YleinenKirjoittanut Sonja Hyppänen

Pohjolan veriset vedet

Lukuaika: 2 minuuttia

Pohjolan veriset vedet

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Sonja Hyppänen

Laiton valaanpyynti Pohjolassa jatkuu.

Kaupallinen valaanpyynti on ollut kiellettyä ympäri maailman vuodesta 1986 lähtien. Euroopan unionin laki kieltää kaiken valaanpyynnin. Silti laiton valaanpyynti jatkuu ympäri maailman. Viimeisten kymmenen kuukauden aikana olen ollut pysäyttämässä valaanpyyntiä niin Färsaarten rannikolla kuin japanilaisten harppuunalaivojen keulan alla Eteläisellä jäämerellä.

Valaita pyytävät maat eivät ole kuitenkaan tässä. Valaanpyynti ei ole poissa silmistämme kaukana Etelämantereella, vaan sitä tapahtuu miltei kotivesillämme. Färsaarten lisäksi Islanti ja Norja jatkavat pyyntiään Pohjolassa itsepäisesti kuin Suomi ydinvoiman lisärakentamista.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Norja pyytää rannikollaan lahtivalaita, pienimpiä planeettamme hetulavalaista. Maan valaanpyyntikausi alkoi tänä vuonna huhtikuun alussa, ja se jatkuu yleensä elokuun loppuun. Norjan kiintiö on valaanpyyntikieltoa rikkovista maista suurin: 1286 lahtivalasta vuodessa. Valaanlihan kysyntä maassa on romahtanut, ja viime vuonna kalastajat tappoivatkin vain 533 valasta.

Islanti pyytää lahtivalaiden lisäksi uhanalaisia sillivalaita. Maa aloitti kaupallisen valaanpyynnin uudelleen vuonna 2006 noin 40 valaan kiintiöllä. Kuten muutkin valaanpyyntiä harjoittavat valtiot, se nostaa kiintiöitään jatkuvasti.

Vuonna 2007 Islanti myi noin 130 tonnia valaanlihaa laittomasti Japaniin. Viime pyyyntikaudelta Islannin pakastimiin jäi noin 2000 tonnia valaanlihaa, koska Japani oli tsunamin jäljiltä kykenemätön ostamaan valaanlihaa. Tänä vuonna Islanti on toiveikas pyynnin jatkumisen suhteen.

Siinä missä Japani väittää tekevänsä tiedettä kiertääkseen kaupallisen valaanpyynnin kiellon, Islanti ja Norja rikkovat kieltoa täysin avoimesti. Molemmat maat ovat olleet Sea Shepherdin kampanjoiden kohteena menneisyydessä. Vuonna 1986 yhdistys upotti puolet Islannin valaanpyntilaivastosta ja tuhosi valaanlihan käsittelylaitoksen Reykjavikissa. 90-luvulla muutama Norjan valaanpyyntialus koki saman kohtalon.

Toistaiseksi Islanti, Norja ja Färsaaret saavat jatkaa laitonta pyyntiään ilman sanktioita muilta mailta tai kansainväliseltä valaanpyyntikomissiolta. Färsaarten julma perinne on taas median valokeilassa juuri ensi-iltansa saaneen Whale Wars Viking Shores -sarjan ansiosta. Barbaariselle pyynnille ei ole paikkaa nykymaailmassa. Pohjolan kylmien vesien värjäytyminen punaiseksi valaiden verestä on perustavanlaatuisesti väärin.

Arki Steve Irwinillä on tällä hetkellä varsin rauhallista. Miehistömme on kutistunut reilusta neljästäkymmenestä alle kymmeneen. Päivisin ruostepöly lentää ja laiva saa uutta maalia pintaan. Viikonloppuisin laiva on auki yleisölle.

Toukokuun alussa saimme seuraksemme laivastomme toisen aluksen Brigitte Bardot’n, jonka on määrä suunnata suojelemaan sukupuuton partaalla olevia haita kesäkuun alussa. Kolmas aluksemme Bob Barker talvehtii tällä hetkellä Tasmaniassa. Vuoden lopulla laivaston on määrä suunnata taas Etelämantereelle neljän laivan, kahden helikopterin ja kumivenearmadan voimin, jos Japanin valaanpyyntilaivasto jatkaa laitonta pyyntiään valaiden suojelualueella.