YleinenKirjoittanut varpu lotvonen

Tyyli ja sen puute

Lukuaika: < 1 minuutti

Tyyli ja sen puute

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Varpu Lotvonen

Ei ole täysin yhdentekevää, mitä presidenttiehdokas pukee päälleen.

Kesäloman aikana Yhdysvaltojen presidentinvaalien tienoilla on tapahtunut kaikkea jännää, mistä voin näin kirjoituspöydän ääreen palattuani kertoa. Voisin kirjoittaa esimerkiksi Mitt Romneyn varapresidenttikandidaatin valinnasta tai kirjaimellisesti myrskyisästä republikaanien vuosikokouksesta, jossa Mitt Romney vihdoin virallistettiin presidenttiehdokkaaksi ja jossa oma suosikkini Ron Paul piti hienon puheen.

Tällä hetkellä mikään ei kuitenkaan ole yhtä kiinnostavaa kuin republikaanien varapresidenttiehdokkaan vaateparsi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kuten hyvin tiedämme, vaatteet ovat psykologisesti tärkeä tekijä. Hiljattain esimerkiksi todettiin empiirisesti, että alakuloiset naiset käyttävät usein farkkuja. Vaatteiden valinta on siis osa imagon muodostamista.

Julkisissa asemissa olevien ihmisten paidat, solmiot ja bleiserit lähettävät ympäristöönsä hillittyjä viestejä, jotka usein ovat tarkasti rakennettuja. Esimerkeistä Romneyn huoleton everyman-kampanjatyyli ja Obaman rento mutta auktoriteettia uhkuva tapa käyttää takkia ilman solmiota. Toisinaan vaatevalinnat tosin vaikuttavat kantajiensa alitajunnasta kumpuavilta kömpelyyksiltä.

Kun Mitt Romney valitsi Paul Ryanin varapresidenttiehdokkaakseen, median huomio kiinnittyi ensinnäkin Ryanin erinomaisia tuloksia tuottavaan P90X-treeniohjelmaan, josta epäilemättä tulee uusi fitness-trendi Yhdysvalloissa. Sen lisäksi huomio kiinnittyi Ryanin tyyliongelmaan. Hän esiintyy mielellään puvuissa, joihin hänen miehekäs vartalonsa suorastaan hukkuu, ja joiden kanssa hänen päänsä vaikuttaa surkealta ilmapallolta, joka keikkuu vaateripustimen yllä. Lisäksi Romney ja Ryan pukeutuvat liikuttavan usein samalla tavalla.

Vakuuttavaa? Ei.

Ja kuten tyylibloggari Ashley Child kirjoittaa, “Ask anyone when it’s appropriate to wear square toed shoes, and the answer will always be: never ever.” Oletan, että kun kampanjatoimiston huomioi tämän surkean epäkohdan, saamme nähdä varapresidenttiehdokkaan hyvin istuvissa ja rennohkoissa vaatteissa, jotka eivät harmi kyllä esittele hänen timmiä vartaloaan, vaan korostavat huoliteltua arkisuutta samalla tavalla kuin Mitt Romneynkin vaatteet.