Jabrat al-Nusran sieppaamista kurdinaisista ja -lapsista, eikä kansainvälinen mediakaan ole heistä paljoa kertonut.

Tilanne Länsi-Kurdistanissa, eli Syyrian hallitsemassa Kurdistanin osassa, on kuitenkin kehittymässä kurdien kannalta hyvään suuntaan heidän itsensä ansiosta. YPG:n (Yekîneyên Parastina Gel, Kansan puolustusyksiköt) joukot ovat taisteluissa jihadisteja vastaan vapauttaneet joitakin alueita.

Syyriaan ei tarvita rajoitettuakaan iskua kemiallisten aseiden takia, vaan poliittinen ratkaisu, jolla silmitön väkivalta saadaan loppumaan. Syyrian sisällissota voi levitä naapurimaihin koko Lähi-idän kattavaksi suursodaksi.

Shiia- ja sunnimuslimien vastakkainasettelu kärjistyy alueella koko ajan, eikä kyse ole moskeijoissa käytävistä teologisista väittelyistä. Jos näiden ryhmien välille syntyy aseellisia taisteluja muuallakin kuin Syyriassa, kyse tulee olemaan sekä valtioiden välisistä sodista että islamin eri suuntauksia edustavien jihadistien ja muiden sissisodan menetelmiä käyttävien ryhmien yhteenotoista, joita käydään käsiaseilla.

Kemiallisten aseiden sijasta pitäisi puhua siitä, mihin suuntaan Syyria on luisumassa. Jos al-Qaida saa osia maasta haltuunsa, tulevan hallinnon otteista saa aavistuksen katsomalla jihadistien YouTubeen laittamia kaulankatkaisuvideoita.