YleinenKirjoittanut Maria Michelsson

Mennään metrolla

Lukuaika: 2 minuuttia

Mennään metrolla

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Maria Michelsson

New Yorkin metrossa voi törmätä pormestariin, suomalaismuusikoihin, jihadin vastaisiin mainoksiin ja pian taas kallistuneisiin lippuihin.

Iso Omena yrittää toipua hurrikaani Sandysta ja viime keskiviikkoisesta loska-lumimyräkästäkin. Ihmisiä on vailla sähköä, juoksevaa vettä ja kattoa pään päällä, eivätkä kaikki halukkaat päässeet välttämättä äänestämään presidentinvaaleissa. (Sivuhuomio: presidenttiehdokkaat eivät juuri kampanjoi New Yorkin osavaltiossa, koska nykyisessä vaalijärjestelmässä demokraatit voittavat joka tapauksessa. Sarah Jessica Parkerin kaltaiset newyorkilaiset järjestivät kuitenkin varainkeruutilaisuuksia Barack Obamalle.) Julkinen liikenne sentään toimii taas, tosin esimerkiksi kaikilla metrolinjoilla ei pääse Manhattanin eteläkärkeen, jota hurrikaani koetteli.

New Yorkin metroa ovat kertoneet käyttävänsä niin kaupungin miljardööripormestari Michael Bloomberg, näyttelijä Tim Robbins kuin Tim ”Muodin huipulle” Gunnkin. Kattava ja pääasiassa 24 tuntia vuorokaudessa kulkeva metro onkin kätevä ja oman kokemukseni mukaan turvallinen. Toki junat ovat jäätäviä ja tärisevät ja heiluvat, asemat ovat kuumia kuin saunat ja raiteilla saattaa vilahtaa isoja, mustia rottia.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Felicity-sarjassa juna juuttui tunneliin ja matkustajat kauhistelivat pimeissä tunneleissa asuvia ihmisiä, englanniksi mole people. Seinfeldin The Subway -jaksossa Jerry tapasi metrossa alastoman miehen ja päätyi hänen kanssaan juttusille ja Coney Islandin huvipuistoon.

Itse olen kohdannut metrossa lähinnä rahaa pyytäviä kodittomia ja meksikolaisia muusikoita. Metroasemilla esiintyvä suomalainen Kaiku-duo on vielä näkemättä. Kerran nuorimies pyysi minua metrolaiturilla Charles Mansonista kertovaan elokuvaan, koska näytin hauraalta ja laihalta kuten Mansonin klaaniin kuuluneet hippitytöt.

108-vuotias New Yorkin metro on otsikoissa paitsi hurrikaanissa kastuneiden tunneleiden ja asemien takia myös julkisesta liikenteestä vastaavan MTA:n (Metropolitan Transportation Authority) lippujen hinnankorotuksen vuoksi. Metro-, bussi- ja junalippujen on määrä kallistua maaliskuussa 2013. Kertalipun hinta saattaa nousta 2,50:stä 2,75 dollariin ja 30 päivän lipun hinta 104:stä 125 dollariin. Syynä suunnitelmiin ovat kasvavat kulut, joita kertyy muun muassa työntekijöiden eläkkeistä.

New Yorkin osavaltion kuvernöörille Andrew Cuomolle osoitetussa nettiadressissa vastustetaan joukkoliikenteen lippujen hinnankorotusta. Hinnat ovat nousseet kolmesti kuluneen viiden vuoden aikana.

Tampereen busseissa päättyi viime sunnuntaina kahden viikon mainoskampanja, jossa kannatettiin vapaaehtoista kouluruotsia. Kampanjan takana olevan Vapaa Kielivalinta ry:n mukaan Suomenruotsalaiset kansankäräjät (Folktinget) arvosteli kampanjaa jo ennen sen alkua. New Yorkissa puolestaan kuohuttivat Israel-myönteiset ja jihadin vastaiset mainokset, jotka ilmestyivät lokakuun lopulla kymmenelle metroasemalle Manhattanilla.

American Freedom Defense Initiative -ryhmä voitti oikeudessa sananvapauden nojalla, ja MTA:n oli laitettava kuukauden ajaksi esille mainokset, joissa muslimiradikaaleista puhutaan raakalaisina. Mainoksessa lukee: “In any war between the civilized man and the savage, support the civilized man. Support Israel. Defeat Jihad.” Ainakin yksi mainos on töhritty musliminaisen toimesta.

Lopuksi neuvo New Yorkin metrossa matkustavalle: älä jää vaunuun yksin. Joukossa on turvallisempaa. Ja muista tietenkin totella kuulutusta ja pysyä poissa sulkeutuvien ovien tieltä (”stay clear of the closing doors, please”).