YleinenKirjoittanut varpu lotvonen

Loanheittokampanjointia

Lukuaika: < 1 minuutti

Loanheittokampanjointia

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Varpu Lotvonen

Tuleeko presidenttiehdokkaiden kampanjoista hyytävää loanheittoa?

Yhdysvaltain ja Suomen poliittisten kampanjoiden eräs silmiinpistävimmistä eroista on, että Yhdysvalloissa loanheitto on hyvin suosittu kampanjataktiikka. Suomessa ei ole hyvän tavan mukaista puhua vastaehdokkaista ilkeään sävyyn, mutta Yhdysvalloissa vastaehdokkaiden mitätöinti on varsin yleistä.

Kuten Getting Dirty -kirjan kirjoittaja Mark David toteaa, negatiivista kampanjointia käytetään luomaan selkeää eroa ehdokkaitten välille. Tavallisia keinoja ovat vastaehdokkaiden mielipiteiden vähättely, huumori, ja jopa toisten syyttäminen loanheitosta.

mainos

Mark Davidin mukaan vuonna 1856 presidenttiehdokkaita syytettiin juoppoudesta, mieltymyksestä vaihtelevaan naisseuraan ja väärästä kristillisyyden haarasta, eli katolisuudesta. Vuonna 2012 ehdokkaat syyttävät toisiaan kaukonäköisyyden puutteesta ja pehmeistä puheista.

Annetaan Mitt Romneyn aloittaa kertomalla Obama-talouden todellisuudesta ObamaIsntWorking-sivulla: ei työtä kahteen vuoteen, ei luottotietoja, pakko tehdä kahta työtä, irtisanomisia ja konkursseja.

Obaman mielestä taas Mitt Romney ei ole sellainen talousnero, jollaisena hän kotisivuillaan esiintyy. Obaman kampanjavideon mukaan Mitt Romney lähestulkoon tuhosi Massachusetsin osavaltion kuvernöörikaudellaan.

Toisinaan ehdokkaat tarttuvat toistensa positiivisiin mainoksiin. Romney vastasi negatiivisella mainoksella Obaman espanjankieliselle väestölle suuntamaan videoon, jonka viesti oli, että Obama on menossa oikeaan suuntaan, vaikkakin pienin askelin. Romneyn video muistutti latinoväestön korkeasta työttömyydestä ja painotti, ettei tämä voi olla oikea suunta.

Ja niin edelleen.

Jotkut uutislähteet, kuten L.A. Times, ennustavat, että Obama vs. Romney -taistosta ei tule inspiroiva ja toivoa herättävä keskustelu tulevaisuudesta, vaan jotain erittäin ikävää ja negatiivista. Odotamme innolla!