YleinenKirjoittanut tuomas aivelo

Minä ja malagassi – täysin eri maailmoista

Lukuaika: 2 minuuttia

Minä ja malagassi – täysin eri maailmoista

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Tuomas Aivelo

Mistä syntyy usko niin suureen määrään omituisia salaliittoteorioita?

Kenttäasemalla törmää monenlaisiin ihmisiin. Suurin osa täällä olevista on kuitenkin paikallisia malagasseja. Eräs heistä, väitöskirjan tekijä kuten minäkin, on ollut täällä samaan aikaan kanssani jo kahtena vuonna. Tunnemme toisemme jo hyvin ja käymme välillä syvällisiäkin öisiä keskusteluja.

Tiedän nyt monia pieniä asioita, joilla tavoin kulttuurimme eroaa. Esimerkiksi suomalaisia kirosanoja hän ei ymmärrä – ”Mutta eihän vaginassa ole mitään pahaa!” ja ajatus siitä, että riisi olisi lisuke on kauhistuttava. Ehei, riisi on ateria ja sen lisäksi saattaa olla lisuke.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Perhe on tärkeä. Koko perhe asuu samassa talossa tai naapureina ja omat isovanhemmat tunnetaan monien polvien taakse. Vanhoissa ihmisissä elää viisaus, ei pelkästään, koska he ovat nähneet niin paljon maailman menoa, vaan koska he ovat vanhoja.

Viime aikoina on alkanut tulla esiin suurempia eroja. Hän ei usko, että Madagaskar on yksi maailman köyhimmistä maista. Maailmanpankki yrittää vain huijata. Suurin osa makeista ei oikeasti ole naarasdominantteja – naistutkijoiden höpötyksiä. Amerikka-viha on kaiken läpitunkevaa: Venezuela, Venäjä ja Iran ovat hienoja maita, koska niiden johto on Amerikka-vastaista.

Olin, ja olen edelleen, hyvin hämmentynyt. Miten hyvin koulutettu – ja madagaskarilaisessa mittakaavassa eliittiin kuuluva – ihminen on onnistunut omaksumaan niin suuren määrän omituisia salaliittoteorioita?

Ainoat järkevät syyt, jotka keksin, ovat tieto ja paradoksaalisesti kriittisyys. Suomessa kasvaneena minulla on aina ollut kaikki mahdollinen tieto saatavilla ja toisaalta olen oppinut monia kieliä, joiden avulla hakea tietoa. Olen pienestä lähtien kiertänyt maailmaa. Toisaalta, olen pienestä lähtien kuullut jos minkälaisista salaliittoteorioista. Jos jotkut opettajat tai professorit ovat olleet vähän outoja ja höpötelleet omiaan, en ole uskonut heitä pelkästään, koska he ovat minua vanhempia.

Keskustelut tulevat jatkumaan, koska nyt minua kiinnostaa. Mistä täydelliset erot maailmankuvassamme johtuvat? Kyse on jostain syvemmästä, kulttuuriin ja historiaan liittyvästä. Assistenttini kertoo, että ainoa johon hän luottaa on Jumala. Itselläni epäilykset heräävät heti, kun joku mainitsee J-sanan. Koko järjestelmä jolla valitsen kehen luotan ja kehen en, perustuu täysin eri asioihin.

Apurillani on myös mielenkiintoinen käsitys aidsista. Sen esiintyvyys Afrikassa on kuulemma huomattavasti pienempi kuin yleisesti väitetään, mutta ihmisille valehdellaan, jotta lääketehtaat saisivat rahaa. Tauti on lisäksi länsimaiden suunnitelma vähentää afrikkalaista väestöä. Yritykseni selittää, että itse asiassa ensimmäiset aids-epidemiat olivat teollistuneissa maissa kaikuvat kuuroille korville: ”No, mutta sinunhan ei tarvitse aidsista välittää, kun harrastat seksiä saman sukupuolen kanssa.”

Kuva: Mittaamassa hiirimakeja yöllä Ranomafanan kansallispuistossa.